Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО НИКАК НЕ ОБИЧАМЕ ДА ЧАКАМЕ?

15.02.2024

Всичко е заради човешкото желание за завършеност. До това заключение стигнаха учени от УТ Остин в две статии, публикувани в Journal of Personality and Social Psychology и Social Psychological and Personality Science.

Необходимостта от завършване влияе върху избора. В експерименти участниците биха платили един долар повече, ако имат право да платят по-рано и да забравят за плащането. Предпочитат да вършат 15% повече работа за същото заплащане, ако могат да свършат работата по-рано и да я зачеркнат от списъците си със задачи. За да попълнят отчета преди предстоящата ваканция, те предпочетитат да работят един неплатен час извънреден труд, вместо да го приключат след отпуската и да получат повече пари.

„Ние откриваме, че нетърпението е свързано не само с късогледото желание за награда, но и със зачеркването на целите от списъка“, казва първият автор на изследването Анабел Робъртс.

Робъртс също проследява емоционалната траектория на чакането: когато знаеш, че чакането скоро ще свърши, ставаш все по-нетърпелив – колкото повече наближаваш края на чакането, толкова по-нетърпелив си.

Някои анкетирани описват нетърпението си от резултатите от президентските избори през 2020 г. В деня на изборите подкрепата за Джо Байдън и Доналд Тръмп нарасна сред техните поддръжници. На следващия ден, по време на преброяването на гласовете, нетърпението стана още по-голямо. Дори онези, които очакваха техният кандидат да не спечели, просто искаха да знаят точния резултат и да приключат с него.

Авторите предлагат на куриерските компании, ако има несигурност кога ще бъде доставен пакетът, по-добре да подготвят клиентите за по-дълго чакане, отколкото за по-кратко. Добре е пратката да дойде преди хората да изгубят търпение. Също така е най-добре да съобщават за закъсненията възможно най-рано, за да могат клиентите да коригират очакванията си.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |