Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ОСЕМ НАЦИИ, ЗАПЛАШЕНИ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ

20.04.2019
Японско семейство (CC BY-SA 3.0)

Кои са осемте държави, които ще станат «демографски бомби със забавено действие» в следващите двайсет години.

1. Япония

Населението на Япония намалява по-бързо от всякога, и това кара експертите да я наричат «демографска бомба със забавено действие». Някои експерти дори са разработили своеобразни демографски часовници, предсказващи «краят на света» в тази страна. Но японците не са единствената нация, в която се наблюдава едновременно устойчива депопулация, застаряване на населението и полов дисбаланс. В света има още седем такива "демографски бомби".

2. Хонконг

В Хонконг властите се сблъскват с поразителен полов дисбаланс: жените са значително повече от мъжете, почти във всяка възрастова категория над 25 години. По думите на експертите, дисбалансът е обусловен от напускането на мъжете, отиващи в континенталната част на Китай. Те се надяват, че в бедните в сравнение с богатия Хонконг региони на Китай жените са по-малко придирчиви. Същевременно, в Хонконг отиват много жени от Индонезия и Филипините. Всяка година градът привлича хиляди чуждестранни домакински работнички от тези страни.

3. Сингапур

В Сингапур се наблюдава най-ниският коефициент на раждаемост в света — 0,81 дете на една жена в детородна възраст. Стига се дотам, че на 9 август 2012 год. правителството на Сингапур провежда «Национална нощ» — мероприятие, организирано от компанията Mentos, с цел да събуди в любовните двойки «чувство на патриотизъм», което да се изрази в зачатие на нови граждани на града-държава. Както и в Япония, тук се наблюдава ръст на продължителност на живота и остър дефицит от млади трудоспособни хора.

4. Китай

В Китай положението не е толкова плашещо, но само засега. Коефициентът на раждаемост тук също се снижава до 1,6, което не обеспечава дори въспроизводството на населението. Проблемът е в това, че живота на китайците става все по-затворен, мъжете и жените все по-често предпочитат да прекарват времето си в самота. И не искат да мислят изобщо за интимни отношения, камо ли за женитба и деца.

5. Южна Корея

Много от проблемите, стоящи пред Япония, се пренасят и в Южна Корея. Тук хората също така работят твърде много и не планират да създават семейства. Коефициентът на раждаемост е едва 1,25. Но правителството се опитва да се бори с проблема, предлагайки парични стимули на семейства, които имат повече от едно дете.

6. САЩ

През 2016 год. в САЩ е регистрирана рекордно ниска раждаемост. Промяната на възгледите за ролята на половете кара жените да работат повече и да отделят все по-малко време на семейството. Освен това, хората все по-често се стремят първо да направят кариера, да си платят образованието и да постигнат финансова независимост от родителите си и едва тогава се замислят за семейство и деца.

7. Испания

Показателите за раждаемост в Испания се снижават, а безработицата расте: около половината от всички млади хора нямат работа. Това е вторият най-лош показател в Европа след Гърция. За да се борят с тревожните тенденции, правителството на Испания наема специалния комисар Еделмир Барейру през януари 2017 год. за търсене на начин за преодоляване на демографската криза.

8. Италия

Коефициентът на раждаемост в Италия, който е 1,43, е значително по-нисък от средния за Евросоюза показател - 1,58. Италия също се опитва да стимулира гражданите да създават повече деца, но го прави по твърде специфичен начин. В страната се появяват серия от плакати, напомнящи на италианците, че времето може да свърши, и че децата не се появяват просто така. «Действайте! Не чакайте щъркела» — гласи един от слоганите.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |