Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАТЕДРАЛАТА СВЕТИ ВИТ

01.05.2019
(CC BY-SA 3.0)

Катедралата е сред бисерите на европейската готика, художествено и национално-историческо светилище на Чешката република.

Катедралата Свети Вит, Вацлав и Войтех ( Чехия. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha ) е готическа католическа катедрала в Пражкия замък, седалище на Пражкия архиепископ.

Чешките царе и архиепископите на Прага са погребани в катедралата, коронационните кралски регалии на средновековна Чехия също се пазят там.

Панорамна гледка към Прага и катедралата Свети Вит. (CC BY-SA 2.5)

Сегашната сграда на катедралата е построена през няколко етапа:1344 - 1419 , 1490 - 1510, 1556 - 1593 и 1873 г. - 1929 г. (западната част). Изграждането на катедралата е окончателно завършено едва в началото на ХХ век.

Първият храм-ротонда , както се смята, е изграден от Вацлав I Свети през 925 г.; църквата е посветена на Свети Вит, чиято десница Вацлав подарява на немския крал Хенрих I. През XI в. на мястото на романската ротонда е издигната трикорабна базилика, която е трябвало да служи на династията Пржемисловичи като коронационна църква и погребално място. Началото на нейното изграждане е по време на властването на княз Спитигнев II (1060 г.).

Изграждането на катедралата започва на 21 ноември 1344 година. Покровителите на катедралата са архиепископ Арнощ от Пардубице и кралят на Чехия Карл Люксембургски. Катедралата е била предназначена да бъде място за коронация, фамилна крипта, съкровищница.

Хуситските войни, започнали през 1419 г., преустановили строителството на катедралата. През този период на много картини, икони и скулптури, намиращи се в катедралата, са нанесени големи щети.

През следващия век строителството е завършено само наполовина. През втората половина на XV век, крал Владислав Ягелон нарежда да се завърши изграждането на катедралата, но процесът почти веднага спира поради липса на средства.

(CC BY-SA 3.0 NL)

Следващите опити за завършване на строежа на катедралата прибавят бароковите елементи към общия ансамбъл.

Разоворите за завършването на катедралата започват от самото начало на XIX век във връзка с укрепването на романтичните настроения в Чехия. По време на ремонтите от 1861 до 1866 г. са премахнати бароковите елементи и е възстановен интериора. През 1873 г. обновяването е завършено, западната страна е консруирана в класически готически стил. През 1929 г., след 585 години строителство, катедралата Свети Вит е завършена изцяло.

През 1950 г. чехословашките власти вземват сградата на катедралата. След падането на комунистическия режим католическата църква се опитва да си възвърне катедралата, но през 2009 г. съдът отказва да го направи, като потвърждава, че катедралата е собственост на държавата.

(CC BY-SA 3.0)

Дължината на главния кораб на катедралата е 124 метра, височината на Голямата южна кула е 96,5 метра. От западната страна са две 82-метрова неоготически каменни кули с 10-метров кръгъл прозорец под формата нарозетка между тях. Трите портала на катедралата са богато украсени със скулптури, каменни и бронзови релефи.

Две високи стройни кули с височина 82 м се считат за доминиращи в западната фасада, между които е богато украсеният щит на главния кораб с 15-метрово прозорче с кръгла роза. Отделно, розата е с диаметър 10,4 м. Склонът и ажурната декорация около прозореца, като целия прозорец, са направени от пясъчник. Витражът на тема „Създаване на света” е направен през 1926-1928 г. В горните краища, розите стоят в кръчмите на статуята на св. Кирил Александрийски (вляво) и св. Бенедикт (вдясно).

Всички статуи на планински пясъчник са изработени през 1903 г. Година по-късно на северозападната кула се появява статуята на ангела на Благовещението, а на югозападната кула статуя на ангел-музикант. От южната страна църквата “Св. Вацлав” и южният вход влизат в двора със Златна порта (наречена на златния фон на мозайката “Последен съд”). Към южната част на фасадата граничи с кулата, която е изработена от готика в долната част. На височина 55 м, където кулата трябва да влезе в осмоъгълен план, трябва да има ренесансова галерия и покрив във формата на барокова крушка. В дъното на кулата е каменна мемориална плоча от 1394 г., която описва средновековни сгради.

Според княз Спитигнев II, оригиналната катедрала е с малки размери, така че е решено да се построи романска базилика. През 1060 г. започва строеж на трикорабна базилика с две кули. След смъртта на Спитигнев II, строителството е продължено от брат му Вратислав II, който става първият чешки крал. Базиликата е построена във формата на кръст, дълга 17 метра. Дебели стени и колони разделят пространството на три кораба. Трикорабната базилика с две арки и завършено пространство пред главния олтар, напречната кора в западната част и две кули имат значително по-големи размери от предишната катедрала - дължината е 70 метра, широчината - 35 метра.

Параклисът Св. Вацлав в катедралата. (CC BY-SA 3.0)

Параклисът Св. Вацлав е построен върху оригиналната гробница на Св. Вацлав, под формата на отделно светилище, вградено в храма, което прилича на реликварен шкаф. Ротондата "Свети Вит" е построена от Вацлав около 929 години. След смъртта му тялото на Вацлав е прехвърлено на ротондата около 938 г., а останките му са положени в южната апсида, която е построена специално за тези цели. Параклисът над мястото за вечен покой на Вацлав става най-важното място на катедралата и е включено в коронационната процедура. Короната на Св. Вацлав е трябвало да бъде разположена на главата на Св. Вацлав, и е построена отделна стая за съхранение на скъпоценността. През 1541 г., по време на пожар, значителна част от ковчега е разрушена.

Мозайката "Последният съд".

Мозайката на последния съд, 1370-1372, изобразява Страшния съд на хората в Съдния ден. Реставрационните работи са възстановена през 1961 г. и през 2000 г. Произведението е разделено на 3 части. В средата е Исус като съдия, заобиколен от ангели. Под тях са шестима чешки покровители и четвъртата съпруга на Карл IV -Елизавета Померанская. В върховете на двете странични части е продължението на композицията - фигурите на Дева Мария и Св. Йоан Кръстител, които се изказват за хората. В дъното на мъртвите стават от гробовете си. От дясната страна са група грешници, които носят сини дяволи и тази група от друга страна, държи меча на Архангел Михаил.

Интериор

Зад входа се открива впечатляваща панорама на готическата катедрала: неоготическият архитектурен стил в централния кораб с оребрени мрежи с височина 33,5 метра почти незабележимо се превръща в средновековната част на хора, проникнат от топлите светлини на стъклописа. Около хора и зад олтара има овален пасаж с корона от параклиси. Трикорабелното пространство на храма с 28 величествени колони условно се разделя вертикално на две сфери - земната и небесната, галерия-балкон - по целия периметър. Тук се намират бюстовете на основателите и първите строители на катедралата: чешки крале и кралици, пражски архиепископи и архитекти.

Монолитна зидария е направена от различни чешки пясъчници, а в готическата част е използван пясъчен мергел. В неоотическия период в дизайна на главния олтар и части от други олтари е използван пясъчен мергел. Входът към катедралата идва от северозападната кула. Първият видим параклис е параклисът " Св. Агнес" , след което се вижда параклисът Шварценберг , където през 1929 г. на северната стена са окачени четири ренесансови надгробни плочи .

На колоните на хора има 21 бюста на монарси, епископи, крале и строители от ателието на Петър Палерг. В южната галерия от 1736 г. има монументална сребърна гробница на Св. Йоан Непомук, изработена по очертанията на Йосиф Емануел Фишър. От двете страни на високия хор са разположени две големи барокови резби, изобразяващи опустошението на храма през 1619 г. и бягството на Фредерик V през 1620 година. В центъра на кораба е мавзолеят (гробницата) на Максимилиан II, Фердинанд I и съпругата му Анна Ягелонска, завършена през 1589 година. Мавзолеят е външно защитен от декоративна ренесансова решетка, на която страни са изобразени чешки крале и кралици, които са погребани в криптата под него. Също така в катедралата има надгробни плочи в бароков стил, дървено разпятие и витражи от водещи художници на 20-ти век.

Легенди

• Когато през 1378 г. императорът и чешки крал Карл IV, от кулата на катедралата започнала да звъни камбаната, която се биела, за да извести настъпваща смърт, и постепенно зазвъняли всички чешки камбани. Императорът чул това и преди смъртта си извикал: "Е, чада мои, Господ Бог ме призовава, ще бъда с вас вечно!"

• Оракул предсказал на крал Вацлав IV, че ще умре "пред кулата на Свети Вит ". Кралят се изплашил и избягвал до ходи до кулата. По-късно той стигнал до идеята, че може да заобиколи пророчеството, като събори тази кула. Заповядал да бъде разрушена и отишъл в Новия замък в Кунратице. Там той внезапно бил покосен от инсулт и умирайки, разбрал истинското тълкувание на пророчеството - щял да умре "преди кулата" – а не пред нея.

• Параклисът на партерния етаж не е бил ремонтиран след пожара в Прага през 1541 г. и е бил използван като стая за спане. Веднъж там заспал пиян звънарят, но в полунощ го събудил призрак и го пропъдил от църквата. От ужас косата на звънаря побеляла през нощта.

• Когато била отлята най-големата чешка камбана Зикмунд, 16 двойки коне я отнесли в замъка, но никой не знаел как да бъде качена до кулата. Художниците и строителите не са знаели, че най-старата кралска дъщеря е сглобила странна машина и е изтъкала въже от момичешка коса, за да може камбаната лесно да се закачи на кулата. Но когато учените искали да изследват машината, принцесата заповядала на камбаната да се разбие.

• Говорило се, че монархът, който ще завърши катедралата "Свети Вит", ще успее да предотврати турската опасност. Император Леополд, я ремонтирал и обещал да похарчи значителни средства за строителството. Но слухът стигнал до турците, които започнали да призовават войските си да провалят строежа на катедралата. Леополд се излашил, спрял да строи и дарил обещаните средства за укрепване на армията.

• По време на управлението на краля на Бохемия Фредерик Пфалц, катедралата попаднала в ръцете на калвинистите, които искали да поздравят католиците на Разпети петък. Но камбаните станали толкова тежки, че не можели да бъдат задвижени. Управителят на катедралата се разсърдил и заключил кулата, за да не може да звъни на Бялата събота, но камбаните зазвънели сами.

• Камбаните на Свети Вит могат да променят звука си според настроението на чешката нация. Казват че, в периода след битката при Бялата планина те звънели толкова тъжно, че събудили чешките светци, погребани в криптата на катедралата.

• Никой не можел да открадне камбаните от кулата; натоварени върху колата, те ще бъдат толкова тежки, че е невъзможно колата да се задвижи; ако все пак това се случи, камбаните ще се върнат на мястото си.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |