Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ТОПКАТА ЗА ТЕНИС

17.04.2024

Тази топка е предназначена за спорта тенис. В организирани състезания топките за тенис са флуоресцентно жълти, но в развлекателни игри се използват и други цветове.

Топките за тенис са покрити с влакнест филц, който променя техните аеродинамични свойства, и всяка има бял криволинеен овал, който я покрива.

Топката за тенис е направена от твърда гумена сърцевина, покрита с мелтон и надута с въздух. Само тенис топките, произвеждани от шведската компания Tretorn са изцяло запълнени с порест материал. Повърхността е едноцветна, преди е била бяла или оранжева. Има обаче и многоцветни топки, например зелено-розови. Цветът на днешната топка зависи от осветлението и от човека, който я гледа. Някои го виждат като неоново жълто, други светлозелено, а трети зелено-жълто.

Известни марки топки за тенис са Dunlop, Wilson, Head, Tretorn. В страните от бившия Източен блок са използвани топките Kobold от ГДР, Optimit от Чехословакия и Stomil от Полша.

Съвременните топки за тенис трябва да отговарят на определени критерии за размер, тегло, деформация и отскачане, за да бъдат одобрени за игра по правилата. Международната федерация по тенис (ITF) определя официалния диаметър като 6,54–6,86 сm. Топките трябва да имат маса в диапазона 56,0–59,4 g. Една топка за тенис обикновено има 12 паунда на квадратен инч (80 kPa; 0,8 atm) повече смес от азот и кислород, отколкото атмосферното налягане на морското равнище. Жълтото и бялото са единствените цветове, одобрени от ITF. В миналото тенис топките обикновено са били черни или бели, в зависимост от настилката на корта. След като изследователи от Техническия университет в Брауншвайг, Западна Германия, откриват, че топките в тези цветове не се възприемат оптимално от периферното зрение, те проучват възможни алтернативи. Жълтият цвят, използван днес, се оказва много по-изгоден. Той се вижда по-добре не само от играчите; Даже по време на телевизионни предавания контрастът с игралното поле е по-висок и следователно топките се виждат по-лесно. През 1970 г. жълтата топка е представена за първи път на немското първенство по тенис, а през 1972 г. е приета в правилата на ITF. Повечето произведени топки са с флуоресцентен цвят, известен като "оптично жълто", въведени за първи път през 1972 г.

Турнирните шампионати на Уимбълдън се играят изключително с бели топки до 1986 г.

Тенис топките са пълни с въздух и са покрити с еднородна каучукова смес, покрита с филц. Филцът за топка за тенис се състои от вълна, найлон и памук в смес около гумения ръб. Филцът забавя отделянето на потока в граничния слой, което намалява аеродинамичното съпротивление и придава на топката по-добри свойства при летене. Често топките ще имат номер в допълнение към името на марката. Това помага да се разграничи един комплект топки от друг от същата марка на съседен корт.

Топка за тенис, разрязана, за да се покаже гуменият й мехур

Топките за тенис започват да губят силата си на отскачане веднага щом кутията с топка за тенис се отвори. Топките за тенис губят отскок, защото въздухът вътре в топката се натиска по-силно, когато кутията е отворена, отколкото когато топката е опакована. Когато е опакован, налягането в кутията еднакво избутва топката отвън като въздуха вътре в топките, запазвайки налягането вътре. Когато топката за тенис не е опакована, честата й употреба позволява на въздуха да излезе от топката. Те могат да бъдат тествани, за да се определи тяхното отскачане. Съвременните регулирани тенис топки се държат под налягане (приблизително две атмосфери) до първоначалното им използване; топките, предназначени за използване на голяма надморска височина, имат по-ниско първоначално налягане, а евтините тренировъчни топки се правят без вътрешно налягане. Една топка се тества за отскачане, като се пусне от височина 254 сm върху бетон; отскачане между 135 и 147 cm е приемливо, ако се извършва на морско равнище и 20 °C с относителна влажност от 60%; топките за висока надморска височина имат различни характеристики, когато се тестват на морското равнище.

Кампанията „Играй и остани“ на ITF има за цел да увеличи участието в тениса в световен мащаб чрез подобряване на начина, по който начинаещите играчи се въвеждат в играта. ITF препоръчва прогресия, която се фокусира върху набор от по-бавни топки и по-малки размери на корта, за да представи играта ефективно на възрастни и деца. Най-бавните топки, маркирани с червено или с помощта на получервен филц, са извънгабаритни и без налягане или са направени от порест каучук. Следващите, в оранжево, са топки с нормален размер без налягане. Последните, със зелено, са наполовина натиснати с нормален размер.

Правила

Тенис правилата на Международната федерация по тенис (ITF) предписват следното за топките:

Външното покритие на топката трябва да е еднородно и безшевно, а цветът й трябва да е бял или жълто/зелен.

Топката трябва да има маса повече от 56,7 g и по-малко от 58,5 g.

Диаметърът трябва да бъде повече от 6,54 cm и по-малко от 6,86 cm. За бавни топки (Тип 3) е 7,00 cm до 7,30 cm.

Има няколко определени типа топки. Всяка топка трябва да има височина на отскачане повече от 135 см и по-малко от 147 см, когато е пусната от височина 254 см върху равна, твърда повърхност.

Има правила за видовете топки на различни видове кортове.

В професионалния тенис тенис топките обикновено се сменят след девет изиграни игри, за първи път след началото на мача след седем игри, когато се зачита сервисът. Тайбрекът се приема като една игра. Ако топката се спука по време на размяната, размяната се повтаря (нова топка). Ако вътрешното налягане само намалява (топката е мека), но не е напукана, тогава нова топка не се използва.

Забележка: Изхвърлените (ненапукани) топки за тенис служат много добре като евтини детски играчки и спортно оборудване, могат да се използват много добре например в различни спортове или полеви игри сред природата или на детски летен лагер. Предимството им в случая е гъвкавостта, малките размери, подходящи за детските ръчички и ниското тегло.

Тенис топки и вътрешни "бланки" производство на британскага компания Dunlop Slazenger

История

Тенисът на трева, както първоначално е била известна съвременната игра, е разработен в началото на 1870 г. като нова версия на придворната игра на истински тенис. Англия забранява вноса на истински тенис топки, карти за игра, зарове и други стоки в Закона за внос (№ 2) Акт 1463. През 1480 г. Луи XI от Франция забранява пълненето на топки за тенис с тебешир, пясък, дървени стърготини или пръст и заявява, че те трябва да бъдат направени от добра кожа, добре напълнена с вълна. Други ранни топки за тенис са изработвани от шотландски занаятчии от увит във вълна стомах на овца или коза и вързан с въже. Установено е, че тези, които са били открити от покрива на Уестминстър Хол по време на реставрация през 20-те години на миналия век, са били произведени от комбинация от шпакловка и човешка коса и са датирани от управлението на Хенри VIII. Други версии, използващи материали като животинска козина, въжета, изработени от животински черва и мускули и борова дървесина, са открити в шотландски замъци, датиращи от XVI век. През XVII век, 1,9 сm ивици вълна са били навивани навити плътно около ядро, направено чрез навиване на няколко ленти в малка топка. След това връвта е била завързвана в много посоки около топката и бяла покривка от плат e била зашивана около топката.

В началото на 1870 г. тенисът на трева възниква във Великобритания чрез пионерските усилия на Уолтър Клоптън Уингфийлд и Хари Гем, често използващи викториански тревни площи, оформени за крокет. Уингфийлд пуска на пазара комплекти за тенис на трева, включващи гумени топки, внесени от Германия. След като Чарлз Гудиър изобрети вулканизирания каучук, германците бяха най-успешни в разработването на пълни с въздух вулканизирани гумени топки. Те бяха светли и оцветени в сиво или червено без покритие. Джон Мойер Хийткоут предлага и извършва експеримента за покриване на гумената топка с фланела и до 1882 г. Уингфийлд рекламира своите топки като облечени в здрав плат, изработен в град Meлтън Moубрей. Тенис топките първоначално са били направени изцяло от каучук, но по-късно са били усъвършенствани с помощта на фланел и зашиването му около сърцевината, която преди е била пълна с каучук. Топката за тенис бързо преминава към куха сърцевина, като се е използвал газ за херметизиране на вътрешността. Първоначално производството на топки за тенис се е извършвало чрез изрязване на вулканизирани гумени листове във форма, подобна на тази на трилистна детелина. Преди формирането на гумата в сфера (което е било правено чрез машини), са били добавяни химикали, които са извършвали реакция, за да произведат газ, за да създадат налягане в кухината отвътре, след като сферата е била сглобена. Преминаването към модемен метод за свързване на две полусфери е било направено, за да се подобри равномерността на дебелината на стената.

Тенис топки

Опаковка

Преди 1925 г. топките за тенис са били опаковани в пакетирани хартиени и картонени кутии. През 1925 г. Wilson-Western Sporting Goods Company представя картонени туби. През 1926 г. Pennsylvania Rubber Company пуска херметически затворена метална тръба под налягане, която е съдържала три топки с църковен ключ за отваряне на горната част. В началото на 80-те години на миналия век, пластмасовите (от рециклиран PET) кутии с уплътнение с издърпващо езиче докрай и пластмасов капак побират три или четири топки на кутия. Топките без налягане често идват в мрежести торби или кофи, тъй като не е необходимо да бъдат запечатани под налягане.

Изхвърляне

Всяка година се произвеждат приблизително 325 милиона топки, което допринася за приблизително 20 000 тона (22 000 къси тона) отпадъци под формата на каучук, който не е лесно биоразградим. В исторически план рециклирането на топки за тенис не е съществувало. Топките от Шампионатите Уимбълдън сега се рециклират, за да осигурят полеви домове за национално застрашената евразийска оризищна мишка.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |