Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ФРИУЛИТЕ – ЕТНИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО В ПРЕДЕЛИТЕ НА ИТАЛИЯ

16.04.2019
Изглед към река Натизоне и град Чивидале дел Фриули в регион Фриули-Венеция Джулия (public domain)

Фриулите са представители на народност, населяваща Италия. Броят им е приблизително 800 хиляди души, от които около 530 хиляди живеят в региона Фриули-Венеция-Джулия, намиращ се в североизточната част на страната.

Говорят фриулски език, почти всички владеят италиански. По вероизповедание са римокатолици.

Името "фриули" идва от латинската дума "foroiulani" - "жителите на града Фриул“. Самоназвание - furlans.

Фриулите са потомци на племена, които в миналото са живели в района на Фриули: евганеи, венети, галското племе карни. Територията е изцяло включена в Римската империя до 1-ви век след Христа, населението е напълно романизирано. В по-късни времена в етногенезата на фриулите са участвали вестготите, хуните, остготите, ломбардците, а също и славянски племена. От 15-ти век фриулите търпят силно италианско влияние и след влизането на техните земи в обединена Италия през 1866 г., те практически се сливат с италианците. От 1999 г. са признати за етническо малцинство в Италия.

Изглед към площад Либерта в град Удине (CC BY-SA 3.0)

Фриули, със старо име Фурлания, е историческа област в Северна Италия, с основен град Удине. Областта днес е част от региона на Фриули-Венеция Джулия, отличава със своя собствена култура. Основната част от населението са словенци и фриули, носители на фриулския език, един от романските езици, официално признат в Италия за етнически малцинствен език.

Местоположение на региона Фриули-Венеция Джулия (public domain)

Регионът придобива политическа идентичност при ломбардците, които създават там Фриулско херцогство със столица Фриул (лат. Forum Iulii, днешно име - Чивидале дел Фриули), откъдето произлиза името на региона.

Карл Велики установява на мястото на завладяното херцогство буферната Фриулска марка (маркграфство), предназначена да защити неговите владения от набезите на славяните от Крайна (историческа провинция в Словения). В края на 11 век властта на германците е отслабнала, тъй като голяма част от областта Фриули е подчинена на Попо - патриарха на Аквилея.

След това постепенно, използвайки различни средства (доброволно споразумение с благородничеството и градовете, завоевания и др.), Фриули преминава във владение на Венецианската република. Преминавайки по силата на различни мирни договори (през 1797 г. - в Австрия, през 1805 г. - в Италия, през 1809 г. - в Илирийските провинции на Наполеон, през 1814 г. - в Австрия) към съседни държавни образувания, а след края на на Австрийско-пруско-италианската война от 1866 г. окончателно става част от Италия.

От Фриули води началото си от древният танц форлан.

Историческият флаг на Фриули.

Има няколко асоциации, създадени от фриули-емигранти, регионът Фриули-Венеция Джулия официално признава шест от тях, четири от които са групирани в различни части на света.

• Фриулската организация за подпомагане на социалните и културни емигранти (EFASCE), е създадена в рамките на Епархийския съюз през 1907 г., когато обществени структури за подпомагане и защита на над 30 000 работници в областите Порденоне, Сан Вито ал Талименто все още не съществуват. Базирана е в Порденоне.

• Ente Friuli nel Mondo е основана през 1953 г. за подпомагане на фриулианците в чужбина и за координиране на дейността на Fogolârs Furlans. Издава месечно списание Friuli nel mondo , което надхвърля 25 000 броя, разпространява се в 78 държави. Дейността на организацията е информативна, за свързване и поддържане на идентичността на фриулите, особено сред новите поколения. Базирана е в Удине.

• Асоциация на работниците мигранти на Фриули-Венеция Джулия (ALEF), основана през 1968 г. за подпомагане и организиране на емигранти от Фриули-Венеция Джулия, пребиваващи в Италия, завърнали се в региона техни потомци, или живеещи извън Италия. Базирана е в Удине.

• Регионален орган на Акли по проблемите на работниците мигранти (ERAPLE)

Във Франция има "Асоциация Франс-Фриул" (AFF), създадена през 1983 година.

На 3 април се провежда фестивалът на фриулите "fieste de Patrie dal Friûl".

Автономни движения

След Втората световна война през 1945 г. областта Фриули се заплита в лабиринта от противоположни сили, действащи на територията. Югославските титоисти преследват анексирането на Фриули към комунистическа Югославия. За разлика от това, през 1945 г. Тициано Теситори създава традиционалистката асоциация Patrie tal Friul с цел създаване на автономност на Фриули в рамките на Италия. Проектът стартира с подкрепата на Християндемократическата партия.

През януари 1947 г. поетът и режисьор Пиер Паоло Пазолини основава партията Movimiento Popolari Friulano със същата цел. Пазолини се противопоставя на евентуално югославско анексиране, но в същото време се разграничава от онези, които се стремят да използват регионализма за консервативни цели, по-късно подава оставката си. Италианската комунистическа партия се противопоставя на децентрализацията, придържайки се към италианския централистичен дневен ред.

В днешно време има някои движения и политически партии, които се застъпват за повече автономност, или дори за независимост на Фриули в съответствие с историческите граници, като Friuli Movement, Front Furlan, Patrie Furlane и Parlament furlan.

Астероидът 212705 Friûl е именуван в чест на областта Фриули. Официалното обявяване на наименованието е публикувано от Minor Planet Center на 25 септември 2018 г.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |