Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ БЕЗДЕЗ

24.04.2019
(CC BY-SA 3.0)

Замъкът Бездез е чешки готически замък, разположен на 20 км. югоизточно от град Ческа Липа. Намира се на хълма Велки Бездез, на височина 603,5 м над село Бездез, в близост до езерото Маха.

Построен в класическия ранен готически стил, този чешки средновековен замък е запазил първоначалния си вид до наши дни. Преструктурирането и възстановяването, което масово завладява чешки замъци през 19-ти век, не обхваща Бездез. В него няма жилищни помещения, това са само останки от старата готическа крепост, укрепена и оборудвана с парапети и стълби. Отличителна черта на замъка е необичайната архитектура и орнаменти от пясъчник. Също така, Бездез е известен с огромната си 40-метрова Голяма кула. През периода на социализма, входът към него е бил затворен за туристи - това се дължи на факта, че от върха на тази готическа кула е било възможно да се разгледа подробно полигонът на резервоара. Днес входът към Голямата кула е отворен за всички туристически посещения. Съхранени в наше време са и готически параклис, части от двореца и двете кули с височина 30 и 45 м.

Цистерната на замъка (CC BY-SA 3.0)

Замъкът Бездез е основан от крал Премишъл Отакар II през 1260 г. като крепост в северната част на Бохемия. Но кралят умира, без да чака края на строежа (умира в битката за Моравското поле през 1278 г.).

В съответствие с легендите, обичайни по това време за голям брой зли сили, които са живели в тези части, този замък на Чешката република е наречен "Bez" и "Dez", като думите се сливат по-късно се сливат с Бездез. Строителството е извършено по всички правила на фортификационното изкуство от онова време - със сърцевината под формата на централен замък с кралски дворец, параклис и тридесетметрова наблюдателна кула, обградена от мощни стени. И след завършването на строителството през 1279 г., средновековният замък Бездез вярно служи на чешките крале, охраняващи земята им от нахлуване на врагове, както вътрешни по време на хуситските войни, до средата на XVII век, когато по време на Тридесетгодишната война е завладян и частично унищожен от шведските войски.

Тъй като първоначално е бил кралски имот, Бездез е дарен в края на XIV век от Вацлав IV на братовчед му Прокопий, маркграфът на Моравия, за подпомагане на борбата срещу бунтовническото благородство. По-късно този замък често сменя собствениците си, докато не става собственост на Албрехт от Валдщейн, който планира да построи австрийски манастир в замъка, като същевременно завърши няколко бастиона в северните и източните части на готическия замък. Плановете за преустройството на замъка в манастир не се осъществяват, поради смъртта на Валдщейн.

През 1666 г. в замъка все пак е установена монашеска резиденция на ордена на бенедиктинците, които тържествено пренасят от пражката резиденция копие от Черната мадона от испанската Монсерат. Оттогава Бездез става място за поклонение на хиляди вярващи, около 40 000 души на година. През 1778 г. Бездез е завладян, ограбен и частично разрушен от пруските войски. През 1785 г. манастирът е окончателно премахнат, а замъкът постепенно започва да се превръща в руини. Дълго време в този замък е обитаван само от отшелници и разбойници.

И едва от 1932 г., когато руините на Бездез са закупени за символична сума от 2000 крони от потомката на бившите собственици Карл Валдщайн и чехословашкия туристически клуб Вартенберг, е започната работа по възстановяването на замъка.

Замъкът Бездез (CC BY-SA 2.0)

Легендата за хълмовете на Бездез

Една от легендите разказва за създаването на 20-метрова стена, обграждаща замъка и хълмовете Бездез. Казват, че в древни времена дяволът срещнал самотен ездач на пътя. Те се обзаложили, че дяволът, започвайки от планината Жестед към Бездез, ще построи стена по-бързо, отколкото ездачът ще се изкачи на това разстояние с коня си. Стената била почти готова, когато изведнъж запял петел - зората била изгряла. Озлобеният дявол разпръснал останалите камъни около замъка. Образували се два каменни хълма - големият и малък Бездез.

Легендата за дяволите в Голямата кула

Казват, че в древни времена дяволи обитавали Голямата кула на замъка Бездез. През годините те са станали мързеливи и прекарвали в сън по-голямата част от времето си. Но когато се събуждали, си спомняли, че имат работа - да примамват изгубените души. И тогава започвали да хвърлят монети от прозорците на кулата, а туристите ги взимали с радост. Но това просто не трябвало да се прави - тези монети отвеждали право в лапите на дяволите.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |