Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ТАТРА Т3

21.03.2024
Tatra Т3 в Прага, Чехия, 2010

Tатра T3 е тип трамвай, произвеждан от 1960 до 1999 г. в Чехословакия/Чехия. Произведени са 13 945 броя. Доставен е в 48 града по света, което го прави най-разпространеният трамвай в света.

Татра Т3 (Tatra T3) е основният тип трамвай, използван в Чешката република и Словакия. В Чехия понякога шеговито е наричан „Шейната на Ленин“.

През 1988 г. Татра Т3 е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-произвежданият тип трамвай в света. Напълно възможно е това да е било така и в предишните години, но такава информация липсва.

В края на 80-те години на миналия век, по света са се движили около 60 000 трамваи. От тях 20 000 са произведени в Чехословакия, която с право е могла да се гордее с позицията си на лидер в трамвайното производство. И именно Татра Т3 изиграва основна роля в това.

Някои източници твърдят, че в началото на 90-те години съветският/руският трамвай КТМ-5М леко изпреварва по брой Татра Т3, но и при него, и при чехословашкия/чешкия трамвай има несигурност в точните цифри за обема на производството.

Със сигурност обаче Татра Т3 е най-известният трамвай в света.

Въпреки че са произведени около 14 000 трамвая Taтра T3, по това време те биват доставени само в пет държави, чийто брой се увеличава само в таблични обобщения ретроспективно, тъй като бившите основни клиенти по-късно се разделят на по-малки държави, което е касаело не само Съветския съюз, но и Югославия и Чехословакия. Трамваите T3 достигат до някои места като втора употреба, например, в Корейската народнодемократична република, а един бивш пражки трамвай Т3 бива закупен от Япония, по-специално от град Кочи (高知市).

През 1960 г. започва производството на прототипа на Татра Т3, (до септември 1961 г. наричан T III) (както е и наименованието на проекта). Производителят е ЧКД Прага (ČKD Praha), а производството се извършва основно в завод „Татра Смихов“, Прага.

Модернизиран трамвай T3AS, Братислава, Словакия, 2006

От 80-те години на миналия век този трамвай е обект на различни модернизации - включително, например, добавяне на тиристорна система (с използването на тиристор - полупроводникови елементи), която пести електроенергия.

В СССР са доставени са общо 11 368 броя от T3SU – модифициран вариант на Т3, което го прави най-голямото производство на един тип трамвай в света.

Между 1960 и 1997 г. са произведени общо 13 945 трамваи Taтра T3 и 131 резервни ремаркета. От 1997 г. до 1999 г. се произвеждат различни модификации на Т3.

Татра Т3 се превръща в най-доминиращият тип трамвай в страните от Източния блок, с изключение на Полша, където местно произведените трамваи от фабриката Koнстал все още са опората в трамвайните система на страната, и Унгария, където завод ЧКД Прага навлиза на пазара на трамваи в страната едва в средата на 70-те години.

Татра Т3 са използвани основно в Чехословашката социалистическа република и СССР. Трамваи от тази тип са доставени в ограничени количества в ГДР, Румъния и Югославия.

Проучване от края на 2000 г., проведено върху пражката трамвайна система, показва 98,9% надеждност, най-доброто от парка на пражката трамвайна система.

Трамваят тип T3 е базиран на своя предшественик, трамвай Taтра T2, и е друг член на типовата серия трамваи, съответстващи на американската концепция PCC. Производствената документация на T2 е закупена от Westinghouse преди Втората световна война, но е доставена през 1946 г. Това означава, че това е еднопосочно еднораменно моторно трамвайно возило с две двуосни талиги и под на едно ниво, проектирано да работи самостоятелно или в набор от идентични съединени вагони, без теглещ вагон (в миналото понякога е бил класифициран като „широкопросторно возило“ („velkoprostorový vůz“; тeзи превозни средства, обозначавани и с друг термин – „возила с коридор в средата“ („vozy s chodbou uprostřed“), нямат страничен коридор или класически отделения, а целият вагон на практика представлява едно голямо купе, което може да бъде разделено на различен брой по-големи отделения чрез преграда или друга преграда в отделните редове).

Всички колела се задвижват от постояннотокови електродвигатели с последователно възбуждане; винаги два двигателя от едно и също шаси са електрически свързани последователно и двете групи са постоянно свързани паралелно. Те са разположени надлъжно в шасито и задвижват двете колела чрез шарнирен вал и конусна скоростна кутия, проектирана с мисъл за ниско излъчване на шум. Шумът при управление е намален и от гумени вложки в колелата.

Това е едно от най-модерните превозни средства за времето си, използвани са нови материали (напр. пластмаси и фибростъкло). Главният дизайнер на трамвая T3 е Антонин Хонцик, дизайнът на електрическото оборудване на TR37 е ръководен от Владимир Зухар, а автор на външния вид на превозното средство е Франтишек Кардаус, индустриален дизайнер и график, който проектира и модела T2. 

Трисекционна Tatra K3R-NT с нископодова средна секция, Пилзен, Чехия, 2007

T3 е разработен основно поради голямото тегло на типа Taтра T2, което не е идеално за по-малки превозвачи с лошо качество на релсовия път. В сравнение с T2, конструкцията на вагона е напълно преработена с цел намаляване на теглото, като за това допринася и използването на черупкови ламинатни фронтове.

Започвайки с втората трамвайна кола, ширините на вратите биват унифицирани. Що се отнася до интериора, първата производствена серия използва червени седалки от изкуствена кожа в напречно разположение 1+1. От 1964 г. ламинираните подове са монтирани от дизайнера Мирослав Навратил (въз основа на дизайн, първоначално предназначен за компанията Вертекс Литомишъл); вариацията е била редуването на сиви и червени дизайни. Плъзгащата се горна част на страничните прозорци е била използвана за вентилация (по-ниска в първата серия, заемаща около половината от височината на прозореца в другите) и вентилатори на покрива с три клапи (първият с винтово управление с подвижна дръжка, по-късно с лост за управление, достъпен и за пътниците). Вътрешното осветление е флуоресцентно с контактна мрежа с баласт (интересна характеристика е било задължителното ръчно превключване на полярността на всеки край, тъй като са били използвани обикновени луминесцентни лампи на променливо напрежение с постоянен ток). Поставени са били съпротивителни елементи в стойките на седалките. Оригиналният дизайн на вагона е предполагал рационализирано движение на пътниците около фиксираната позиция на кондуктора, от 70-те години на миналия век, след отмяната на функцията на кондукторите, вагоните биват доставяни модифицирани за работа на самообслужване (без касов апарат).

Електрическото оборудване е подобрено резистивно (резистивно регулиране на мощността) с ускорител тип TР37. Други външно видими промени в сравнение с T2 включват: Използвани са два предни рефлектора. Педалът за бдителност e изведен встрани от педала за спиране. Пантограф е монтиран като токоприемник (в някои вагони с електрически теглич, но главно с ръчно теглене). В първия етап на спиране релсовите спирачки спират с пълно действие на гредите на задното шаси, във втория етап и четирите. 

Шасито е останало непроменено. Има възможност за монтиране на талиги както за нормално междурелсие 1435 мм, така и за междурелсие 1524 мм и 1000 мм. Възможна е и работа на други, нестандартни габарити според изискванията на транспортните фирми.

До 1978 г. возилата T3СУ се доставят в Съветския съюз във версия с две врати (без средната врата). Общо в тази версия са произведени повече от 5 хиляди трамвая, което е приблизително половината от превозните средства T3, доставени в СССР.

Прототипи

Първият прототип (регистрационен номер 6101) е произведен през 1960 г. През есента на същата година започват тестови драйви в Прага. Колата е в редовен сервиз от 21.06.1961г . През пролетта на 1962 г. прототипът е спрян след тежко пътнотранспортно произшествие, ремонтът е извършен едва след началото на серийното производство на трамваи T3 през есента на 1963 г. След това е върнат в експлоатация. Изведен е от пътнически превози през 1984 г., през следващите седем месеца е използван като сервизен автомобил с рег. No. 5513 (само административно преномериране, физически никога не е правено). През май 1985 г. трамвайното возило е бракувано.

Прототипът се е различавал от серийния вариант преди всичко в дизайна на вратите, който е приличал на возилата T2, т.е. предните и задните врати бяха широки 1300 мм, средните са били по-тесни (1050 мм). За серийните автомобили размерите на вратите са еднакви, с ширина на прохода от около 1300 мм.

Т.нар. усъвършенствано возило (понякога наричано втори прототип) с регистрационен номер 6102 е произведен през 1962 г., същата година е пуснато в експлоатация в Прага. Изведено е от експлоатация през 1996 г. и е предназначено за ликвидация. Благодарение на няколко ентусиасти трамваят е съхранен и възстановен в първоначалното си състояние в началото на XX и XXI век. В момента се използва за търговски и резервирани пътувания.

Поради дългия период на живот, трамваите в експлоатация са претърпели редица модификации. Понякога се е връщала само пробна модификация, като промяна на предавателното отношение, някои, напротив, са съвпадали с дизайна на автомобилите, които се произвеждат в момента. Например в Прага оригиналните навиващи се предни ориентации биват заменени с квадратни, променени отвън, след прехода към работа без водач, касовите апарати биват премахнати, като са добавени спомагателни контроли от задната платформа, за да се даде възможност за движение на заден ход без асистент, към левия ред седалки биват добавени вертикални държачи, кабините на водача биват модифицирани до напълно затворени, покривните ленти са бил премахнати от външната повърхност, а страничните мигачи – преместени по-ниско, осъществени са и много други промени.

От 70-те години на миналия век могат да бъдат проследени различни успешни и неуспешни опити за модернизиране или реконструкция на автомобили T3, насочени предимно към спестяване на енергия за сцепление. Това бива постигнато чрез използване на полупроводниково оборудване, което първоначално беше скъпо (поради това беше внедрена по-евтина модификация на електрическото оборудване на ускорителя на производния шарнирен тип Taтра K2 в Бърно, с преход от серийно към серийно-паралелно свързване на двигателите при стартиране -нагоре, но беше върнат).

След опитите на транспортната компания от Прага и Бърно да модернизира автомобилите T3 до типа Taтра T3R, производителят ЧКД Татра решава да пусне модела T3 отново в производство в средата на 90-те години (последните трамваи T3 напускат вратите на завода през 1989 г.), но този път е бил точно в тази модернизирана версия T3R (малко по-късно и тип Taтра T3RF).

Модернизирани трамваи Таtra T3D в Кемниц, Германия, 2015

През 90-те години транспортната компания Либерец също модернизира своите трамваи T3. В допълнение към така наречените големи реконструкции на типовете T3G или 02T, някои трамваи претърпяват само т.нар. малки модернизации, които са били обозначени като Taтра T3м. Основната им цел е била да модифицират интериора за пътниците (нови седалки, противоплъзгащ под, ново осветление и др.)

През 70-те години на миналия век возилата T1 са модернизирани в някои чешки операции чрез монтиране на нова каросерия тип T3 към шасито на първоначалния тип T1. 

Това са:

Tatra T3M

Tatra T3G – също и ново производство

Tatra T3R

Tatra T3M.3 (също Tatra T3T), Tatra T3M.4

Škoda 01T (също Tatra T3M.0)

Škoda 02T (също Tatra T3M.04)

Tatra T3R.E

Tatra T3R.P (също Tatra T3P)

Tatra K3R-NT

Tatra T3S

Tatra T3Mod

Tatra T3AS

Ново производство:

Tatra T3R.PLF в Прага

Tatra T3M.2-DVC

Tatra T6A5.3 – само един брой (Прага)

Tatra T3R.EV

VarioLF

Tatra T3R.PV

Tatra T3R.PLF

Tatra T3R.SLF

През 1970 г. колите T1 биват модернизирани в някои чешки предпирятия чрез монтиране на нова каросерия от тип T3 към шасито на първоначалното тип T1.

Различни реконструкции се извършват и извън Чехия и Словакия. напр. за Украйна и Русия е създаден тип Tatra KT3 (с нов дизайн) - съчленен трамвай, който се създава чрез свързване на два вагона T3, между които е поставена нова средна връзка с нисък под.

T3 Coupé, Прага, Чехия, 2018

Т3 Купе (T3 Coupé)

През 2017 г. Транспортната компания публикува намерението на Прага да пусне в експлоатация трамвай, създаден през същата година, за разглеждане на забележителностите на града. Мотивацията e била, наред с други неща, популярността на т.нар. смазочен трамвай – специално адаптиран работен вагон, който от началото на 2015 г. се използва за смазване на релси в пражката трамвайна мрежа. Произведен е през 1965 г. като обикновен тип Taтра T3 и се вози с пътници до 1990 г. След това е превърнат в камион, при което каросерията е скъсена и в задната част е създадена товарна зона. Освен това, от 2004 г. трамваят разполага със снегорин за почистване на снега на пистата до район Барандов в южната част на Прага. През 2014 г. трамваят получава релсова смазка и почти ежедневно се е спускал с нея. Впоследствие бива оборудван с уеб камера. Първоначално за Т3 Купе се е разглеждал варианта за трамвай без покрив, но това не e било възможно по законодателни причини. Следователно новият дизайн има покрив и подвижни прозорци в задната част на автомобила, което позволява работа както през лятото, така и през зимата. Дизайнът на студиото на известната чешка дизайнерка Анна Марешова запазва елементи от шейсетте години. Той също така включва прозорци на покрива, вдъхновени от автобусите Шкода 706 РТО ЛУКС, както и бар плот под формата на кондукторски гише на трамвай Taтра T1. Колата е с барплот с ламинирани седалки отпред, "дансинг" в задната част и бели пейки от изкуствена кожа покрай прозорците. Има и бюро за диджей. Влиза се само през една предна врата, откъдето идва и името Coupé (Купе). Трамваят с нетрадиционна тъмносиня боя. Капацитетът му е 31 души. Той не само дава възможност на пътниците да пътуват из историческата част на Прага в полуоткрита кола, но също така им позволява да се насладят на изживяването от комфорта на стилно обзаведен интериор. Трамваят може да се наеме целогодишно.

Транспортната фирма е предполагала, че возилото ще се използва предимно по поръчка – не само за туристически, но и за търговски пътувания. Обсъждана е възможността да бъде пусната и редовна линия в петък вечер. Трамваят е пуснат в експлоатация през октомври 2018 г.

През 2017 г. Пражката транспортна компания в сътрудничество с дизайнерското студио на Анна Марешова печели благодарение на уникалния дизайнерски проект на трамвай T3 Купе в категорията „Специална награда за изключително постижение извън категорията“ на тогавашното 19-то издание на Designblok, международен фестивал на дизайна и модата в Прага.

През 2019 г. T3 Купе е отличен с престижната награда Red Dot Design Award. 

През 2020 г. дизайнерката Анна Марешова печели още една международна награда. Съдиите на престижния конкурс German Design Award й присъждат 1-во злато за T3 Купе, което тя и нейният екип проектират за Пражката компания за обществен транспорт.

Туристическият трамвай T3 Купе за Прага получава най-високото отличие на конкурса, което се присъжда като признание за изключителни, сложни и иновативни дизайнерски начинания, които имат значителен принос за индустрията като цяло.

Трамваите Tatra Т3 са се произвеждали в следните модификации:

Tatra Т3SU – използват се в страните от бившия Съветски съюз

Tatra T3SUCS – използват се в Чехия

Tatra T3D – използват се в Германия

Tatra T3YU – използват се в Сърбия (бивша Югославия)

Tatra T3R – използват се в Румъния

Tatra T3RF – модернизирани трамваи Tatra Т3, които се използват в Руската федерация

Ta T3M – тиристорно въоръжение TV1


Трамвайни доставки

Т3 (1369 броя) – за Чехословакия

T3SU (11 368 бр.) – за СССР

T3SUCS (911 броя) – за Чехословакия

T3D (250 броя) – за ГДР

T3YU (46 броя) – за Югославия

T3R (50 броя) – за Румъния

Разновидностите, маркирани по различен начин (напр. T3M, T3R.P), са маркировки на превозни средства, модернизирани сами от транспортните компании.

Ремаркета B3D (121 броя) са изнесени за ГДР, а B3YU (4 броя) за Югославия.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |