Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОТКРИТ Е НОВ ТИП МАГНЕТИЗЪМ

17.02.2024

Знаем, че нещата, които са магнитни, се залепват за хладилника, докато немагнитните предмети падат. Но откритие, направено наскоро от чешки физици, доказва, че има и нещо средно между тях.

Чешки специалисти от Института по физика на Академията на науките откриха трета група магнитни вещества. Те установиха наличието на магнетизъм във вещества, които се смятаха за неподходящи за съхранение на данни. Тези вещества не залепват за хладилника като класическите магнити, но все пак можем да съхраняваме данни върху тях. Това революционно откритие може фундаментално да повлияе на електрониката на бъдещето.

„Алтермагнитите не се залепят на хладилника, но когато пуснете електрически ток през алтермагнита, той пренася магнитна информация по същество по същия начин като феромагнит“, Томаш Юнгвирт от Института по физика на Академията на науките характеризира нова група вещества, които нашите учени нарекоха алтермагнетици.

Магнетизмът се влияе от електроните и можем да си ги представим като лебеди. Когато всички те са бели и се носят в една и съща посока, веществото е магнитно (феромагнетик), ако белите лебеди се редуват с черните лебеди, тогава те се уравновесяват и нищо не се случва (антиферомагнетик). Ако обаче белият лебед се обърне перпендикулярно на черния, тогава се създава магнитно поле, но само вътре.

„Оказва се, че тези магнити без външно магнитно поле могат да се превключват хиляди пъти по-бързо, което означава, че човек може да има памет, която би била хиляди пъти по-бърза от това, което имаме в хард дискове в момента“, обяснява главният автор на изследването Либор Шмейкал от Института по физика, който също работи в университета в Майнц.

Чешки учени започнаха да изследват антиферомагнетици, т.е. немагнитни вещества, преди около десет години. Първо откриват, че едно от веществата проявява вътрешен магнетизъм и след това стигат до извода, че причината е именно във вътрешната симетрия на електроните.

„Открихме, че има просто определена разделителна линия, която разделя кристалите“, обяснява Юнгвирт.

След това, когато сравниха хиляда известни кристали, резултатът ги изуми. „Досега сме открили около 200 материала, които се вписват в новата категория“, което според Либор Шмейкал е два пъти повече от чисто магнитните вещества.

Много научни групи по целия свят започнаха да проявяват интерес към тази зараждаща се област, така че материалите се увеличават все повече и повече. Има статии по тази тема почти всеки ден, тъй като учените са развълнувани, че тези материали могат да премахнат дефектите на антиферомагнетиците и феромагнетиците, като същевременно откриват напълно нови възможности по отношение на фундаментални изследвания и потенциални приложения.

Сега чешките експерти са направили теоретичните изчисления в сътрудничество с швейцарски учени. Текуща публикация в списание Nature гласи, че от гледна точка на магнетизма материалите трябва да бъдат разделени на три групи: магнитни, немагнитни и алтермагнитни.

„И нищо друго, четвъртото, вече не съществува в тази група, защото сме изчерпали всички възможности за симетрия, които могат да имат кристалите в природата.", казва Юнгвирт.

Парадоксално е, че това не са нови материали. Напротив, те са известни от десетилетия, но едва сега учените откриха новото им свойство. Защото, както казва Томаш Юнгвирт, те не са гледали на тях през очите на стандартната физика.

„Наистина вече знаем твърде много за физиката на твърдите вещества и докато изучаваме веществото твърде фино, пропускаме някои груби характеристики, цялостната картина. Това изисква някакъв груб инструмент. Така че се върнахме почти сто години назад, използвахме някакъв „чук“, много по-груб от някой деликатен часовникарски инструмент“.

Чешкото откритие на алтермагнитни вещества предизвика голям отзвук сред учени от цял свят, които вече проучват широките възможности за тяхното използване.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |