Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ИЗВЕСТНА КАРТИНА НА РАФАЕЛО НЕ Е РИСУВАНА САМО ОТ НЕГО

27.12.2023
Музеят и художествена галерия „Прадо“

Според анализ, направен от изкуствен интелект, в картината на Рафаело „Мадоната на розата“ е изобразено лице, което не е създадено от легендарния италиански художник.

Експерти изследваха картината на Рафаело Санцио „Мадоната на розата“ (1518 г.) и установиха, че докато по-голямата част от картината наистина е дело на ренесансовия майстор, лицето на Йосиф най-вероятно е нарисувано от друг художник, съобщава университетът в Нотингам (Великобритания). Картината е изложена в музея и художествена галерия „Прадо“ в Мадрид и някои учени отдавна предполагат, че ученикът на Рафаело Джулио Романо е допринесъл за нейното създаване. Научната статия бе публикувана в Heritage Science.

„Мадоната на розата“

Професор Хасан Угайл, директор на Центъра за визуални изчисления и интелигентни системи в университета в Брадфорд (Обединеното кралство), е разработил невронна мрежа, която разпознава автентични творби на Рафаело с 98% точност.

„Този ​​анализ на произведенията на художника Рафаело предоставя обективен и количествено измерим подход на машинно обучение за класифициране на изображения. Работата на други художници може да бъде изследвана с помощта на същата техника и това е цел за бъдещи изследвания“, казва д-р Кристофър Брук, почетен научен сътрудник в университета в Нотингам.

Вероятно друг художник е изрисувал лицето на Йосиф.

Някои експерти смятат, че качеството на изобразяване на Мадоната, Младенеца и Йоан е много по-добро от качеството на изобразяване на Йосиф, сега това е потвърдено от изкуствения интелект.

„Използвайки задълбочен анализ на характеристиките, ние използвахме изображения на автентични картини на Рафаел, за да научим компютъра да разпознава неговия стил в големи детайли, от щрихи с четка, цветова палитра, светлосянки и всеки аспект на творбата. Компютърът вижда много по-дълбоко от човешкото око, на микроскопично ниво“, казва професор Угайл.

Изследователският екип преди това е използвал изкуствен интелект, за да покаже, че мистериозната картина „Toндо де Бреси“, която има прилики със „Сикстинската мадона“, наистина е нарисувана от Рафаело. Резултатите от такива проучвания все още не се считат за достатъчни за вземане на решения за удостоверяване, но те са стъпка към подобряване на общите изкуствоведчески протоколи.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |