Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО НЯКОИ ЧЕРНИ ДУПКИ СА НЕВИДИМИ, А ДРУГИ ИМАТ СИЯНИЕ

12.01.2024
Свръхмасивна черна дупка в ядрото на елиптичната галактика M87 от съзвездието Дева (първата снимка на черна дупка, направена от телескопа Event Horizon на 10 април 2019 г.)

Черните дупки са плътни астрономически обекти с толкова силна гравитация, че нищо, дори светлината, не може да избяга от тях.

Всичко, което пресича границата на гравитационното влияние, наречена хоризонт на събитията, ще попадне в черната дупка. Вътре в тази дълбока яма никога повече няма да бъде видяно.

Черните дупки са навсякъде във Вселената. Някои по-малки черни дупки са разпръснати на случаен принцип в различни места на галактики като нашия Млечен път. Други гигантски дупки, наречени „свръхмасивни“ черни дупки, се намират в центровете на галактиките. Те могат да тежат между един милион до милиард пъти масата на нашето Слънце.

Видове черни дупки

Двама известни учени, Алберт Айнщайн и Карл Шварцхилд , първи изложиха идеята за черна дупка. Те смятаха, че когато голяма звезда умре, нейното ядро ​​може да се свие прекалено много под собствената си тежест. Така се получава „черна дупка със звездна маса “, което е просто друг начин да се каже, че е сравнително малка.

Черните дупки със звездна маса са само няколко пъти по-големи от нашето Слънце. Свръхмасивните черни дупки обаче са много милиони пъти по-тежки от нашето Слънце и са опаковани в малка площ, която е приблизително с размера на нашата слънчева система. Някои учени смятат, че свръхмасивните черни дупки могат да се образуват от много звезди, които се сблъскват и колапсират наведнъж , докато други смятат, че може да са започнали да растат преди няколко милиарда години.

Растящи черни дупки

През повечето време те не растат активно, така че са невидими. Но можем да кажем, че са там, защото звездите обикалят около тях , точно както Земята около Слънцето.

Когато нещо обикаля около невидим обект с висока скорост, учените знаят, че в средата трябва да има масивна черна дупка. Такъв е случаят с най-близката до нас свръхмасивна черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път.

Когато черна дупка засмуква галактически газ, тя нагрява този газ. В такъв случай може да се види светещ пръстен от рентгенови лъчи, оптична светлина и инфрачервена светлина около черната дупка. След като изсмучи всичкия газ в близост до хоризонта на събитията, дупката отново става невидима.

Най-доброто изображение на пръстена около черна дупка е получено от телескопа Event Horizon , показващ свръхмасивната черна дупка в центъра на галактика, наречена M87. Може да ви изглежда размазано, но това всъщност е най-отчетливото изображение, правено някога на нещо толкова далечно.

Във Вселената има много видове черни дупки. Някои са малки и невидими, а други растат до гигантски размери, като изяждат материя и светят ярко. Но те не могат да изсмучат всичко във Вселената – когато няма нищо достатъчно близо до черната дупка, тя спира да расте и отново става невидима.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |