Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЪРВЕТАТА "КАШЛЯТ", ПОНЕЖЕ НЕ УСПЯВАТ ДА УСВОЯТ ИЗЛИШНИЯ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД

07.04.2024

Екип от изследователи, ръководени от асистент-професора Макс Лойд, установи, че в по-горещ климат дърветата вече не са в състояние да помогнат за намаляване на вредните ефекти от изменението на климата. Още по-лошо, те изпускат значителни количества излишен CO2 обратно в атмосферата.

Това е ужасен предупредителен знак, който подкопава общоприетото вярване, че растенията и дърветата могат да помогнат на човечеството да намали въглеродния си отпечатък. Според Министерството на енергетиката на САЩ растенията поглъщат около 25% от CO2, отделен в резултат на човешката дейност, но сега учените очакват тези проценти да намалее значително с увеличаването на глобалното затопляне.

„Открихме, че дърветата в по-топъл и сух климат по същество кашлят, вместо да дишат“, каза Лойд, водещ автор на статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. „Те изпращат CO2 обратно в атмосферата много повече от дърветата в по-хладни и влажни условия.“

Дърветата могат да премахнат излишния въглероден диоксид от атмосферата чрез фотосинтеза, което им позволява да растат. Но ако дърветата са подложени на стрес и претоварване, те освобождават този газ обратно в атмосферата, процес, известен като фотодишане.

Анализирайки проби от дървесни тъкани от целия свят, Лойд и колегите му са установили, че скоростта на този процес е до два пъти по-висока в по-топъл климат - и колкото по-сух е климатът, толкова повече CO2 отделят дърветата.

Изследователите са установили, че всеки климат, който надвишава средните дневни температури от около 20 градуса по Целзии, изпитва този ефект.

„Светът ще става все по-топъл, което означава, че растенията ще бъдат по-малко способни да абсорбират CO2“, твърди Лойд.

Използвайки фосилизирана дървесина, екипът сега се надява да проучи как скоростта на фотодишане се е променила в продължение на десетки милиони години, което би могло да тества текущите теории за това колко въглероден диоксид фотосинтезиращите организми са били в състояние да абсорбират в миналото и как това може да се промени в бъдеще.

„Може да се наложи да се върнем милиони години назад, за да разберем по-добре как може да изглежда нашето бъдеще“, казва Лойд.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |