Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ХАМБУРГСКО БУТЧЕ

21.02.2024
Хамбургско свинско бутче и хлебни кнедли

Това ястие представлява задушено свинско бутче, залято с жълтеникав кремообразен сос. Въпреки името си, то не води произхода си от град Хамбург.

Въз основа на името сигурно човек би предположил, че този специалитет е немски. Но това изобщо не е така. Хамбургското свинско бутче (на чешки и словашки: hamburská vepřová kýta), както е пълното му название, е едно от най-популярните ястия от класическата чешка кухня от времето на Първата чехословашка република (1918-1938). Тогава е бил добре познат деликатес в най-луксозните ресторанти, след това с лека промяна на съставките започва да се появява и на трапезите в обикновените домакинства.

Рецепта за приготвяне на хамбургско свинско бутче може да се намери например в готварската книга „Jak se váři u Šroubek?“ („Как се готви при Шроубек?“), с автор чешкия предприемач, ресторантьор и хотелиер Карел Шроубек, собственик и управител на ресторант „Шроубек“ (от 1909 г.), голямо луксозно заведение на Вацлавския площад в Прага, а от 1924 г. притежател и на намиращия се наблизо близкия хотел „Шроубек“ (национализиран през 1951 г. и преименуван на Grand Hotel Evropa), който постига изключителна слава с комфорта на настаняване и качеството на кухнята си в тогавашна Чехословакия и цяла Европа. Като кулинарен ентусиаст, Шроубек колекционира различни рецепти, които публикува в гореспоменатата книга, чието първо издание е през 1911 г. Но откъде всъщност е дошла рецептата му за хамбургско бутче, не е съвсем ясно. Може би обаче представлява по-евтин вариант на филе със сметана, тъй като това е хамбургското бутче също се сервира със сметанов сос, съдържащ кореноплодни зеленчуци.

В хода на стандартизирането на ресторантското готвене сметаната на хамбургското бутче е до голяма степен заменена с мляко, виното също престава да бъде използвано и на негово място се появяват лимон, оцет и горчица. Към подправките са добавени дафинов лист и мащерка, явно за да стимулират изчезващия вкус.

Мнозина смятат, че хамбургското свинско бутче би трябвало да е създадено по време на социализма, тъй като този специалитет е изключително популярен в чехословашките домакинства главно през 70-те и 80-те години на миналия век. По това време ястието е включено и в "приготвителната книга", където е записан стандартът за неговото приготвяне. Оттогава обаче рецептата му е претърпяла промени.

Хамбургското свинско бутче е било истински хит в ресторантите и училищните столови във времената на социалистическа Чехословакия. Но днес не се среща често в чешките и словашките ресторантите, а полуготовите варианти от супермаркетите са на много различни от правилния вкус на този специалитет.

Хамбургско свинско бутче – сос с пълнеж

Хамбургското бутче е, може да се каже, говеждо печено в сметана, маскирано като свинско. Но не е копие на най-популярната чешка рецепта за говеждо месо. Уникално е, характеризира се с наличието на кисели краставички и постна шунка. Сосът има лек пикантен вкус и по-плътна консистенция. Начинът на приготвяне и съставките са подобни и при двете рецепти (макар и не напълно). Понякога дори може се срещне следното име: хамбургско бутче със сметана. Този специалитет си струва да бъде приготвян у дома. И начинаещ кулинар би могъл да се справи с печенето на бутчето, ако работи внимателно, спазва рецептата и не "обновява" рецептата с нищо друго.

Хамбургското свинско бутче е едно от онези ястия, чиито правила/рецепти са установени от години. По едно време хамбургското бутче дори е бил кодифицирано, тъй като е било включено в „приготвителната книга“, където фигурира като стандартен номер 13108 хамбургско свинско бутче.

Рецептата за хамбургското бутче е толкова "фантастична", че едва ли има причина да се променя.

"Ястието е с типичен вкус и мирис на вложените съставки...“, цитират началните описания на ястията, приготвени по стандартите. Хамбургското свинско бутче има и следното описание:

„Резен задушен свински бут, нарязан напречно на зърното и залят с кремообразен сос. (…) Месото е сочно, с типичен мирис и вкус, с шунка и краставица. Сосът е кремаво жълтеникав, с лек пикантен вкус и по-плътна консистенция. Месото може да се нареже на две филийки."

Така се описва и една порция хамбургско свинско бутче. Ястието не може да бъде описано по-точно.

Хамбургският свински бут е ястие, което има своя специфична миризма и вкус. И това също благодарение на факта, че някога е бил приготвян според установен стандарт. Според него, месото, което най-често се сервира с картофено пюре, може да се приготви и днес вкъщи. В миналото това ястие се е сервирало основно като неделен обяд. А и днес е по-подходящо за по-празнични поводи. Чудесно е с кнедли.

Хамбургско свинско бутче – пълнеж за сос

Рецепта за хамбургско бутче

6 порции

Съставки:

1 лъжица захар

50 г бекон

сол

50 г оцет

200 г шунка

0,5 л мляко

150 г мазнина

1 глава лук

100 г сметана

мащерка

50 г горчица

1 литър вода

1 парче лимон

дафинов лист

диви подправки

100 г обикновено брашно

черен пипер на зърна

150 г стерилизирана краставица

1 кг свински бут

150 г кореноплодни зеленчуци


Хамбургско свинско бутче, хлебни кнедли

Начин на приготвяне:

Напълнете изплакната част на свинското бутче с половината шунка и стерилизираната краставица.

Почистените кореноплодни зеленчуци и лука се нарязват на филийки и се задушават в една трета от мазнината с нарязания на кубчета бекон.

Добавете осолено месо към основата, овкусете с диви подправки, добавете внимателно изплакнат и нарязан лимон. Напръскайте месото с оцет, налейте малко вода, захлупете и задушете леко. По време на задушаването месото се обръща и се долива топла вода, колкото е необходимо.

Извадете мекото месо. Сгъстете сока с тесто, приготвено от втората третина мазнина и пресятото брашно. Разрежда се с вода, подправя се с горчица и захар и се готви, като се разбърква от време на време. По време на готвенето добавете мляко към соса и накрая го омекотете със сметана. Свареният сос се прецежда през гъста цедка и отново се вари за кратко.

Останалата част от шунката и краставиците се нарязват на лентички и се задушават в останалата мазнина.

Хамбургското свинско бутче се сервира с хоуска (традиционна чешка малка питка) или карловски кнедли (специалитет от гр. Карлови Вари). При сервиране добавете задушена шунка и краставица върху повърхността на месото.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |