Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СИМПАТИЧНИ ЖИВОТНИ: КИТОГЛАВА ЧАПЛА

29.04.2019
(CC BY 3.0)

Китоглавата чапла (Balaeniceps rex) е сравнително голяма птица от разред Пеликаноподобни.

На височина може да достигне до 1,2 м и размах на крилете около 2,5 м. Клюнът на чаплата прилича на черпак и е много ефикасен за ловене на риба. Очите и са разположени в предната част на главата, за разлика от другите видове птици. Когато си почива, тя отпуска тежкия си клюн върху гърдите си.Родината на тази птица е влажната зона на Африка, на юг от Сахара. Обитава Южен Судан, Етиопия, Конго, Уганда, Кения, Танзания и Замбия. Среща се и в Ботсвана. Отделните популации са много малки и са разпръснати на големи територии.Чаплата е добре приспособена към живота в блатата, тъй като дългите и крайници с широко раздалечени пръсти позволяват лесно да се движи по блатистата почва. Птицата е най-активна на зазоряване, но често ловува и през деня. Обикновено се храни с риба, но лови и жаби, змии и дори млади костенурки. По време на риболов тази птица е много търпелива. Може да стои в продължение на часове в плитките води и без движение, със спусната глава във водата, търпеливо да чака рибата да се появи. Понякога чаплата бавно и внимателно ходи сред тръстиките, докато потенциалната плячка не се появи на повърхността. Тогава тя веднага разперва крилата си и се втурва напред, опитвайки се да хване жертвата с големия си клюн с остра кука накрая.Китоглавата чапла прави големи гнезда, обикновено от тръстика с диаметър около 2,5 м. Женските снасят от 1 до 3 яйца. Малките се излюпват след около 30 дни. И двамата родители се грижат за тях. В началото пиленцата са покрити със мек сив пух. Клюновете им са малки, без остър край. Обикновено оцелява само едно.

Възрастните хранят малките си с полупреработена храна. Месец по-късно пиленцата започват да консумират и непреработена. След четвъртият си месец те стават независими и напускат гнездото.

Китоглавите чапли са редки птици. Наброяват 10-15 хиляди. Човекът унищожава местообитанията на тези птици. Освен това разрушава и гнездата им.Интересни факти

• Видът е открит през 1849 година.

• В горещи дни птицата използва клюна си за да пренася вода и охлажда яйцата, за да поддържа желаната температура. По този начин птиците къпят дори и новоизлюпените пиленца.

• Китоглавата чапла е способна да стои неподвижно дълго време. В тази връзка, в германския парк за птици Валсроде, може да се види табелка с надпис: „er bewegt sich doch“ (все пак тя се движи).


 Цветелина Янкова
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |