Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВАЖНИ КОСМИЧЕСКИ МИСИИ, ПЛАНИРАНИ ЗА 2024 Г.

02.01.2024

През последните години все повече се говори за възобновяване на космическата надпревара и различни страни се присъединяват към нея. Ето списък с някои интересни начинания през тази година.

Изследване на Луната

8 януари - Изследователски лунен апарат Peregrine, създаден от Astrobotic Technology по договор с НАСА.

20 януари - Японският модул SLIM ще се опита да кацне на Луната, предназначен да демонстрира най-точното кацане в историята.

Февруари - изстрелване на частния модул за кацане на Луната Nova-C, разработен от Intuitive Machines с помощта на технологиите на НАСА. Той ще носи изследователски инструменти и също така ще може да се движи около сателита, излитайки и кацайки.

Втората половина на годината – лунният модул Blue Ghost, построен от Firefly Aerospace по договор с НАСА, който ще изучава свойствата на реголита.

Ноември – НАСА планира да достави на Луната марсохода VIPER, който ще изучава вечно засенчените зони на естествения спътник и ще търси вода.

В рамките на годината (точната дата все още не е известна) - стартирането на китайската мисия "Chang'e 6". В рамките му 4 модула ще бъдат кацнати на обратната страна на Луната, където ще съберат 2 кг реголит и ще ги доставят на Земята (за първи път в историята от обратната страна на спътник). Трябва да се отбележи, че първото орбитално превозно средство на Пакистан ще лети на същата ракета.

Изследване на Слънчевата система

Август - мисия EscaPADE до Марс, разработена от Калифорнийския университет в Бъркли и Rocket Lab по договор с НАСА. Евтината мисия с две орбити ще изследва магнитосферата и атмосферата на Марс.

Октомври - Стартиране на мисията Europa Clipper на НАСА, която изследва една от най-големите луни на Юпитер - Европа. Учените искат да разберат дали океанът на Европа може да осигури подходящо местообитание за извънземен живот.

Също през октомври е мисията Хера на Европейската космическа агенция. Устройството ще лети до астероидите Дидим и Диморф, чиято орбита наскоро беше променена от изкуствен сблъсък. Hera ще изучава физическите свойства на астероидите.

Пилотирани космически полети

През 2024 г. ще продължат редовните полети на космически кораби с екипажи до МКС, китайската космическа станция Tiangong и завръщането на астронавтите, работили в орбита. Предвидени са и търговски (туристически) полети до МКС и до суборбитални височини.

Февруари - стартиране на индийската мисия Gaganyaan. Това ще бъде тестов полет, все още без екипаж - безпилотната капсула ще бъде изведена в орбита от ракета-носител Марк-3. Вторият тестов полет на кораба с експеримент за скачване е планиран за месец юни.

Април - тестов полет на частния кораб Starliner на Boeing. Астронавтите Бъч Уилмор и Суни Уилямс ще пътуват до МКС. Това ще бъде демонстрационен полет за тестване на възможностите на системата Starliner, нейната способност да изпраща екипажи до МКС и да се връща на Земята.

Също през април е Polaris Dawn, частна космическа мисия, финансирана от американския милиардер Джаред Айзъкман. Планиран е полет на екипажа на космическия кораб Crew Dragon в орбита и първото в историята частно финансирано излизане в космоса.

Ноември – Мисията на НАСА Артемида II ще изведе астронавти в орбита около Луната и след това ще ги върне у дома. Това ще бъде нова стъпка към връщането на хора на Луната. То обаче може да бъде отложено до 2025 г.

Ракети

Vulcan Centaur, двустепенна тежкотоварна ракета-носител, разработена от частната компания United Launch Alliance (САЩ), е планирана да изстреля мисията Peregrine на 8 януари.

Ангара-А5 е първата тежка ракета-носител, разработена в Русия след разпадането на СССР. Третият тестов старт е насрочен за март 2024 г. от космодрума „Восточний“.

Ariane 6 е ракета на Европейската космическа агенция, предназначена да изстрелва полезни товари и ще замени изведената от експлоатация Ariane 5. Стартът е планиран от 15 юни до 31 юли 2024 г. Това ще бъде лека модификация на ракетата, използваща два ускорителя на твърдо гориво.

New Glenn, тежка орбитална ракета-носител, разработена от Blue Origin и планирана за първо изстрелване през август 2024 г., ще изведе мисията EscaPADE в орбита.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |