Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЛЕТЯЩА ПОЩА

13.04.2024
Avia Av-14t (Ил-14)

Единствената пощенска администрация в света, разполагала с летяща пощенска служба, са Чехословашките пощи – в периода от 1956 до 1981 г.

Всеки познава пликовете с логото на въздушната поща – Airmail (Par Avion). Но внимание: летящата поща не е същото като въздушната поща. Въздушната поща означава точно и само вашето писмо или пакет да пристигнат до местоназначението си със самолет, това е само пасивен транспорт на материал, който вече е обработен в стационарни пощенски станции. Летящата поща е била нещо друго – всъщност това е било пощенска служба, където пощата се е обработвала по пътя, по време на самолетния полет, подобно на влаковата поща.

През 50-те години на миналия век в Чехословакия е функционирала сравнително гъста мрежа от вътрешен въздушен транспорт. Било е възможно да се пътува по въздух до единадесет места: Прага, Бърно, Острава, Братислава, Карлови Вари, Готвалдов (Злин), Пршеров, Пиещани, Слиач, Попрад и Кошице. Пощенските колети също са били натоварени в самолети, летящи под флага на Чешката република, от 50 кг до 2000 кг, в зависимост от типа на самолета.

Първите летящи пощи излитат на 4 юни 1956 г., малко преди полунощ, едновременно от летищата Прага-Рузине и Кошице. Екипажът специално за амбулаторната поща се е състоял от пилоти и навигатори от Чехословашките държавни аеролинии (ČSA) и двама служители на пощата. През 1957 г. са добавени нови летящи пощи, а именно Прага – Пршеров – Братислава – Зволен (номер 2005) и Зволен – Братислава – Бърно – Пршеров – Прага (номер 2006). Със завършването на новото летище Острава в Мошнов през 1960 г. биват въведени две летящи пощи по маршрута Прага – Острава и обратно с номера 2011 и 2012. Маршрутите и номерацията претърпяват леки промени през годините.

За първата летяща поща са били използвани самолети Avia Av-14 (Ил-14).

Летящата поща е функционирала основно като класически пощенски клон. По време на полета пощенските служители са обработвали и сортирали колетите. В същото време те са създавали своите списъци за свързани пощенски станции, особено за така наречените автомобилни и железопътни амбулаторни пощенски станции, т.е. работни места на пощенския транспорт в други транспортни средства.

Колетите обаче са били поставяни само в багажното отделение и не са били обработвани по никакъв начин по време на полета, нито са били придружавани от пощенски служители. Въпреки че е било летяща поща, не е имало начин подателят да гарантира, че колетът му се превозва в страната по въздух, нито е имало допълнителна такса по въздуха за такива колети. Тези връзки са били използвани оперативно, когато използването на железопътен маршрут би означавало забавяне на услугата.

Приоритет в пощенския транспорт не е бил класическата поща, а ежедневниците. По онова време върху пощите е упражнен огромен политически натиск, за да се гарантира, че партийната преса ще бъде доставена навреме във всички будки за вестници на територията на страната, независимо от разходите. Поради тази причина въздушната и летящата поща в Чехословакия претърпяват голямо развитие.

Имало е и един трагичен инцидент. През 1977 г. летяща поща № 2001 се разбива по време на маневра за кацане в Братислава при неблагоприятни метеорологични условия, само командирът на самолета оцелява при катастрофата.

Доскоро се е смятало, че този чехословашки проект от 1956 г., е бил единственият в света. Историкът от Пощенския музей Ян Крамарж открива, че първото място принадлежи на САЩ, където този метод на пощенски транспорт е бил използван за кратко преди десет години преди това. От експерименталната фаза обаче летящата поща в САЩ не влиза в редовна експлоатация. Така че Чехословашките пощи са били единствената пощенска администрация в света, която е оперирала с летяща поща – между 1956 и 1981 г.

Уникалният пощенски транспортен формат се запазва в оригиналния си вид до средата на 80-те години. С течение на времето и поради различни социални и технологични промени, летяща поща постепенно бива изоставена. Последната вътрешна летяща поща, оперираща по маршрута Прага–Острава–Прага, спира да функционира на 30 септември 2010 г. Тогава самолет L 410, лети с пощата за последен път.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |