Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВИДЕО: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ САМОЛЕТ В СВЕТА

23.03.2024

Американската компания Radia разработва самолета Windrunner, който ще има размах на крилата от 80 м в допълнение към огромната дължина от 108 м.

Този самолет може да превозва товари с тегло над 72 тона в пространство от около 8200 кубически метра. Той трябва да оперира от импровизирани летища и да пренася главно роторните перки на гигантски вятърни паркове, като по този начин допринася за по-нататъшното развитие на вятърната енергия.

Доскоро най-големият самолет в света по дължина беше украинският Антонов Ан-225 Мрія, чиято дължина беше 84 метра. След като изгоря в разгара на руската инвазия, такъв стана самолетът Boeing 747-8, дълъг 76,3 метра. Но сега изглежда, че Boing може да загуби тази титла. Компанията Radia разработва самолета Windrunner, чиито пропорции са наистина огромни.

Radia Windrunner трябва да има дължина 108 метра. Това е самолет, предназначен за превоз на товари, които са толкова големи, че правят класическия транспорт невъзможен. По-конкретно, това са гигантски роторни лопатки на вятърни турбини, които стават все по-големи и по-големи, тъй като размерът на ротора е един от ключовите фактори, влияещи върху работата на турбината. 

Windrunner може да побере не само роторни перки, но практически всичко, което се побира в пространството с дължина 105 метра и диаметър 7,3 метра. Размахът на крилата му е 80 метра, което е само с 8,4 метра по-малко от Mрia. Височината на самолета е 24 метра, сравнима с Airbus A380, но пилотската кабина е разположена над горната страна на фюзелажа, за да не заема товарното пространство, чийто обем е невероятните 8200 кубически метра, т.е. около седем пъти в сравнение с Mрia.

Монументалният самолет може да носи до 72 575 тона товар и ще лети до около 2000 километра. Основното предимство на Windrunner е, че се нуждае само от импровизирана писта от само 1800 метра за излитане и кацане. Много пътнически самолети, които са много по-малки, се нуждаят от значително по-дълга писта. За Windrunner е достатъчно пистата да има павирана повърхност, без камъни, растителност и други препятствия, подобно на военнотранспортните самолети. В Radia знаят, че ветроенергийните паркове се изграждат на места, които не са в близост до международни летища.

Реалистично ли е Radio Windrunner наистина да излети? Radia получи инвестиция от 104 милиона долара и изглежда, че очаква да построи, тества и сертифицира Windrunner в рамките на около 4 години. Тогава гигантският товарен самолет би могъл да допринесе за по-нататъшното развитие на вятърната енергия и изграждането на вятърни паркове на места, където досега не е било възможно. 

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |