Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВИЯТ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА МОЗЪЧНИТЕ ДАННИ

15.04.2024

В щата Колорадо (САЩ) бе приет първият в света закон за защита на личните данни, свързани с функционирането на мозъка и събирани с помощта на смарт часовници и други устройства.

В съобщението, предадено от агенция Ройтерс, се казва също и че на компаниите ще бъде забранено да „печелят“ от такава информация.

Документът е бил одобрен от местните законодатели, а след това подписан от губернаторът на щата Джаред Полис. Инициаторите на документа отбелязват, че невротехнологиите предлагат големи перспективи за подобряване на живота на много хора, но в същото време все още не е създадена „ясна рамка за защита на личните данни“.

Авторите на законопроекта заявиха, че документът е необходим, тъй като бързият напредък в невротехнологиите прави сканирането, анализирането и продажбата на умствени данни все по-възможни и печеливши.

Както бе обяснено от фондацията Neurorights, организация с нестопанска цел, насърчаваща етичното развитие на невротехнологиите, законът е трябвало да бъде приет, тъй като данните за мозъчната активност вече не са достъпни само на научни и медицински организации, където разкриването на информацията е строго регламентирано. Такава информация може да съдържа много лични данни: за физическо и психическо здраве, емоции и умствена дейност.

Големи технологични компании, включително Facebook и Instagram Meta Platforms, както и Neuralink на Илон Мъск, разработват технология, която ще измерва мозъчната активност и след това потенциално ще бъде използвана за търговски цели. Събраните мозъчни данни имат безкраен потенциал, независимо дали става въпрос за подобряване на насочването на рекламите, използването на настроенията на хората, увеличаването на продажбите или възстановяването на загубена мозъчна функция.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |