Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ АМБРАС

11.08.2023

Замъкът Амбрас е ренесансов замък и дворец, разположен в хълмовете над град Инсбрук, Австрия. В замъка се намира музей, който е смятан за най-старият в света.

Замъкът Амбрас (на немски: Schloss Ambras Innsbruck) се намира на 632 метра над морското равнище. Смятан за една от най-популярните туристически атракции на провинция Тирол, този замък е построен през XVI век на мястото на по-ранен замък от X век, който става седалище на властта на графовете на Aндекс. Културното и историческо значение на замъка е тясно свързано с ерцхерцог Фердинанд II (1529–1595) и е служил като резиденция на семейството му от 1567 до 1595 г. Фердинанд е един от най-известните колекционери на изкуство в историята. Княжеският суверен на Тирол, син на император Фердинанд I, нарежда средновековната крепост в Амбрас да бъде превърната в ренесансов замък като подарък за съпругата му Филипине Велзер. Културният хуманист от Дома на Хабсбургите настанява своите световноизвестни колекции в музей: колекциите, които се намират в Долния замък, построен специално за целите на този музей.

Филипине Велзер. Снимка: Уикипедия

Долният замък съдържа оръжейни складове, които представят шедьоври на европейското оръжейно изкуство от времето на император Максимилиан I до император Леополд I. Като единствената ренесансова Палата на изкуството от този вид, запазена на първоначалното си място, Палатата на изкуството и чудесата представлява ненадминат паметник на културата.

Над Долния замък се намира известната Испанска зала, забележителен пример за немска ренесансова архитектура, която съдържа сложен таван с дървени инкрустации и стени, украсени с 27 портрета в цял ръст на владетелите на Тирол. Горният замък съдържа обширната портретна галерия на Хабсбургите, включваща картини на много членове на Камарата на Австрия и други водещи управляващи европейски династии, включително, като забележителна характеристика, много портрети на деца на принцове.

Много преди Инсбрук да стане град, препратки към Амрас (Amras) или Омрас (Omras) се появяват в документи, датиращи от X век. Това ранно укрепление в тогавашния югозападен ъгъл на Бавария е седалището на властта на графовете на Андех, които стават маркграфове на Истрия и по-късно херцози на кратко просъществувалата имперска държава Мерания от 1180 до 1248 г. Това оригинално укрепление е разрушено през 1133 г. и от него не са останали следи, въпреки че част от материала от оригиналната структура по-късно е използван в съвременната сграда. През 1248 г. руините на замъка и имуществото преминават по наследство от графовете на Андех на граф Алберт IV от Тирол.Съвременният замък Амбрас е построен от ерцхерцог Фердинанд II (1529–1595), вторият син на император Фердинанд I. Когато става провинциален суверен на Тирол през 1564 г., Фердинанд II нарежда на двама италиански архитекти да превърнат съществуващата средновековна крепост в ренесансова замък за нетитулуваната си съпруга Филипине Велзер (1527–1580), за която се е оженил тайно. Фердинанд II подготвя резиденцията на семейството си в Горния замък, под който той построява една от най-важните в художествено отношение зали на късния Ренесанс - известна като "Испанската зала" от XIX век. През 1567 г. Фердинанд II влиза в Инсбрук, преди това той е назначен за управляващ губернатор на Кралство Бохемия, като се установява в Прага през 1547 г. През 1589 г. той добавя допълнителна сграда, „Оръжейната на героите“, западно от Долния замък за целите на подслоняването на неговата колекция от „Герои“, първото систематично представяне на предмети в историята на музеите. Замъкът Амбрас е бил използван като резиденция на Филипине, както и като място за Фердинанд II, където да съхранява колекцията си от оръжия, брони, портрети, природни обекти, както и рядкости и скъпоценни предмети.

Филипине става популярна и обичана фигура чрез своята благотворителност и желание да помага на другите, особено на обикновените хора в Тирол. В знак на обич хората отправяли своите писмени петиции до „милостивата госпожица“ или „светлата принцеса г-жа Филипинe от Австрия“. След смъртта на Фердинанд през 1595 г., вторият син на Фердинанд и Филипине, маркграф Карл от Бургау, наследява замъка Амбрас. С малък интерес към запазването на замъка или колекциите му, те изпадат в състояние на разруха и Карл ги продава през 1606 г. на император Рудолф II. Императорът, живеещ в Прага, оставя почти цялата колекция на чичо си в замъка Амбрас, тъй като самият той е един от най-важните хабсбургски колекционери.

През следващите години замъкът Амбрас вече няма статут на официална резиденция и в него рядко се живее. Неадекватните мерки за консервация довеждат до загуба на ценни книги, ръкописи и ръчни скици и скоро дворецът до голяма степен се разпада.През XVII век император Леополд I (1640–1705) нарежда някои от най-ценните фондове на колекциите на Амбрас – предимно книги и ръкописи – да бъдат преместени във Виена, където все още могат да се видят в Австрийската национална библиотека. През 1805 г. останалите колекции на Амбрас са застрашени от поражението на Австрия от Френската империя. За щастие, след като разпознава частноправния характер на колекцията Амбрас, Наполеон (1769–1821) нарежда да бъде докарана на безопасно място във Виена.

През 1855 г. ерцхерцог Карл Лудвиг, тогавашен губернатор на Тирол, преустройва двореца, за да го използва като лятна резиденция. През това време са направени значителни промени в двореца и околния парк. Паркът е преустроен като английска градина. След отказа на ерцхерцог Карл Лудвиг от наследствените му права през 1889 г., дворецът отново изпада в разрушително състояние. През 1880 г. е превърнат в музей и впоследствие реновиран.

През 1919 г., след разпадането на Австро-Унгарската империя, замъкът Амбрас става собственост на Република Австрия. През 1950 г. Художествено-историческият музей във Виена поема управлението на замъка и неговите колекции. През 70-те години на миналия век е извършена цялостна реставрация на Испанската зала, жилищните квартали на Горния замък и вътрешния двор. През 1974 г. е завършена Палатата на изкуството и чудесата. През 1976 г. Портретната галерия на Хабсбургите, обхващаща XV до XIX век, е завършена. През 1981 г. Оръжейните Палати са отворени отново в Долния замък.

Колекции

Замъкът Амбрас е федерален музей на Република Австрия. В административно отношетие е част от Художествено-историческия музей на Виена. Представлява основно място за провеждането на Инсбрукски фестивал на старинната музика.

Фердинанд II е един от най-важните покровители на семейството на Хабсбургите. Той основава забележителните колекции на Амбрас и има музей, построен за тях в стаите на „Долния замък“, който е построен според най-напредналите идеи на неговото време. Трите оръжейни палати и Палатата на изкуството и чудесата са проектирани и използвани като музей от самото начало.Испанска зала

Испанската зала, построена между 1569 и 1572 г., е една от най-важните свободностоящи зали на Ренесанса. Живописното оформление на дългата 43 метра зала е доминирано от 27-те портрета в цял ръст на княжеските владетели на Тирол. Днес в тази зала се провеждат доста известни класически концерти.

Палатата на изкуството и чудесата на ерцхерцог Фердинанд II е единствената ренесансова Палата на изкуствата, която все още може да се види на първоначалното й място. Други са били разграбени като тези в Мюнхен, Прага или Щутгарт, или характерът им е бил променен като в Дрезден или Касел.

Испанската зала

В Палатата на изкуството и чудесата в замъка Амбрас могат да се видят изкуствени, естествени, научни, екзотични и чудесни предмети: природни чудеса (редки, уникални и превъзходни природни неща), както и скъпоценни предмети, научни предмети, играчки или лукс предмети от времето и т.н. По съдържание природните и художествени обекти представляват програмата на късновъзрожденските енциклопедични колекции. Особеното при колекциите в замъка Амбрас е, че те все още са там, където е трябвало да бъдат разглеждани. Все още можете да се видят корали, подредени в шкафове, струговани изделия от дърво или слонова кост, стъклени фигури или картини от порцелан и коприна, които принадлежат към най-старите европейски колекции на азиатско, африканско и американско изкуство.

Могат да се намерят и важни произведения на европейски художници, като издълбаната „малка смърт“, изработена от дърво от Ханс Лейнбергер, както и типична Стая на изкуствата - предмети като ръчни камъни, чаши, изработени от рог на носорог, кокосов орех или планински кристал, животни, изработени от бронз, музикални и измервателни инструменти, автомати и часовници. Много важна част от колекцията са били портрети на чудни личности като космати хора, Влад Дракула и други.

Оръжейната палата

Оръжейни палати

Идеята на ерцхерцог Фердинанд II за музей е новост: той систематично събира доспехи от известни личности на своето време. Той представя тази броня "за вечна памет" на тези лица - предимно военни командири - в „Оръжейната на героите“; някои изложени днес все още в първоначалните витрини от XVI век. Неговите „Оръжейни палати“ съдържат много редки образци на оръжие и броня от XV век, които първоначално идват от колекциите на император Максимилиан I и ерцхерцог Сигизмунд. Могат да се видят доспехи за турнири като немския двубой или немското игрище, както и доспехите на придворния великан Бартлне Бон, който участва в турнира във Виена през 1560 г. Придворната оръжейна включва личните доспехи на ерцхерцога и доспехите на двора на Инсбрук. Колекцията от доспехи на Фердинанд е една от най-важните по рода си не само поради идеята за събиране, но и поради качеството и количеството на неговите предмети. Днес избрани предмети все още илюстрират идеята за музей в Инсбрук в замъка Амбрас, докато много от доспехите са изложени в Императорската оръжейна на Музея на изкуствата във Виена.Горен замък

Горният замък, най-старата част на замъка Амбрас, съдържа Портретната галерия на Хабсбургите. Около 300 портрета от XV до XIX век, включително крал Албрехт II, император Максимилиан I, Карл V и Фердинанд I, до последния император на Свещената Римска империя Франц II, съвременник на Наполеон Бонапарт. Поради разнообразните династични връзки в колекцията са представени и членове на други европейски династии. Портретите са рисувани от известни художници като Лукас Кранах Стари, Антонис Мор, Тициан, Антони ван Дайк и Диего Веласкес.Колекцията от стъкло Щрасер е сред най-важните по рода си в света. Създадена от професор Рудолф Щрасер за период от повече от петдесет години, тази колекция включва ценни ренесансови и барокови чаши от най-важните региони за производство на стъкло в Европа, например Венеция, Бохемия, Хол, Инсбрук и Силезия.

Колекцията от готическа скулптура представя предмети от времето на император Максимилиан I (1459–1519). Основната творба е внушителният олтар на Свети Георги, който е направен по поръчка на Максимилиан и е важен за Хабсбургския орден на Свети Георги.

Вътрешният двор, украсен между 1564 и 1567 г. с рисуване с техника гризайл (декоративно рисуване най-често в сив цвят върху все още мокра мазилка), е сред най-добре запазените примери за фрески от XVI век. Представянето на княжески добродетели и музи, женски и мъжки герои и различни героични действия се стремят да покажат кралската особа като образцова. Те са свързани с техния комисар ерцхерцог Фердинанд II, покровител на изкуствата и домакин на пищни тържества.

От културно-историческа гледна точка Къпалните на Филипине Велзер, единствената напълно запазена баня от XVI век, са нещо като културно наследство.

Параклисът е посветен на Свети Николай. Осветен за първи път през 1330 г. и често възстановяван през вековете, най-накрая е изрисуван през XIX век от художника от Инсбрук Август Вьорндле.Турска палата

В края на помещението на днешната втора оръжейна, първоначално отделено с висока дървена стена, се е намирала т. нар. Турска палата. Колекцията от „Turcica“, която ерцхерцог Фердинанд II събира, съответства на „турската мода“, която е популярна през XVI век. Взаимодействието на страх и възхищение е това, което подтиква европейските принцове да събират ориенталски или ориентализиращи предмети. Предметите под формата на османско оборудване и лукс като седла, лъкове и стрели, саби, щитове и шлемове са плячка от бойното поле. В същото време тези трофеи напомнят и за военните конфликти с тогавашните страховити османци, които разширяват империята си до границите на Хабсбургите.През 1556 г. самият Фердинанд II дори води военна експанзия срещу турците в Унгария. Под негово командване е било възможно да се снабди крепостта Сигетвар с необходимите доставки и да се отблъснат нападателите. Очарованието към ориенталското изкуство и култура се проявява и в придворните фестивали и турнири. Релефните, цветни и обсипани с косми железни маски от времето на губернаторството на Фердинанд II в Бохемия (1547-1564) носят чертите на хусари и маври. Те са били използвани заедно с дървени и боядисани щитове (тарчи) в пропагандни "хусарски турнири". Хусарите олицетворяват Запада като християнски рицари и се бият срещу „Мохрен“, което символизира победената османска страна и по този начин изтока.

Турската палата в замъка Амбрас съдържа една от най-големите колекции на "Turcica" от онова време.

Вътрешният двор е украсен с рисунки с техника гризайл, в който използването на различни нюанси на сивото създава впечатление за релеф. Това е един от най-добрите и най-големите запазени образци на стенопис от XVI век. Картината поема и архитектурната задача да обедини неправилния двор и да балансира теснотата на дворното пространство с помощта на единната система на декорация. Последната голяма реставрация на стенописите е извършена между 1984 и 1991 г.Параклис "Св. Никола"

Пъстрата история на параклиса "Св. Никола" датира от XIV век. Сегашният му вид датира от XIX век, когато губернаторът на Тирол, ерцхерцог Карл Лудвиг, наредил да премахнат повредените стенописи от XVI век и възложил на Август фон Вьорндле да извърши цялостен редизайн.

Със своя артистично успешен дизайн от 1862 г. параклисът в замъка представлява важна връзка от Средновековието през Ренесанса до по-близкото минало. Днес неговото важно параклисно съкровище е изложено в параклиса.

Параклис "Св. Никола"

Райска и Фармацевтична градина

Пътят нагоре от Испанската зала през вита стълба към високия замък води покрай градина с източно изложение за лечебни билки. От Средновековието е обичайно, особено в манастирите, да се отглеждат растения за медицински цели. Ерцхерцог Фердинанд II проявява особен интерес към медицината, което е документирано от неговата значителна колекция от класическа и съвременна медицинска литература в библиотеката на Амбрас. Основата за днешната селекция от лечебни растения е книгата за лекарства на филипинския Велзер от 1560/1570 г., която е запазена в колекцията на Амбрас. Анна Велзер, майката на Филипин, дамата на замъка Амбрас и първата съпруга на ерцхерцог Фердинанд, го прави за дъщеря си.

От 2007 г. това късче земя постепенно се превръща в "райска градина". В своето уединение и заграждение градината е оформена като hortus conclusus, „райска градина“ с интимен характер. Терминът "рай", който е широко разпространен в европейските езици, датира от авестийския (староирански език, 1200-400 г. пр. н. е.) pairi.daeza. Първоначално той се е отнасял до оградата, градината. Гръцкият превод на Стария завет свързва гръцкото paradeisos като превод на еврейското gan с библейската Райска градина. Следователно европейското градинско изкуство винаги е било източник на храна, лекарства и естествена красота, както и с религиозно и символично значение.

Оградена райска градина, запазена за дамата на къщата, е типична за градините от ранния Ренесанс като giardino segreto (тайна градина): Не е далеч от жилищните помещения на дамите на втория етаж на горния замък и близо до малка кухня за лична употреба на дамата на замъка.

В средата на XVI век европейската флора се променя, като се добавят растения от Ориента и Новия свят. Тези нови растения са култивирани в градината като творения на природата чрез изкуството на човека. Голямото богатство, рядкост и екзотичен характер предполагат сравнение с Палатата на изкуствата и чудесата: докато колекционирането на изкуството и „чудесата на природата“ в Палатата на изкуствата е била неразделна част от дворцовата култура, сега – наред с екзотичните животни в менажериите – ерцхерцог Фердинанд II си е позволил лукса на три зоопарка в резиденцията си град Инсбрук – творенията на градината също са значими.Сребърна монета от замъка Амбрас

Замъкът Амбрас е толкова популярен и известен, че е бил обект на една от най-известните сребърни колекционерски монети: монетата от 10 евро на замъка Амбрас.

На лицевата страна на монетата има общ изглед на замъка на юг от Инсбрук с неговите градини в ренесансов стил, които формират централния дизайн. На обратната страна трима придворни музиканти пресичат пода на Испанската зала въз основа на картина от 1569 г. Този дизайн припомня придворните фестивали, за които Фединанд II е наредил да бъде специално построена Испанската зала.

Паркът на замъка Амбрас

Паркът на замъка заобикаля замъка над квартал Амрас. Веднага след главния вход се вижда езерото Големият Вайхер. Районът, заобиколен от стена, до голяма степен е оформен като английски пейзажен парк. Заслужава да се види пещерата на Бакхус, Затворническата градина и изкуственият водопад. На северния вход на парка се намират останките от камбанарията на някогашната църква "Свети Георги". Паркът е собственост на Република Австрия от 1928 г. и се управлява от Федералните градини. От 2007 г. комплексът е под закрила на паметника. По същество паркът на замъка Амбрас е бил разделен на три части около централния ренесансов замък през вековете: паркът за диви животни на изток от замъка, озеленената част на парка на запад и север и Затворническата градина (представляваща ренесансова градина) от южната страна.

Библиотека

Библиотеката на ерцхерцог Фердинанд II е една от най-забележителните и обширни книжни колекции на своето време и представлява изключителен източник на ранномодерна културна история в Централна Европа.Тя е една от най-обширните книжни колекции на своето време. В описа на имотите на Фердинанд II от 1596 г. са изброени общо 3711 заглавия, като броят на книгите е много повече. Учебно-колекционерската библиотека традиционно е била разделена на пет тематични групи: богословие, юриспруденция, медицина, историография и космография. Оръжия и доспехи, скулптури, картини, а също и минерали са били част от ренесансовата библиотека. Първоначалните библиотечни шкафове са използвани за направата на витрините за Палатата на изкуствата, когато е инсталирана в помещенията на бившата библиотека през 1977 г.

Съставът на библиотеката показва големия интерес на ерцхерцог Фердинанд II към историческите трудове, особено към историята на австрийските и италианските земи и целия средиземноморски регион. Библиотеката Амбрас е била не само енциклопедичен източник на знания, но е имала и представителната функция да подчертава престижа и традицията на Дома на Австрия.Историята на библиотеката Амбрас след смъртта на Фердинанд II е доста богата на събития. От 1665 г., при император Леополд I, изключителните предмети от библиотеката Амбрас са пренесени от Инсбрук във Виена за библиотеката на императорския двор. По-нататъшно разпускане на книжния инвентар в Амбрас се извършва по заповед на императрица Мария Терезия през 1745 г., за да се обогати новосъздадената тогава библиотека на Инсбрукския университет. В хода на Наполеоновите войни останалата част от библиотеката на Амбрас идва във Виена през 1806 г. Днешният запас от книги е ограничен до няколко избрани великолепни екземпляра от Палатата но изкуството и чудесата.Готварската книга на Филипине Велзер, „Фармацевтична книга на Филипине Велзер”, книгите за пиене Ambraser или молитвеника на Филипине Велзер, създаден малко след 1557 г. Акцент в колекцията е петтомният медно гравиран историографски шедьовър Imagines gentis Austriacae от Франческо Терцио, който съдържа 74 портрета на членове на Хабсбургската династия, техните реални и легендарни предци и техните личности томове Император Максимилиан II, ерцхерцозите Фердинанд II и Карл, испанският крал Филип II и императрица Мария.

Произведението Armamentarium Heroicum, което показва 121 представяния на личности от XV и XVI век с техните доспехи и оръжия, е важно от гледна точка на теорията на събирането. Armamentarium е завършено едва след смъртта на Фердинанд II, е публикувано за първи път на латински през 1601 г. Произведението е многократно цитирано в литературата като „най-ранният музеен каталог в историята“.

Библиотеката на ерцхерцог Фердинанд II се характеризира с изключително голям дял от ръкописи от почти 800 заглавия. Някои от тях са създадени по пряка поръчка на Фердинанд II; някои дори изискват известно лично участие. Освен това ръкописите предават най-стария основен опис на колекцията от книги на Хабсбургите, датиращ от XIV век. Днес тези ръкописи се намират главно в Австрийската национална библиотека, но също и в колекциите на Художествено-историческия музей във Виена. Най-важните луксозни ръкописи от гледна точка на историята на изкуството включват Ambraser Heldenbuch (Австрийската национална библиотека), молитвеника на Филипине Велзер (замъкът Амбрас Инсбрук) или турнирната книга на император Максимилиан I Фрейдал и турнирните книги на на ерцхерцог Фердинанд II (Палатат на изкуствата на Художествено-историческия музей във Виена).

Ръкописите от колекцията са включени в „Регистъра на националната памет на света“ на ЮНЕСКО през 2018 г.История на парка на замъка Амбрас

Ерцхерцог Фердинанд II проектира парка на замъка от 1567 г., когато замъкът Амбрас е превърнат във великолепен ренесансов замък. През 1574 г. са документирани в подробно описание гори, рибни езера, резерват за дивеч, лозя, градини и летни къщи, разположеви на територията на замъка. Днешният парк за диви животни със смесена широколистна гора, скали, ждрела, пътеки, мостове и изкуствен водопад се връща към тази фаза на проектиране. На запад и юг от високия замък са били разположени градини за забавления. Тези градински площи не са били запазени след смъртта на ерцхерцога през 1595 г.: те са били използвани за селско стопанство. Останали са Cкалната изба, Пещерата на Бакхус и някои други градински сгради.

Ерцхерцог Карл Лудвиг, като губернатор на Тирол, разширява лятната резиденция от 1855 г. Северната и западната част са оформени като пейзажна градина. В парка са засадени единични дървета и групи от дървета, а в долната част е създадено голямо езеро.

През втората половина на XX век са направени някои промени в парка: изграждането на магистралата изисква намаляване на площта от северната страна. Районът на градината, някои от бившите неозеленени дворове и входът от западната порта биват преработени в съответствие с вкуса на 70-те години на миналия век. В парка за диви животни е изградена детска площадка.Пещерата на Бакхус

Поддържана от здрава колона и четири арки, пещерата, първоначално наречена "Скална изба", е изградена в парка на замъка Амбрас от името на ерцхерцог Фердинанд II . Сутеренна сграда, която може да се види на гравюрата от 1649 г. на Матеус Мериан, е била разрушена през 1882 г. През 1574 г. пещерата Бакхус се споменава за първи път в пътепис във връзка с церемонията по приемане на княжеските гости. Гвоздеят на този ритуал е бил „тестът за пиене“: „скрити вериги и решетки“ задържали гостите, които са могли да се освободят само като изпият съд, пълен с вино, за „добре дошли“. Ето защо пещерата е наречена "грота на Бакхус"– на римския бог на виното. След като преминават теста за пиене, гостите пишат мото в една от трите книги за пиене, които все още са в колекциите на замъка Амбрас. Те съдържат автографи на важни личности от времето. До днес са запазени и чашите за пиене, използвани за обреда. „Скритите вериги и решетки“ вероятно са били предназначени за т.нар. Стол за пиене, декориран в задната част с техника на дърворезба с флорално-гротескни орнаменти и ловни мотиви: стол, изработен от желязо, който може да се сгъва с панти отпред и отзад. Всеки, който е сядал на стола, е бил задържан на място от изключително сложен скрит механизъм със захващащи се рамена, прикрепени към раменете и крайниците. Столът за пиене днес се намира в кабинета на изкуствата и любопитните предмети на ерцхерцог Фердинанд II, където според вписване в описа на наследството от 1596 г. първоначално е бил в седмата кутия. е бил държан на място от изключително сложен скрит механизъм със захващащи ръце, прикрепени към раменете и крайниците. От началото на XVI век, започвайки от Италия, изкуствени пещери са изградени в градини и замъци в цяла Европа въз основа на древни модели. Като модели са послужили римските нимфи от II и III век.Затворническа градина

Южно от Високия замък, пред Испанската зала, се намира т. нар. Затворническа градина (Kеuhengarten). Езиковият произход на думата „keuchen“ ("затвор") вероятно води към средновековната, трапецовидна, триетажна "затворническа кула" в югоизточния ъгъл, която е била изцяло включена в новата сграда по време на превръщането й в ренесансов замък около 1563 г. Градината е разположена на по-ниско ниво на терасата и по този начин е в ясен контраст с нивото на Долния замък и неговата предна част, която е озеленена едва от втората половина на XX век. По време на управлението на ерцхерцог Фердинанд II цевтърът на градината представлява оформена квадратна градина, разделена на девет легла, в центъра на която е издигнат кръгъл павилион с колони. На югоизток се намира т.нар. "Лятна къща", представляваща ротонда. Лятната къща не е запазена, нито т.нар. Къща за игра с топки, граничеща с градината на изток. Днес все още има шестоъгълна, тухлена, подобна на кула градинска сграда на североизточния ъгъл и стълбищна кула малко над нея, която е издигната на склона.

След смъртта на Фердинанд II през 1695 г. градината е превърната в зона за отглеждане на овощни дървета.

Басейнът е трябвало да бъде демонтиран след 1913 г.; Работата обаче е спряна през 1914 г. в резултат на световната война и басейнът все още е там.

В края на XX век гравюрата на Матеус Мериан (1649) е взета като модел за направата на нов дизайн на долния двор на замъка Амбрас през 1974 г. През 1997 г. е добавен градински исторически цитат от втората половина на XVI век: Австрийските федерални градини проектират част от градината в духа на Ренесанса въз основа на дизайн, основан върху австрийска книга с градински шаблони публикувана около 1592 г, написана в Прага през 1594 г. за император Рудолф II.

Венециански фонтан

През 1914 г. в парка е монтиран венециански фонтан в ренесансов стил. Това е било предшествано от планирането на фонтан с бронзови фигури, които се съхранявали в замъка Амбрас. Планът от 1884 г. на тиролския държавен уредник Йохан Дейнингер така и не се осъществява и тези бронзови изделия стават част от фонтана Леополд в центъра на Инсбрук през 1893 г.


 Ивайло Лазаров
снимки: Николина Андонова
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |