Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ХОКЕЙНИЯТ СТИК

20.09.2023
Хокеен стик и шайба

Хокейният стик е част от основното оборудване на играчите във всички видове хокей, които го използват за да стрелят, дриблират или да отправят пасове с шайбата или топката.

Стиковете за хокей са както за левичари, така и за десняци и се делят на детски, юношески и старши. Днешните стикове за хокей се тестват основно за гъвкавост (P28, P92) и твърдост (т.нар. гъвкавост 50-80). Няколко марки са навлезли в стикове за хокей (Bauer, CCM, Warrior, Fischer, Reebok, Winnwell), от които преобладават Bauer (Vapor FlyLite) и CCM (Jetspeed FT4 Pro), и Winnwell (GXW3 SR) за стикове за вратари.

Най-старият хокеен стик е направен между 1835 и 1838 г. от кленово дърво.

Думата "стик" е много общ термин за оборудването в хокея, тъй като различните дисциплини на тази игра изискват значителни разлики във формата и размера на използвания стик, за да бъде ефективен в различните спортове. Хокеят на трева/лед/хокеят на ролери имат визуално подобна форма на стик с дълга дръжка или дръжка, която може да се държи с две ръце, и извит и сплескан край; краят и извивката на тези стикове обикновено са най-видимите разлики между стиковете за тези спортове. Модерният стик за подводен хокей има малка прилика с който и да е стик за хокей на трева/лед/ролери, тъй като е много по-малък, за да може да се използва изключително с една ръка, и също така трябва да бъде направен в един от два цвята, за да се идентифицира за кой от състезаващите се отбори играе даден играч.

Хокей на трева

Стик за хокей на трева

Стиковете за хокей на трева имат край, който варира по форма, често в зависимост от позицията на играча. Като цяло има четири основни вариации на главата:

„Short“ се използва главно от играчи, които искат да контролират топката и да увеличат своята маневреност. Тази специфична глава е най-свързана с позицията в средата на полето. (или център за хокей на лед).

„Midi“ се използва от играчи, които ще удрят топката често и трябва да бъдат силни на своята „обратна страна“. Тази конкретна глава е най-асоциирана с позицията на нападателя или позицията „отпред“.

„Maxi“ е подобен на „Midi“, тъй като има увеличена повърхност, която е полезна за удряне. Силата му обаче позволява да се използва много по-ефективно за спиране на топката. Тази глава се използва от „защитници“ и „нападатели“.

„J Hook“ отново има голяма повърхност. Въпреки това няма ефективността на "Midi" за удряне на топката, има увеличена дебелина, което го прави идеален за спиране на топката. Тази глава се използва най-често от „защитници“. Стиковете за хокей на трева варират в широки граници по дължина и цена, вариращи от 26 инча (660 мм) до 38,5 инча (980 мм). Размерът на стика, който е най-ефективен за конкретен играч, се оценява по височината на този играч.

Стикове за хокей на лед, подредени на рафт

Стик за хокей на лед

Стиковете за хокей на лед традиционно се изработват от дърво, но през последните години стикове, направени от по-скъпи материали като алуминий, арамид, фибростъкло, въглеродни влакна и други композитни материали станаха често срещани. В допълнение към по-малкото тегло, композитните пръчки могат да бъдат произведени с по-постоянни свойства на гъвкавост от техните дървени колеги. Те също така нямат естествените вариации, които притежават дървените стикове, следователно партида от едни и същи пръчки ще работи приблизително еднакво. Имало е няколко заклети професионалисти от НХЛ, които все още са харесвали усещането за дървени стикове до 2010 г., като американския хокеист Пол Щастни, син на члена на Залата на славата Питър Щастни. Някои от тези стикове имат сменяемо дърво или композит остриета, докато други представляват прътове, съставени от една част без сменяемо острие.

Композитните стикове, въпреки по-високата им цена, сега са често срещани на почти всички състезателни нива на спорта, включително младежкия хокей на лед. Тези нови стикове са по-леки и осигуряват по-бързо освобождаване на шайбата, което води до по-силен и по-точен удар. Въпреки че новите материали позволяват по-трудни удари, подобрената издръжливост и по-леките материали могат да направят прехода от дървен към композитен стик по-труден за по-малко опитни играчи. Пряк път, използван от много играчи, е използването на системата kwik hands, за бързо приспособяване към новите стикове. В допълнение към увеличения въртящ момент, който притежават тези композитни стикове, стиковете не се изкривяват или абсорбират влага, както техните дървени аналози.

Когато играчът стои на кънките си с изправен стик, на пръсти, перпендикулярно на леда, горната част на дръжката трябва да спира точно под или над брадичката, в зависимост от личните предпочитания. Защитниците са склонни да използват по-дълги стикове, които осигуряват по-голям обсег при поук-чек. Стикове за хокей на лед се използват и в ринкболa.

Стик за инлайн хокей

В случай на инлайн хокей на ролери, стикове от една част обикновено са същите като стикове за хокей на лед. Но когато се използват графитни валове с резервни остриета, доста обичайно е резервните остриета да са направени основно от фибростъкло с тясна дървена сърцевина. Фибростъклото намалява с течение на времето върху бетон, спортни кортове и асфалтови повърхности, където традиционните дървени резервни остриета за хокей на лед е по-вероятно да се разцепят, разцепят и/или да се напукат върху тези повърхности.

Стик за подводен хокей

Чертеж, показващ максималните позволени размери на стик за подводен хокей (или тласкач) съгласно 10-то издание на Международните правила.

Стикът (наричан още тласкач) за подводен хокей е сравнително къс в сравнение с този за хокей на трева/лед/ролери и трябва да бъде оцветен изцяло в бяло или в черно, за да обозначи отбора на играча. Формата на стика може да повлияе на стила на игра и често е много личен избор. Разрешено е голямо разнообразие от дизайни на стик в рамките на ограниченията на правилата на играта, като основното правило е, че стикът трябва да се побере в кутия с размери 100 мм × 50 мм × 350 мм (3,9 инча × 2,0 инча × 13,8 инча) и че стикът не трябва да може да обгражда шайбата с повече от 50% от обиколката на шайбата, нито която и да е част от ръката. Правило относно радиусите на издатините и ръбовете се опитва да се справи с риска пръчката неволно да се превърне повече в оръжие, отколкото в инструмент за игра. Конструктивните материали могат да бъдат от дърво или пластмаса и настоящите правила вече заместват тези, които преди изискваха пръчките да бъдат хомогенни, въпреки че почти винаги са хомогенни. Много играчи на UWH произвеждат свои собствени стикове от дърво в предпочитаната от тях форма и стил, въпреки че има все по-масово произвеждани дизайни, които отговарят на мнозинството, които в повечето случаи са изработени от формован найлон или PTFE и могат да бъдат получени много стилове, които да отговарят на всяка ръка. Правилата позволяват използването на симетричен двустранен стик, т.е. такъв, който може да се държи както в лявата, така и в дясната ръка, и това може да даде възможност на играчите с две ръце да разменят ръцете си по време на игра, въпреки че правилата също са много ясни че стикът може да се държи само с една ръка в даден момент.

Съвременният подводен хокей (UWH) е изобретен като спорт, първоначално известен като Octopush в Southsea, Англия през 1954 г., и винаги е използвал къси пръчки или тласкачи, подобни на описаните по-горе, но много подобна игра, наречена също подводен хокей, се разви няколко години след това това в Южна Африка. В тази игра се е използвал „дълът стик“, който имал много подобна форма на стик за хокей на лед, въпреки че е бил значително по-малък с дължина около 50 см (20 инча) и е изисквал захват с две ръце, за да се държи и използва. Вариантът на играта с „дълъг стик“, която се е играела предимно в южното полукълбо, в крайна сметка отстъпва място на по-широко разпространената версия с „къс стик“ и от около 1980 г., годината на първото световно първенство на UWH, оригиналната „къс стик“ играта се играе навсякъде по света.

Други употреби на термина „стик“

В танците ча-ча и румба, "хокейният стик" е фигура, в която танцьорът се движи по права линия, със завъртане под ъгъл в края. На ливреите на самолетите (представляващи набор от всеобхватни отличителни знаци, включващи цветни, графични и типографски идентификатори, които операторите (авиокомпании, правителства, военновъздушни сили и понякога частни и корпоративни собственици) прилагат към своите самолети), xокейният стик е измамна линия – декоратимвна хоризонтална линия, която се простира по протежение на страната на самолета – появява се в края и се качва по опашната перка.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |