Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ТУРСКИ ЧАЙ

23.08.2023
Турски чай. Обикновено бива сервиран в стъклена чашка с „тънка талия“ и специална чинийка

Турски чай – това е турски метод за приготвяне и сервиране на вид черен чай, популярен в Турция, турската диаспора, Северен Кипър и някои балкански страни.

Чаят е важна част от турската култура и е най-често консумираната топла напитка, въпреки дългата история на консумация на кафе в страната. Предлагането на чай на гостите е част от турското гостоприемство. Чаят най-често се консумира в домакинствата, магазините и в места, наречени „kıraathane“ – помещения, в които се играят настолни игри и се извършват различни социални дейности.

По-голямата част от чая, отглеждан в Турция, е сорт Ризе от провинция Ризе, намираща се на източното крайбрежие на Черно море, която има мек климат с много валежи и плодородна почва. Такъв чай обикновено преминава през същата обработка като обикновения черен чай, въпреки че има специален тъмночервен цвят.

Начин на варене и сервиране

Турският чай обикновено се приготвя в чайник от две части или самовар. В долната част се слага вода, а в горната част - чай. Ако се добави много вода, се получава разреден чай, ако се добави по-малко, се получава гъст чай. Според някои, за да се подобри качеството на аромата, човек трябва да постави малко вода в чайника с чай от самото начало. След добавяне на чая и преварената вода в чайника, останалата вода се допълва със студена вода и варенето продължава. Колкото по-дълго е накисването, толкова по-тъмна е напитката и толкова по-горчив ще бъде на вкус. Количеството кофеин в турския чай е по-високо от другите методи за приготвяне на чай поради прекомерното варене, а вкусът на чая е горчив. Сервира се в отличителни малки чаши, които имат „тънка талия“.

Чаят не се сервира по церемониален начин, както в източните общества в Турция, това е обикновен процес в ежедневието. По време на сервирането първо се вари, след това се налива вода в малки стъклени чаши, а захарта се добавя последна. Скоростта на варене се регулира според заявката на лицето по време на услугата. В турския чаен сервиз се добавя и нарязан лимон.

Традиционно чаят се сервира с малки кубчета захар, произведена от захарно цвекло. Много рядко се консумира с мляко или лимон. Сладки или солени бисквити, наречени „kurabiye“, обикновено се сервират по време на чая (обикновено между три и пет часа следобед), въпреки че пиенето на чай не е ограничено до тези часове.

Има регионални различия по отношение на сервирането на чай. Например, празнина, наречена "устна част", е оставена върху чашата за чай в района на Токат. Около Ерзурум листата се пълнят от чайник, без да се прецеждат, обикновено се сервира светло и без лъжица, а малки парченца захар се държат в устата и се топят, докато се пие чай. Този метод се нарича ограничаване.

Отглеждането на чай в Турция се извършва в района на Източното Черноморие, от границата с Грузия до района Фатса на провинция Орду. Само Ризе обезпечава 85% от производството на чай в Tурция; Други провинции, в които се отглежда чай, са Орду, Гиресун, Трабзон и Артвин. За разлика от тропическите и екваториалните региони, където отглеждането на чай може да се извършва в продължение на 12 месеца, чаят се произвежда само 6 месеца в годината в Турция (Периодът на прибиране на реколтата, който започва през май всяка година, завършва през октомври или ноември).

Отглеждане на чай в Ризе

Въпреки че има опити за отглеждане на чай в Турция от началото на XX век, историята на производството на чай в страната датира от 40-те години на миналия век. Първият известен опит за отглеждане на чай е по време на Османската империя , по време на управлението на Султан II. Това бива реализирано със засаждането на чаени фиданки и семена, донесени от Далечния изток по време на управлението на Абдулхамид в Бурса; този опит обаче беше неубедителен поради неподходящите екологични условия.

През 1918 г. ботаникът Али Риза Ертен, един от учителите във Висшето селскостопанско училище Халкалъ, и Зихни Дерин, генерален директор на селското стопанство, след Първата световна война, провеждат изследване на отглеждането на чай в района на Източното Черноморие. В резултат на работата на Зихни Дерин в Ризе през 1923 г. е създаден първият разсадник за чай. На следващата година, отново с усилията на Зихни Дерин, е приет "Закон № 407 за отглеждане на лешници, портокали, мандарини, лимони и чай в провинция Ризе и област Борка".

Поради неблагоприятните икономически условия обаче тази инициатива не продължава. Незавършеното предприятие е възстановено с работата на делегация от факултета по селско стопанство в Анкара, която е изпратена в региона през втората половина на 30-те години на миналия век. Рашит Хатиполу, който е бил в делегацията, написва книга, наречена „Чаената икономика в Турция“; след тези проучвания първата реколта от пресни чаени листа и широкомащабното производство на сух чай в Турция започват през 1938 г. Първата фабрика за чай е поръчана в Англия през 1940 г., но през Втората световна война. Открит е през 1947 г. с машини за чай, които са могли да бъдат изпратени след Втората световна война. През 1965 г. производството на сух чай в Турция става достатъчно, за да задоволи вътрешното потребление и вносът на чай спира. След тази дата започва износът на чай.

Турция е една от 30-те страни в света, където се отглеждат чаени растения и чай се произвежда икономически.

През 2004 г. Турция става един от най-големите пазари на чай в света с производство на чай от 205 500 тона (6,4% от общото производство на чай в света). Освен това през 2004 г. Турция е на първо място в света с 2,5 кг консумация на чай на глава от населението, следвана от Англия с 2,1 кг на глава от населението.

В самата Турция годишно се консумират около 120 000 тона чай, а останалата част се изнася; към 2021 г. Турция изнася чай в 60 държави.

По отношение на производството на чай Турция е на пето място в света след Китай, Индия, Кения и Шри Ланка, изпреварвайки страни като Виетнам, Индонезия и Япония.

Според данните на Световната организация по прехрана и земеделие (FAO) за 2018 г. 2% от площите за отглеждане на чай в света са в Турция, а Турция има 4% дял в световното производство на чай през 2018 г. Турция, която е произвела 1,45 милиона тона чай през 2019 г., е на 31-во място в световния износ на чай с 3968 тона износ.

През лятото на 2021 г. в Турция възникват широко разпространени горски пожари, които оставят много разселени, бездомни и ранени. Като част от отговора на пожарите, президентът Реджеп Ердоган и неговата партия хвърлят пакетчета чай от движещо се превозно средство в една от засегнатите провинции. Правителството получава критики поради начина, по който се справя с тази криза.

Чаша за чай

Чаят се пие от малки чаши с форма на лале, наречени ince belli, (буквално „с тънка талия“). Тези чаши обикновено се държат за ръба, за да се предпазят върховете на пръстите на пиещия от обгаряне, тъй като чаят се сервира горещ. Традиционната чаша за чай е малка и без дръжки, с тесен накрайник. Чашата е в обем, където чаят може да се допие преди да е изстинал, а чаят в чашата не влиза в контакт с въздуха на голяма повърхност. Нейната тънка форма с талия забавя охлаждането на чая и прави чашата лесна за хващане. Тъй като стъклото е прозрачно и тънко, е възможно да се види цветът на чая и да се регулира гъстотата му.

Стъклените чаши за чай с тънка талия са част от чайната култура в Турция. В проучване, проведено от производителя на стъкло Пашабахче през 2007 г., е установено, че чашите от тънко стъкло се използват като идеалната чаша за чай в Турция.

Не е ясно кой е проектирал чашата с тънката талия за първи път и кога; обаче се появява през последната четвърт на XIX век, по време на периода на западняване на Османската империя. По отношение на формата, тя показва прилики с формата на чаша, традиционно използвана от османците. Смята се, че формата на чашата е подходяща за производство на стъкло без дръжка или маса. Според друга гледна точка бохемската форма от кристално стъкло, използвана като салеп или шербет в османското общество, може да е била заимствана.

Освен традиционните чаши за чай с тънка талия, модели се появиха и в Турция. Чашите за чай в Турция са най-общо разделени на три: "тънка талия", "с форма на лале" и "Aжда". Обемът на модел Ажда е по-голям от традиционната стъклена чаша с тънка талия, а основата е по-дебела.

Уреди за приготвяне на чай

Турският чай обикновено се приготвя с помощта на два подредени един върху друг чайника, наречени „çaydanlık", специално предназначени за приготвяне на чай. Водата се довежда до кипене в по-големия долен чайник и след това част от водата се използва за напълване на по-малкия чайник отгоре и накисване (вливане) на няколко лъжици насипни чаени листа, като се получава чай със силен вкус. Когато се сервира, останалата вода се използва за разреждане на чая на индивидуална основа, като на всеки потребител се дава избор между силен (koyu, буквално „тъмен“) и слаб (açık, буквално „светъл“).

Самовар

Самоварът, който се използва широко в Русия, особено в Иран и Азербайджан, също се произвежда в районите Ерзурум, Ван, Амасия и Везиркьопрю на Самсун в Турция и се използва за варене на чай в някои региони. На пазара се предлагат и електрически индустриални самовари, произведени като малки домакински уреди.

Чайниците се използват в магазини за чай, кафенета, работни места и занаяти, където сервирането на чай е интензивно. В долната част на бойлера има кран за топла вода; отгоре се поставя чайник. Чайниците обикновено се изработват от мед, калай и неръждаема стомана; в днешно време за загряване на водата в чайника се използва предимно втечнен газ и електричество.

Цедка за чай

Цедката за чай е устройство, използвано за филтриране на зърната чай, разсипани от чайника, и е предназначено да стои върху чашата за чай.

Закачалка за чай, подготвена за обслужване в магазина за чай

Закачалка за чай

Закачалката за чай е поднос за пренасяне на големи количества чай и обикновено се използва в магазините за чай. Осцилиращият ефект по време на транспортиране, едноточковият захват отгоре и чашите за чай са склонни да се придържат към дъното на тавата благодарение на центростремителната сила, създадена по този начин. Персоналът, който раздава чай със закачалки, се нарича "аскери". Умението на закачалката се измерва като завъртите закачалката по оста на дръжката и не разлеете чая.

Чаени къщи и градини

Освен традиционното kiraathane, чаените събирания предимно за мъже - чаените градини също са места, в които се провеждат социални събирания с чай. Таблата е обичайна игра, която често се играе в тези чаени градини. Те са се доказали като атракция за туристите в дестинации като Султан Ахмет и Таксим в Истанбул. С нарастващото младо население, Турция вижда промяна към културата на кафенето на места като Каракьой, където се пие предимно кафе. Това нарастване на консумацията на кафе обаче не отменя факта, че черният турски чай все още е любимата напитка за турците.

Турски билкови чайове

В Турция билковите чайове обикновено се използват като билкови лекарства. Те са много популярни сред чуждестранните туристи. Ябълка (elma çayı), шипка и липов цвят (ıhlamur çayı) са сред най-често пиените вкусове. Чаят от градински чай (ada çayı, буквално "островен чай") е най-популярен в средиземноморския крайбрежен регион. Билковите чайове, предназначени за лечение на повечето заболявания, могат да бъдат закупени в Турция от местни билкови магазини, наречени Aktar (Krämern). Изсушени билкови листа, цветове, филизи и др. се продават като насипни листа според нуждите и вкусовете на клиентите.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |