Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КЪДЕ Е ВЪЗНИКНАЛ ЖИВОТЪТ НА ЗЕМЯТА?

28.01.2024
Езерото Last Chance в западна Канада през ноември 2021 г.
Credit: Kimberly Poppy Sinclair/University of Washington

Проучване на Университета във Вашингтон, публикувано в списанието Communications Earth & Environment, съобщава, че плитко "содено езеро" в Западна Канада отговаря на условията, необходими за произхода на живота.

При подходящи условия сложните жизнени молекули могат да възникнат спонтанно, но това изисква изключително високи концентрации на фосфати. Фосфатът формира "гръбнака" на РНК и ДНК и също е ключов компонент на клетъчните мембрани. Фосфатните концентрации, необходими за образуването на биомолекули, са стотици милиони пъти по-високи от нивата, които обикновено се срещат в реки, езера или океани. Содените езера могат да решат този „фосфатен проблем“ за произхода на живота.

Содените езера получават името си от големите количества разтворен натрий и карбонат. Това е резултат от реакциите между водата и вулканичните скали под нея. Високите нива на разтворени фосфати също са често срещани в содовите езера.

Изследователите комбинираха химически модели с лабораторни експерименти, за да покажат, че естествените процеси могат да доведат до 1 милион пъти по-високи концентрации на фосфат в тези езера, отколкото в други водни басейни. Същото се отнася и за другите планети.

„Повърхностите на планетите са доминирани от вулканични скали, така че същата химия на водата би могла да се случи не само на ранната Земя, но и на ранния Марс и ранната Венера, ако е имало вода“, казва водещият автор Себастиан Хаас.

Най-високите нива на естествено срещащи се фосфати се намират в езерото Last Chance, намиращо се във вътрешността на Британска Колумбия, Канада. В повечето езера разтвореният фосфат бързо се свързва с калций, но в това езеро калцият се комбинира с карбонати и магнезий, за да образува доломит. Когато калцият се превръща в доломит и не остава във водата, фосфатът няма с какво да се свързва и концентрацията му се увеличава.

Близките езера са дом на цианобактерии, които извличат азот от въздуха. Цианобактериите, както всички други форми на живот, също се нуждаят от фосфат и нарастващата им популация консумира част от фосфатите, съдържащи се в езерната вода. Но Last Chance е твърде солено. Това го прави най-добрият аналог на ранната Земя.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |