Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КЪДЕ НИ ОТИДЕ ОПАШКАТА?

25.02.2024

Ново генетично изследване дава отговор на този въпрос. Откритието се основава на работата на руско-френски лекар и учен от началото на XX век.

Ние, Хомо сапиенс, нямаме опашка, както други вече изчезнали видове, както и човекоподобните маймуни - останали са само няколко прешлена, които образуват опашната кост. Но други примати имат опашка, и то много полезна: при някои тя е почти толкова функционална, колкото ръката.

Известно е, че далечните предци на хоминоидите (хора и най-близките до тях маймуни) са загубили тази част от тялото си преди около 25 милиона години. Ново проучване установи как това се е случило на генетично ниво, съобщава Nature news service.

„Загубата на опашката е една от най-забележимите анатомични промени, настъпили по еволюционната линия, водеща до хората и големите маймуни. Смята се, че това е допринесло за развитието на изправено ходене при хората“, научна статия, публикувана в Nature, обяснява значението на работата.

Изследването на учени от Съединените щати се основава на откритието на Надежда Доброволская-Завадская, руски лекар и учен от ХХ век, която продължава работата си във Франция след революцията. Тя е тази, която предполага, че мишки с необичайно къси опашки носят мутация в гена Т. Неговият човешки еквивалент сега е известен като TBXT. Генетиците са открили, че има специално вмъкване в TBXT на хоминоидите, което не се среща при примати с опашки: AluY.

Според хипотезата, AluY променя протеин, който кодира TBXT по различен начин - ембрионите се развиват без опашка. Те предположиха, че протеинът става такъв в момента, когато родителският геном се дешифрира - това определя функциите на протеина и "схемата", според която в крайна сметка ще бъде необходимо да се формира живо същество.

Чрез редактиране на едно копие на гена TBXT в мишки, изследователите всъщност са създали животни с необичайно развитие на опашката. Но само при някои е липсвала опашка напълно, при други просто се е оказала по-къса или необичайно извита, а при някои дори ненормално дълга.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |