Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВРАТАРСКИТЕ ХОКЕЙНИ РЪКАВИЦИ

03.12.2023
Чешкият вратар Якуб Шкарек през 2017 г.

„Лапа“ и „човка“ – така се наричат ръкавиците, които вратарите в хокея на лед носят на ръцете си по време на игра. Втората се използва и от вратарите в други видове хокей.

„Лапа“ (или „тухла“) е наименованието на голяма ръкавица, използвана от вратарите в хокея на лед. Те я носят на недоминиращата си ръка (десничарите на лявата) и я използват, за да спират шайби - да ги хващат в полет или да ги покриват върху леда. На другата си ръка вратарите носят така наречената „човка“ и държат хокейния си стик в нея.

„Лапата“, наричана още ръкавица за улавяне или просто ръкавица, (английският термин е catcher) има лента от кожа или по-скоро синтетичен плат в пространството между палеца и показалеца и заедно с плетката образува кошница, в която може да се хване шайбата.

Правилата за хокей на лед съгласно IIHF определят максимално допустимите размери на „лапата“:

- маншет за китка с ширина 10,16 cм може да има максимална дължина от 20,32 cm във всяка част,

- вътрешната обиколка на джоба от петата до върха може да бъде максимум 46 см,

- размерът на обиколката на цялата „лапа“ не може да надвишава 114,3 cм.

Духът на хокейният вратар, Оклахома, САЩ

Първоначално „лапата“е имала същата форма като бейзболната ръкавица, но се превърна в много специфично оборудване, което е проектирано специално за улавяне на шайбата. Промените, направени с течение на времето, включват добавянето на "мрежа за връв" в джоба на трапера и значително повече защита на дланите и китките. „Измамната“ част на ръкавицата покрива китката, която еволюира от подобни на ръкавици от 20-те години на миналия век.

Джобът е областта на „лапата“ между палеца и първия пръст на ръкавицата и е мястото, където повечето вратари се опитват да хванат шайбата, тъй като намалява дискомфорта, който изпитва вратарят, и минимизира възможността шайбата да изпадне от ръкавицата, създаване на възможност за отскок.

Носена на недоминиращата ръка, „лапата“ може да се държи в различни позиции в зависимост от индивидуалния стил и предпочитания. По-младите вратари са склонни да държат ръкавицата с дланта, обърната към стрелеца, вместо в традиционната поза за „ръкуване“.

Шведският вратар Андерс Нилсон през 2009 г.

„Човката“ (английският термин е blocker) е ръкавица, използвана от вратарите както в хокея на лед, така и в инлайн хокея и хокея с топка. Те я носят на доминиращата си ръка (в която държат стика) и я използват, за да отбива шайби или топки.

Повечето вратари държат стика за хокей в дясната си ръка (така че държат стика в същата ръка). „Човката“ има мека дланна част (за задържане на стика), външната част е оформена от подсилен правоъгълен борд, който предпазва ръката, китката и част от предмишницата. Използва се за хвърляне на шайбата. В миналото правоъгълникът на „човката“ за хокей на лед е бил плосък, а днес е извит (като отразява шайбите извън маската).

Опитните вратари в хокея на лед могат да използват „човката“, за да избиват шайбата в ъглите на игралното поле, вместо пред тях, като по този начин минимизират възможността за повторни удари и допускане на гол. Някои вратари с неортодоксален стил използват не само „лапа“, но и „човка“, за да покрият шайбата.

Хашек показва своята гъвкавост в загрявките преди мач от 2006 г.

С такъв начин на игра се отличаваше известният чешки вратар Доминик Хашек, вече бивш състезател. Хашек пазеше предимно легнал върху леда като по този начин покриваше изцяло долната част на вратата където се отбелязват повечето голове в хокея на лед. Хашек често се хвърляше върху леда още преди атакуващия противник да стреля и благодарение на изключителната си гъвкавост се търкаляше по плъзгавата повърхност на игралното поле, използвайки всяка една част от тялото си за да спира летящата съм вратата му шайба.През 1998 г. е обявен за най-добрият чешки/чехословашки хокеист на XX век. През 2012 г. списание The Hockey News го обявява за най-добрия европейски хокеист в историята на НХЛ. Чешките астрономи именуват астероид на негово име - (8217) Dominikgashek.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |