Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГРАДСКИТЕ ЖИТЕЛИ СЕ ЧУВСТВАТ ПО-САМОТНИ ОТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛАТА

29.03.2024
"Селско хоро от Самоковска околия", Никола Образописов (1827–1911)

Има нещо в градската среда, което прави хората по-уязвими към самотата.

Според ново проучване на психолози от Глазгоуският университет (Великобритания), хората, живеещи в селските райони, са по-малко склонни да изпитват самота и лошо здраве, отколкото жителите на града, въпреки че като цяло имат същото ниво на социална подкрепа. Изследването е публикувано в Journal of Public Health.

Самотата е свързана с лошо физическо и психическо здраве и дори с ранна смъртност. Проучването установява също и, че емоционалната близост и наличието на приятели и близки са свързани с подобряването на цялостното благосъстояние.

Има обаче една разлика между селските и градските социални връзки, която може да помогне да се обяснят резултатите от проучването: жителите на селските райони имат повече контакти с хора от различни възрасти.

Ръководителят на изследването Емили Лонг: „Смятаме, че това може да се дължи на по-малкото население в селските райони и ограничените социални кръгове. Нашето изследване показва, че различни аспекти на взаимоотношенията са важни за благосъстоянието. Освен това за доброто самочувствие е важно връзката да е истинска. Не е достатъчно само да имаш много познати.“


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |