Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ТОПЛИЯТ ФЕВРУАРИ

03.03.2024

Този февруари беше най-топлият в световен мащаб, откакто се правят измервания. Cредната температура на повърхността на Земята през този месец е била 13,54 градуса по Целзий.

Температурата през наскоро отминалия февруари е била с 0,81 градуса по Целзий над средната от 1991 до 2020 г. Това съобщи метеорологичната служба на Европейския съюз Copernicus.

Среднодневните температури на повърхността на световните океани миналия месец също счупи рекорди.

Експертите измериха средната температура на световните океани през февруари на 21,06 градуса по Целзий, най-високата за всички месеци в историята, по-висока от рекордните 20,98 градуса по Целзий през август 2023 г.

Вторият месец на годината беше с 0,12 градуса по Целзий по-топъл от предишния рекорден февруари през 2016 г. Според учените от програмата Copernicus този февруари вече е деветият пореден месец, който е най-топлият в историята на измерванията.

През февруари в Централна и Източна Европа са регистрирани значително над средните температури. Извън Европа температурите бяха над средните в Северен Сибир, Централна и Северозападна Северна Америка, по-голямата част от Южна Америка, Африка и Западна Австралия.

„Февруари се присъедини към дълга поредица от рекорди от последните месеци. Колкото и забележително да изглежда това, всъщност не е изненадващо, тъй като непрекъснатото затопляне на климатичната система неизбежно води до нови температурни крайности“, каза ръководителят на програмата Copernicus Карло Буонтемпо.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |