Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НОВА ТЕХНИКА ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА ЗЛАТО ОТ СТАРА ЕЛЕКТРОНИКА

27.02.2024

Екип от изследователи в ETH Zurich в Швейцария направи откритие, което според тях може да превърне рециклирането на електронни отпадъци буквално в златна мина.

Изследователите разработиха нов начин за извличане на благороден метал от електронни отпадъци, устойчив метод, който се основава на страничен продукт от хранителната промишленост.

Освен това е доста доходоносно. За всеки похарчен долар според учените, бихте могли да спечелите злато на стойност 50 долара.

Най-хубавото е, че това е екологичен процес. Екипът установи, че протеинови фибрилни гъби, получени от богати на протеини странични продукти от производството на сирене, могат да се използват за извличане на златото от изхвърлените електронни отпадъци.

Както е описано в статия, публикувана в списание Advanced Materials, екипът успява да възстанови 450 милиграма 22-каратово злато само от 20 стари компютърни дънни платки.

За да направи това, екипът денатурира суроватъчни протеини при киселинни условия и високи температури, за да създаде каша от протеинови нанофибрили. След това те изсушават този гел, за да получат фибрилните гъби.

След като разтварят металните части на 20-те дънни платки и ги йонизират във вана, те поставят фибрилните гъби в разтвора, за да привлекат златните йони.

Чрез нагряване на гъбите екипът редуцира събраните йони на люспи и в крайна сметка ги разтопява в мъничко самородно злато.

Това 450-милиграмово самородно късче е 91% злато и 9% мед. При сегашните цени за унция, това е приблизително 33 долара злато.

Според екипа разходите за енергия представляват една 50-та от стойността на златото.

Сега изследователите търсят и други богати на протеини вторични продукти, които могат да бъдат превърнати в гъби.

Според Световната здравна организация електронните отпадъци са най-бързо растящият поток от твърди отпадъци в света, като милиони електрически устройства се изхвърлят. Без да се рециклират правилно, тези отпадъци са не само невероятно вредни за околната среда, но могат да бъдат и токсични за хората.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |