Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАК ХОРАТА СА СТАНАЛИ ДВУНОГИ

25.07.2023
Експозиция в Музея по зоология в университета в Кеймбридж.

Оказва се, че крайниците на хората са еволюирали отделно от торса.

Ново проучване хвърля светлина върху генетичните промени в човешкия скелет, които са довели до бипедализъм или двуногост. Различните промени по пътя към съвременния човек допринасят не само за развитието на способността да се ходи на два крака, но и за повишената чувствителност към заболявания на опорно-двигателния апарат.

Хората са единствените примати, които ходят изправени. Характерната форма на скелета на съвременния човек, особено пропорциите на крайниците, отдавна е обект на интерес за палеоантрополозите. В новото изследване генетичната основа на еволюцията на скелета е изследвана от набор от рентгенови абсорбциометрични изображения с двойна енергия на телата на 30 000 души.

Оказа се, че човек много често наследява пропорциите на скелета от предците си - около 30-50% от вариациите се дължат на генетични фактори. Учените са открили 145 независими генетични локуса, свързани с различни черти на скелета. Любопитно е, че пропорциите на крайниците, като дължината на ръцете и краката, са генетично независими от пропорциите на тялото. Изглежда, че отделни генетични механизми контролират растежа и развитието на различни елементи на скелета.

Оказа се също, че съотношението на ширината и дължината на ставите към височината на човек пряко влияе върху развитието на заболяванията. Хората с по-широк ханш са по-склонни да развият остеоартрит на тазобедрената става, тези с по-дълга бедрена кост са по-склонни да развият остеоартрит на коленните стави, а тези с по-дълъг торс са по-склонни да развият болки в гърба. Някои характеристики на скелета могат да повлияят на податливостта на човек към мускулно-скелетни заболявания и получените резултати могат да помогнат в търсенето на нови методи за лечение и превенция.

И накрая, в хода на проучването са получени геномни данни, подкрепящи специфичната за човека еволюция в пропорциите на ширината на ръцете, краката и бедрата. Тези промени в пропорциите на скелета са в съответствие с подчертаните анатомични промени, наблюдавани във вкаменелости на древни хоминиди.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |