Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАК ДА УЧИМ ПО-ДОБРЕ, ЗА ДА ПОМНИМ ПО-ДЪЛГО

19.03.2024

Неотдавнашни експерименти на психолози от университета Темпъл (САЩ) хвърлят нова светлина върху това как възприемаме и запомняме информацията.

„Ученето и паметта се подобряват чрез разпределяне на учебните сесии. Например, ако зазубрите информация вечерта преди изпит, можете да я възпроизведете на следващия ден, но вероятно ще я забравите доста бързо. За разлика от това, ако изучавате материала в различни дни преди теста, ще бъде по-вероятно да го запомните за по-дълъг период от време“, казва психологът Бенджамин Ротман, един от авторите на изследването.

В новата си работа авторите предлагат методът на преподаване да се доближи до реалния опит, за който нашият мозък е създаден. Човек е свикнал да помни различни неща, но те рядко се повтарят точно, ситуацията, преживяването се променят малко от време на време.

По време на експериментите учениците биват помолени да изучават един и същ материал в различни дни, но всеки път подробностите около най-важните точки са били леко променени. Оказва се, че запомнянето на есенцията върви много по-добре от тези, които учат едно и също нещо ден след ден.

Но ако е необходимо да се запомни точно връзката между нещата, два или повече факта едновременно (например името на човек и любимата му храна), тогава това съчетание трябва да се учи едновременно и без промени от ден на ден.

Изследването е публикувано в PNAS.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |