Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВАТА СВЕТОВНА ШАМПИОНКА ПО ШАХМАТ

11.03.2024
Менчикова по време на симултантен сеанс срещу тринадесет опоненти след спечелване на Лондонското първенство по шах за момичета през 1926 г. В едновременните мачове тя печели девет пъти, завършва наравно два пъти и губи два пъти.

Вера Менчикова е чехословашко-британска шахматистка, родена в Русия. Печели световните първенства по шахмат за жени от 1927 до 1944 г. Единствената жена, състезавала се редовно с известни шахматисти.

Вера Менчикова печели шампионската титла за първи път през 1927 г. – на първото световно първенство за жени, и я защитава шест пъти на турнири, като печели 78 от 83 партии, завършва четири пъти наравно и губи само веднъж. Тя е рекордьорка сред шахматните сътезателки по най-продължително владеене на званието „световна шампионка“ – 17 години, и най-много спечелени световни титли – седем.

Участва в няколко отборни мача, в които се състезават мъже и които са организирани по така наречената система Шевенинг.

През цялата си шахматна кариера Вера Менчикова е представител на Чехословакия.

Вера Франтишкова Менчиковa (на руски: Вера Францевна Менчик; на чешки: Věra Františkova Menčíková; на английски: Vera Frantsevna Menchik), е родена на 16 февруари 1906 г. в Москва, в семейството на чеха Франтишек Менчик и англичанката Олга (по баща Илингуърт). Вера има по-малка сестра, Олга, която също става шахматистка. Майка им Олга е работила като гувернантка в руско дворянско семейство, баща им е бил управител на имоти на същото семейство. Дядото на Вера по майчина линия – Артур е работил в отглеждането на памук в Русия. Франтишек Менчик се премества през 1904 г. в Русия от австро-унгарската област Бохемия (днес част от Чешката република) за работа по покана на чичо си, който притежава текстилна фабрика в Русия. Менчик изкарва прехраната си като механик в него. По-късно той е собственик на мелница. Семейство Менчик живее екстравагантно в голям шестстаен апартамент в Москва.

Вера Менчикова е била научена да играе шах от баща си, когато е била на девет години. Октомврийската революция през 1917 г. означава значителни промени за семейството. Менчикови са принудени да споделят част от апартамента си с бедни наематели, съветският режим конфискува семейната мелница. Вера се прехвърля от частно училище в съветско държавно училище, където става член на местния шахматен клуб. И там, на 14 години, тя участва в първия си турнир по шах. Турнирът не завършва, но второто или третото място е щяло да принадлежи на Менчикова. Вера е била единственото момиче, което участва в турнира.  По-късно тя заявява, че участието в този турнир „е родило спортния й дух“.  След развода на родителите й, през 1921 г. Вера, нейната сестра и майка се преместват в английския крайбрежен град Хейстингс, където живеят заедно с баба си Мари. Бащата Франтишек се премества обратно в родния си град Бистра над Изероу, разположен в Северна Бохемия.

По това време Менчикова не е знаела английски, говорела е само руски. Тъй като не се е нуждаела от твърде много познания по английски, за да играе шах, тя започва да се фокусира повече върху играта по това време. През март 1923 г., след повече от година колебание, на 17-годишна възраст Вера се присъединява към известния шахматен клуб Хейстингс, където се провежда ежегоден международен турнир по шах с участието на най-добрите световни шахматисти. Първо бива обучена в клуба от местния шампион Джеймс Дрюит, по-късно тя започва да взема частни уроци с унгарски шахматист и по-късно гросмайстор Геза Марочи.  Като негова ученичка, според шахматистката и писателка Дженифър Шахаде, Менчикова е една от малкото шахматистки по своето време, които са изучавали сериозно шахматнага игра. След като Maрочи се премества в Съединените щати в началото на 1924 г., Джеймс Дрюит отново става неин треньор. Въпреки че е тренирала с Maрочи само за кратко, Meнчикова по-късно заявява, че той я е вдъхновил да се опита да играе шах на по-високо ниво. 

Вера Менчикова през 1933 г.

Шахматна кариера

1923–27: Съперничество с Едит Прайс и спечелване на световната титла

Менчикова започва да участва редовно в шахматни състезания след няколко месеца членство в шахматния клуб в Хейстингс. Едно от тези състезания е мач между женските членове на клуба срещу третодивизионния мъжки отбор на клуба. Тя представлява клуба за първи път в Купата на Секстън през юни 1923 г. По това време Вера се състезава на последната 28 дъска. През септември същата година играе мач за Източен Съсекс на борда 39 от 60. В края на годината тя взема участие в първия турнир от клас А в Хейстингс, който е бил третата най-висока категория на турнира. На този турнир Менчикова завършва на седмо място от десет играчи, тя печели 3,5 точки от девет. В една от партиите тя завършва наравно с тогава действащата британска шампионка по шах за жени Едит Прайс. 

През следващите години Meнчикова и Прайс си съперничат редовно. На турнира в Хейстингс в края на 1924 г. те се срещат в плейоф за първи клас, като и двете завършват втори в своите секции. Срещата е трябвало да реши коя е най-добрата жена на турнира, обаче завършва наравно. Впоследствие Прайс предизвика Meнчикова на двукратен двубой. Първият от тях се състои през април, вторият през юни 1925 г. И двата мача са спечелени от Менчикова с резултат 3–2. В първия от тях тя печели два пъти, завършва два пъти наравно и веднъж губи, във втория печели три пъти и губи два пъти. С тези победи Менчикова става най-добрата състезателка по шах в Англия. Тя обаче не може да участва в Британското първенство по шах, тъй като няма британско гражданство. През август 1925 г. завършва на второ място след сър Джордж Томас на турнира в Стратфорд. Менчикова побеждава Томас и печели осем паунда. Тя бива официално призната за първокласен играч от Окръжната шахматна асоциация през същата година. Менчикова достига до полуфинал на окръжното първенство по шах тази година. В началото на 1925 г. и 1926 г. отново играе на турнира в Хейстингс, но за първи път в секцията Major (втората най-силна част на турнира) участва като исторически първата жена в тази секция. Менчикова завършва турнира с три точки от девет мача при равен резултат 7–10. място. Тя постига четири ремита и една победа, привличайки четирима от петимата играчи, завършили 2-ри и 6-ти. 

Менчикова привлича вниманието на медиите след две победи в Шампионата по шах за момичета в Лондон (първа и втора година), където през 1926 и 1927 г. печели пълния брой точки. Церемонията по откриването на първата година от шампионата е посетена от над 30 фотографи-журналисти. Първата й победа в голям турнир по шах е в секцията Major Reserve (третият най-висок турнирен клас) на турнира в Хейстингс в началото на 1926 и 1927 г. От девет партии тя загубва една, печели пет и три завършва наравно. С резултат от 6,5 точки, тя заема първо място заедно със Стюарт-Милнър Бари, бъдещ криптоаналитик, работещ за дешифриране на съобщенията на Енигма. На същия турнир през 1927 г. Вера завършва на седмо място с три победи и едно равенство. Според шахматния журналист Джон Сондърс стартовото поле за тази част от турнира е било много силно, описвайки представянето на Менчикова като „сравнително добро“. Победата на Вера Менчикова срещу Ейбрахам Барац в този турнир се счита за нейната първа победа срещу известен майстор на шаха. 

Най-големият й успех през този период е спечелването на титлата световен шампион през 1927 г. Тази титла е спечелена от Менчикова, която тогава е на 21 години, на турнира за жени, проведен между 18 и 30 юли като част от първата шахматна олимпиада в Лондон. От общо 12 играчи от осем европейски страни, Менчикова побеждава десет противнички, изравнена само с Едит Мичел и печели турнира с 10,5 точки от 11. По-късно организаторите на турнира убеждават Международната федерация по шах (ФИДЕ) със задна дата да определи победителя в турнира за световен шампион. 

1928–29: Първи турнир на шампионите и успех в Рамсгейт 

През 1928 г. Менчикова започва да участва в турнири от шампионско ниво. Първият от тях се провежда от 26 май до 2 юни 1928 г. в Скарбъроу. Там тя завършва на седмо от десет места във Висшата дивизия , спечелвайки 4,5 точки от девет. Според биографа на Менчикова, шахматния писател Танер, по този начин тя е доказала, че може да се състезава в най-високите секции. Тогавашният световен шампион Александър Алехин казва за Менчикова във връзка с този турнир, че тя без съмнение е феномен, нейната победа срещу Фред Йейтс в първия кръг ще бъде историческа. През същата година Менчикова участва във втората най-висока секция (Premier Reserv) за първи път на турнира по шах в Хейстингс. През следващите години на турнира тя играе редовно до 1937 г. в най-високата секция Premier.

През 1929 г. Менчикова постига голям успех на отборно състезание в Рамсгейт, където играе заедно с шестима други чужденци срещу отбор от британски играчи. Нейни съотборници са били например бившият световен шампион Хосе Раул Капабланка или бившият й треньор Марочи; британският отбор е бил представен например от сър Джордж Томас или Фред Йейтс. Менчикова не загубва нито веднъж в този турнир, от седем игри тя спечели три и завърши наравно четири. От всички играчи тя завършва на второ място заедно с Акиба Рубинщайн, на половин точка зад Капабланка и на половин точка пред Марочи. Отборът на "чужденците" печели категорично срещата. След много успешно представяне, което помага на Менчикова да постигне по-широка известност сред шахматната общност, тя започва да получава покани за по-големи международни турнири по шах. Първият от тях е турнирът през юни 1929 г. в Париж, където Вера завършва предпоследна с три от единадесет точки. На турнира по шах в Карлови Вари през август същата година тя завършва на последно място с три от 21 партии. Въпреки че Менчикова не се представя много добре в тези турнири, в които участват най-добрите световни шахматисти, тя побеждава Едгард Коле (в Париж), Алберт Бекер и Фридрих Самиш (и двамата в Карлови Вари). Самиш е удостоен със задна дата със званието гросмайстор през 1950 г. Алберт Бекер бива победен от Менчикова, след като Бекер на шега предлага шахматистите, които са загубили от Менчикова, да създадат „клуб Вера Менчикова“. След турнира световният шампион Алехин, който участва в турнира като журналист, казва за Менчикова, че има талант и потенциал да се подобри, въпреки ниския резултат. В началото на септември и октомври Менчикова завършва осма от петнадесет играчи на турнира в Барселона. Така тя печели една от наградите за първите осем. Капабланка печели турнира. 

1930–32: Две защити на световната титла, две победи срещу Макс Еве

На шахматните олимпиади в Хамбург и Прага съответно през 1930 и 1931 г. Вера Менчикова защитава титлата световна шампионка по шах. И в двата турнира тя игра по два пъти с едни и същи четири съпернички. В Хамбург тя се изравнява с Паула Волф-Калмар и губи от третата в генералното класиране Уоли Хеншел, спечелвайки общо 6,5 точки от осем. Загубата на Менчик на този турнир е единствената й загуба на световно първенство за жени. Тя печели всичките осем игри в Прага. Менчикова запазва перфектния си резултат на Световното първенство в следващите три поредни първенства, така че не губи нито една от общо 45-те игри на тези турнири. 

В началото на 30-те години Менчикова записва най-добрите си резултати на турнир в Хейстингс. Тук в началото на 1930 и 1931 г. тя побеждава победителя в турнира Макс Еве, по това време един от най-добрите играчи в света. Победата на Менчикова срещу Еве е отбелязана от много журналисти от голяма част от света. На следващата година турнира в Хейстингс, Менчикова отново се изправя срещу Еве и отново го побеждава. Тя побеждава трикратния британски шампион Султан Хан, който завършва четвърти на турнира. Тазгодишният турнир за Менчикова завършва с най-добрия й резултат в Хейстингс, тъй като тя заема пето място от десет състезатели, печелейки четири от девет точки. Година по-късно в Хейстингс тя завършва на шесто място. 

Повечето от големите си успехи Менчикова постига в началото на 30-те години в Англия. През 1930 г. тя става шампионка на шахматния клуб Хейстингс. Година по-късно тя печели секцията Major Open на Британското първенство по шах, в което все още не може да участва поради липсата на британско гражданство. Тя печели този силно оспорван турнир без загуба с девет точки от единадесет, пред втория Едуард Джаксън. Тази победа се счита за една от най-важните в кариерата на Менчикова. Там тя побеждава, например, Хари Голомбек и Джаксън.

Гранд Хотел Панханс, място на мача за световната титла през 1937 г. между Менчикова и Граф

1933–37: Два мача със Соня Граф и успех на турнира в Марибор 

През 1933 г. във Фолкстоун тя защитава титлата си като световна шампионка по шах, като отново печели с пълен брой точки. Година по-късно е поканена на неофициален мач от немската шахматистка Соня Граф. Мачът е организиран от Макс Еве в дома му в Ротердам. Граф печели първата партия с черни фигури, но Менчикова побеждава опонентката си в останалите три партии и така печели мача. Поради достойното представяне на Граф, състезателките обмислят възможността за реванш в Лондон, особено в светлината на провала на Граф в мача срещу шахматния композитор Паул Хойкер, който побеждава германката с 6–0, но мачът така и не се състои. През 1935 г. тя отново защитава титлата на световната шампионка на турнира във Варшава. След турнира Менчикова и Граф се договарят за реванш, който е трябвало да се проведе месец преди следващото световно първенство. Подобно на първия мач, той се провежда на закрито, този път с помощта на естонския хотелиер и спонсор Уилям Зимдин. Мачът е проведен от 26 юни до 17 юли в Гранд Хотел Панханс в Семеринг, Австрия, който е собственост на Зимдин. За разлика от предишния мач между Менчикова и Граф, той е признат от ФИДЕ за официален мач за титлата световен шампион. Менчикова постига успех с резултат 11,5–4,5, като печели девет от 16 игри, прави пет равенства и инкасира две загуби. На Световното първенство в Стокхолм през август същата година Менчикова отново печели титлата, а Граф завършва трета с девет от 14 точки. 

От международните турнири, в които Менчикова участва през 30-те години, най-важните са тези в Марибор, Югославия, и в Москва. На първия от гореспоменатите турнири, който се провежда от 5 до 15 август 1934 г., Менчикова постига един от най-големите успехи в кариерата си. От девет шахматисти Менчикова завърши на трето място, зад Лайош Щайнер и Вася Пирц, когато получи пет точки от осем. И Щайнер, и Пирц по-късно получават титлата международен майстор. В Марибор Менчикова се класира пред играчи като Йозеф Рейфир, Лайос Асталос и Милан Видмар младши, които също са печелили титлата международен шампион, тя завършва и пред Рудолф Шпилман. На Нова година през 1936 г., в шахматния турнир в Хейстингс, тя завършва наравно с Макс Еве, станал световен шампион през предходната година, в последния мач. Турнирът в Москва, проведен от 15 февруари до 15 март 1935 г., е подобен по размер и сила на шахматния турнир в Карлови Вари през 1929 г. В родния си град Менчикова завършва на последното 20-то място, като прави три равенства от 19 партии и тя губи другите. Най-добрата й игра в този турнир е равенството със Сало Флор, който завършва първи в турнира с Михаил Ботвиник. Поради равенството между Флор и Менчикова, Ботвиник и Флор са имали еднакъв брой точки в крайна сметка, така че Ботвиник завършва първи вместо втори. Менчикова печели одобрението на московската публика за тази партия. Тя оправдава провала си на турнира, като прекарва свободното си време в разглеждане на града.

По това време Менчикова участва в други международни турнири, например Чехословашкия шампионат по шах или международната секция на Британския шампионат. На шампионата на Чехословакия в гр. Мнихово Храдище през 1933 г. тя завършва наравно на последното 8-мо до 12-то място. Тя печели 4,5 точки от 11 тук; турнирът е спечелен от Сало Флор.

Вера Менчикова печели титлата майстор на Централния съюз на чехословашките шахматисти (ÚJČS ) през 1933 г. според същите правила за класификация като мъжете.

През 1936 г. Менчикова завършва тринадесета от осемнадесет на чехословашкия шампионат в Подебради със седем точки от тринадесет възможни. През 1935 г. тя завършва трета след Самуел Решевски и Адолф Зайц на Major Open на Британското първенство по шах в Ярмут със седем от 11 точки. Менчикова е единствената на турнира, която побеждава победителя Решевски. Тя побеждава и Соня Граф в Ярмут, която завършва седма. 

Образът на Вера Менчикова върху югославска пощенска марка

1938–44: Последно участие на Световно първенство и край на кариерата 

След като Менчикова се омъжва през 1937 г., тя има право на британско гражданство и по този начин възможността да представлява Англия в турнири по шахмат. През 1938 г. тя участва като осмата от десетте шахматни дъски в мача между Великобритания и Холандия. Менчикова завършва наравно и в двете си партии срещу Вилем Мюринг, като цяло Великобритания спечели мача с една точка. През август същата година тя участва в Британското първенство по шахмат за единствен път в кариерата си, като първата жена в неговата история. Тя завършва седма от дванадесет участници в турнира с 5,5 от 11 точки. Освен играта с Хари Голомбек, Менчикова прави реми с всички играчи, завършили пред нея в турнира. На турнира в Буенос Айрес, Аржентина, през лятото на 1939 г. тя отново защитава титлата на световна шампионка. От деветнадесетте опонентки Менчикова побеждава седемнадесет и завършва наравно с две – Милда Лауберте и Полет Шварцман. Това е последният турнир за тази титла за Meнчикова, поради Втората световна война, следващият се провежда едва през 1949 г. 

Участието й на турнира в Буенос Айрес е последният път, когато Менчикова напуска Великобритания. Поради Втората световна война, която избухна по време на турнира, Менчикова участва само в състезания в Англия през следващия период. На Великденския турнир през 1940 г. в Лондон тя печели шест точки от девет, за да завърши трета, зад Голомбек и Пол Лист. Две години по-късно тя играе мач срещу Жак Мизес, който е един от най-добрите играчи в света през 20-те години на миналия век и който по-късно си връща титлата гросмайстор. Мачът между Мизес, който по това време е на 77 години, и Менчикова е първият шахматен мач на жена срещу някой, който принадлежи към световния шахматен елит. В мач от десет игри тя побеждава опонента си с резултат 6½–3½. Тя участва в състезания по шах до смъртта си през 1944 г. Като член на отбора тя се класира за полуфиналите на Шампионата на Южните окръзи по шахмат, но загива в деня преди предстоящата си игра.

Вера Менчикова е убита на 26 юни 1944 г., когато къщата й в южен Лондон е разрушена при пряко попадение от една от най-ранните атаки с летяща бомба V-1 по време на Втората световна война. Сестра й и майка й също са убити при нападението, тъй като цялото семейство е потърсило подслон в избата на дома си.

Вера Менчикова представлява Чехословакия през целия си живот. Това влиза в противоречие с факта, че тя е посочена като рускиня в стартовия списък на Световното първенство, състояло се през 1927 г. и като англичанка в стартовия списък на Световното първенство, проведено през 1939 г. 

Стил на игра

Тъй като Вера Менчикова е печелела лесно двубоите си срещу жени, нейният пасивен позиционен стил на игра довежда до стереотипа, че жените не могат да бъдат добри атакуващи тактически играчи. В съвременния шах съществува обратният стереотип и се смята, че най-силните шахматистки са склонни да имат атакуващ стил. Тези по-агресивни стилове се свързват с Нона Гаприндашвили и по-късно с Юдит Полгар, последната от които е широко призната за най-добрата шахматистка в историята.

Признания

Вера Менчикова е въведена в Световната шахматна зала на славата през 2011 г. Тя е 16-ият приет член и първата жена, която е въведена там. Когато ФИДЕ започва да бъде домакин на Олимпиадата по шах за жени през 1957 г., шампионският трофей за отбора със златен медал е наречен „Купата на Вера Менчик“. ФИДЕ отбелязва 50-годишнината от нейната смърт, като направи 1994 г. "годината на Вера Менчик". През 1996 г., по случай 90-годишнината от рождението й, Чешка поща издава пощенска марка с Вера Менчикова на стойност 6 чешки крони. Образът й се появява се и на пощенски марки на Югославия и Мадагаскар.

В чест на Менчикова се провеждат различни мемориални турнири. През 60-те години на миналия век шахматният клуб Хейстингс беше домакин на юношески турнир за поне няколко години за местни играчи под 15-годишна възраст по настояване на анонимен дарител. Шахматният клуб DPP в Прага в Чешката република е домакин на Мемориала на Вера Менчикова, ежегоден или два пъти годишен открит турнир по бърз шах, който започва през 2016 г. и се провежда пет пъти от 2022 г. Английската шахматна федерация за пръв път става домакин на Мемориала на Каплин Менчик в Лондон през 2022 г., именуван на Менчикова и спонсора Caplin Systems. Първото издание е кръгъл турнир с десет играчи за жени, предназначен да даде възможност на играчи с по-ниски титли и без титли да спечелят норми за титлите Жена международен майстор (WIM) и Жена гросмайстор (WGM). Това е първият мемориален турнир за Менчикова, на който Англия е домакин след открития турнир в Мейдстоун през 1994 г. за Годината на Вера Менчик.

Поради обстоятелствата на смъртта на Менчикова малко от нейните награди са оцелели. Шахматният клуб Хейстингс показва златния медал на Менчикова, който тя получи в чест на тогавашното си дванадесетгодишно управление като световен шампион през 1939 г. Медалът е бил притежание на съпруга на сестра й. New York Times представя Менчикова в поредицата си некролози Overlooked през септември 2022 г.

Личен живот

Вера Менчикова се омъжва за Руфъс Хенри Стрейтфийлд Стивънсън през октомври 1937 г., когато тя е на 31 години, а той на 59. Тя променя името си на Вера Стивънсън, но все още използва рожденото си име в състезания. Преди това Стивънсън е бил женен за Агнес Лоусън, друга шахматистка на високо ниво, която се е състезавала в турнирите от Световното първенство за жени, до смъртта й през 1935 г. Стивънсън е работил като фармацевт и е бил виден шахматен администратор, който е имал известен опит като състезателен шахматист, след като печели шампионата на окръг Кент. Той служи като почетен секретар на Шахматната асоциация на южните графства в продължение на 26 години и по-късно става почетен секретар на Британската шахматна федерация, започвайки през 1938 г. В тези си длъжности Стивънсън стартира окръжни състезания, събира средства и се стреми да приветства по-малко опитни играчи в играта. Той също е бил редактор на новини и мениджър на абонаменти за British Chess Magazine. Докато съпругът й е заемал тази длъжност, Менчикова повлиява на списанието да включва повече отразяване на женски шахматни турнири и други теми, свързани с женския шах. Менчикова и Стивънсън са били женени малко повече от пет години до смъртта му през февруари 1943 г. До 1940 г. здравето му вече е започнало да се влошава.

Вера Менчикова е изкарвала прехраната си предимно с позиции, свързани с шах. Въпреки че не е била професионална състезателка на пълен работен ден, тя е допълвала ограничените парични награди, които е печелела от състезания, като е давала уроци по шах, работела е като шахматен редактор за различни списания и като домакин в различни шахматни клубове.Тя също е печелила пари, като е участвала в симултантни шахматни сеанси. Менчикова е била редактор на списанието Social Chess (заедно с Уилям Уинтър и по-късно, по вреве на Втората световна война става начален колонист и редактор на игри за списание Chess. Също по време на войната Менчикова става директор на Британския национален шахматен център в Лондон през септември 1939 г. Тя заема позицията около година, докато сградата не е унищожена от пожар, когато германското Луфтвафе бомбардира Лондон в началото на Втората световна война. След тази бомбардировка Менчикова се присъединява към шахматния клуб на Западен Лондон. Когато уроците по шах стават по-малко популярни по време на войната, друг начин, по който тя е заработвала средства, са били уроци по игра на бридж, които е давала.

Менчикова обикновено е била харесвана заради нейния представителен характер и интереса й към другите хора. Популярността е била една от причините тя редовно да получава покани за турнири. Менчикова не е имала за цел да бъде напълно посветена на шаха в сравнение с повечето топ играчи в света. Някои от другите й развлекателни интереси са били да гледа пиеси и филми, да играе тенис и да моделира глина.

Олга, сестрата на Вера, също става шахматистка от високо ниво. Тя завършва на място на Лондонското първенство за момичета през 1928 г., годината след като Вера става твърде възрастна, за да участва, завършвайки като второ място след загуба на плейофа. Олга участва два пъти в състезанията на Световното първенство за жени заедно с Вера. Най-добрият й резултат е през 1935 г., когато заема четвърто място от десет с резултат 5½/9, ½ точка зад бронзовия медалист. Тя побеждава трите най-слабо представили се, губи от сестра си и завършва наравно срещу другите си петима опоненти. Единственото друго участие на Олга е на следващото Световно първенство за жени през 1937 г., когато тя завършва на общо 17-то място от 26 играчи с резултат 6½/14. Този път тя не се изправя срещу Вера поради швейцарския формат, използван в това издание.

Клуб Вера Менчикова

Вера Менчикова е първата жена, участвала успешно в силно оспорвани турнири за мъже. Навлизането й в тази сфера е съпроводено с недоверие и подигравки от страна на редица майстори на шахмата. Когато започва участието си в турнира в Карлови Вари (1929 г.), виенският шампион Алберт Бекер на шега предлага шампионите, които Менчикова победи в турнира, да създадат клуб на нейното име. Скоро той намира идеята си за много неудачна, тъй като веднага става първият й член, а останалите участници в турнира го наричат с голяма злоба „Председател за три години“. Той не е бил ентусиазиран от това, но по-късно го приема по-добре, в края на краищата това е била избрана компания, чието ръководство е било поето от Бекер като „доживотен председател“ от Макс Еве, световният шампион по шах от 1935 до 1937 г. (като по това време той е единственият член на клуба, който Менчикова побеждава два пъти, през 1931 и 1932 г.). Други (големи) майстори с известни имена постепенно стават членове на клуба, например Жак Мизес, Фредерик Йейтс, Фридрих Самиш, Самуел Решевски, Мир Султан Хан или Карел Опоченски.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |