Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ДРЕВНАТА ДЪРВЕНА СКУЛПТУРА В СВЕТА

10.01.2019

В един зимен ден на 24 януари 1890 г., по време на златната треска в Урал, в Шигирското торфено блато, близо до село Калата (сега Кировград), са открити фрагменти от дървена скулптура.

Скоро след това находката влиза в световната история, като Големия Шигирски идол.

В продължение на сто години се водят спорове за датирането на Шигирски идол, като са изказани много различни мнения. Едва през 1997 г. с помощта на радиовъглероден анализ се установява, че дървената статуя е на 11 хиляди години. Това я прави най-старата монументална дървена скулптура в света.


Шигирският идол е направен от ствола на лиственица, като самото дърво е било на не по-малко от 157 години.

Идолът е висок 3,4 м., но е научно установено, че има липсващи части, изгубени по неизвестни причини, чрез добавянето на които скулптурата би имала височина от 5,3 м.

Тялото има формата на дъска, като някои от частите са триизмерни. Установено е, че долната част не е била закопана в земята, както се смятало преди, а е била прикрепена към нещо, вероятно дърво или стълб. Това се доказва от еднаквото запазване на всички части на скулптурата. В противен случай дървото на границата между земята и въздуха би изгнило. Оформянето на статуята се извършвало с каменни инструменти, като знаците по статуята са издълбани със зъби на бобър.

Източник: Толмачев В. Я.

Тялото на идола е покрито с резбовани геометрични мотиви от всички страни. Освен орнаментите на широките плоскости на идола, са издълбани пет лица-маски: три на лицевата страна и две на обратната.

През 2003 г. е открита още една маска, незабелязана при досегашните наблюдения. Всяка маска е увенчана с отделна фигура. На Шигирският идол се открояват осем символа: най-горното изображение с триизмерна глава, три фигури на предната равнина на тялото и четири - на обратната.

Все още знаците и изображенията върху идола остават неразгадани, но и така въздействат силно на съвременния човек и намекват за сложната духовна и митологична система на древните жители на Урал.

В момента Големият Шигирски идол може да се види в Свердловския регионален музей в Екатеринбург.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |