Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВОЛЕЙБОЛНАТА ТОПКА

07.07.2023
Топка за плажен волейбол Mikasa VLS200

Волейболната топка е топка, използвана за игра на волейбол на закрито, плажен волейбол или други по-рядко срещани варианти на този спорт.

През 1895 г. , според указанията на пастор Уилям Г. Морган, изобретателят на волейбола, е направена първоначалната разработка на волейболната топка – използван е плондер на баскетболна топка. Не е ясно, обаче, коя е първата официална топка, използвана във волейбола; някои източници казват, че американската компания за производство на спортно оборудване Spalding създава първата официална топка през 1896 г., докато други твърдят, че е създадена през 1900 г. Между впрочем, в началото на 1900 г. Spalding, чрез своята издателска компания American Sports Publishing Company, издава книги с пълни инструкции и правила на волейбола – игра, чиято история започва през 1895 г. в Холиох, Масачузетс, YMCA (Християнска асоциация на младите мъже), където Уилям Морган е бил директор на физическото възпитание

Първият опит е да се играе с плондер на баскетболна топка, самата тя е твърде тежка. Компромисът се намира, когато Морган прави по-лека топка, от кожа, с гумен плондер, тежаща 300 грама, вече близка до теглото на сегашните топки. Принципът еволюира до сегашната формула, с плондер, тяло и покритие, залепени или зашити като цяло.

Първите волейболни топки са направени от кожена обшивка върху гумен каркас.

През годините производителите се фокусират върху една конкретна точка: разработване на гамата от топки чрез работа върху материала, от който са направени.

Кожата се използва като материал дълго време. Моделът на бялата кожена топка е референтен от 60-те години на миналия век до средата на 90-те години, когато в крайна сметка себестойността на суровината се увеличава знамително. На Летните олимпийски игри през 1996 г. кожата е заменена от композитни материали, много по-устойчиви, с цел да бъде постоянно по-мека и приятна на допир за състезателите. Днес топките имат например микропяна под повърхността си, за да смекчат ударите с пръстите. Синтетичната топка се предлага и в PVC, по-малко меки, но много по-устойчиви, основно за интензивна употреба в училищата.

Но топката се е възползвала от други подобрения с течение на времето. Премахването на видимата клапа позволява усъвършенството на производството към плаващ тип. Включен в системата, той сега позволява на топка, залепен в машина и калибриран от компютри в изследователските звена, да показва сферична форма, която клони към съвършенство.

Последното голямо развитие, настъпило през 1998 г. по искане на Международната федерация по волейбол, топката трябва да бъде оцветена (синьо и жълто са запазени като официални цветове) за по-добра видимост по телевизията. От1 януари 2004 г, белите кожени топки вече не се признават или одобряват от FIVB. 

През десетилетията топката най-накрая само леко се отклонява от първоначалните си характеристики, поне по отношение на размерите. 300-те грама от началото сега отговарят на регулаторно тегло, фиксирано между 260 и 280 грама, за 65 до 67 сантиметра в обиколка (около 21 сантиметра в диаметър). Налягането на сферата трябва да бъде между 294 и 318 милибара. Тези характеристики са валидни за всички първенства за възрастни.

Мини волейболните топки отговарят на други стандарти: 200 до 220 грама, 65 до 68 см за само 171 милибара налягане. Топката за плажен волейбол е изработена от по-устойчиви материали, често PVC, пясъкът задължава. Ако може да измери обиколка от 66 до 68 сантиметра, налягането му не трябва да надвишава 221 милибара, което прави възможно забавянето му чрез увеличаване на въздушното му съпротивление.

По принцип волейболната топка се изработва по същия начин като футболната топка . Топките за волейбол в зала често са лепени, докато тези за плажен волейбол са шити.

Mikasa VLS300 официален плажен волейбол, Slovenia 2017 (CEV 2017 European Championship Tour)

Волейболните топки са кръгли и традиционно се състоят от осемнадесет почти правоъгълни панела от синтетична или естествена кожа, подредени в шест еднакви секции от по три панела всяка, увити около мехур. Вентилът позволява да се регулира вътрешното въздушно налягане. В прекъсване на традиционната конструкция през 2008 г. FIVB приема като своя официална топка на закрито нова Mikasa с вдлъбнатини и само осем панела за по-меко докосване и по-истински полет

Волейболните топки за игра на закрито са предназначени за версията на спорта на закрито, а плажните волейболни топки за игра на плажа.

Волейболните топки за игра на закрито могат да бъдат плътно бели или в най-яркия нюанс на жълто. Те са направени в две варианта: топката за младежи е малко по-малка и тежи много по-малко от волейболна топка за възрастни и по-тежка медицинска топка.

Плажните волейболни топки са малко по-големи от стандартните топки за закрито, имат по-груба външна текстура и по-ниско вътрешно налягане. Те могат да бъдат ярко оцветени или плътно бели.

В международните състезания всички топки трябва да имат еднакви характеристики по отношение на марка, размер, цвят и т.н. Върху свободните позиции често се апликира логото на съответното събитие.

В някои държавни асоциации Molten IV58LC се използва за игри за жени, мъже, възрастни и младежи извън националните лиги. Използва се и в училище и спортове за свободното време. Кампании като младежки влакове за Олимпийските игри също са представени със съответното лого върху топката. За всеки тип топка има тестова оценка.

Mikasa VLS300 е официалната топка за игра в международни и национални състезания по плажен волейбол. Може да се играе на закрито и на открито върху клей. Има тестова оценка.

Molten MBVBM е официалната топка за мач в турнирните серии на някои германски държавни асоциации .

Топка Molten за волейбол на закрито

Основни марки

Използват се няколко марки състезателни волейболни топки, включително, но не само:

Tachikara (Япония)

Molten (Япония)

Wilson (САЩ)

Mikasa (Япония)

Mizuno (Япония)

Adidas (Германия)

Nike (САЩ)

Spalding (САЩ)

Gala (Чехия)

Повечето от тези фирми изработват и по-евтини варианти за развлекателна (несъстезателна) употреба.

Приета употреба

Mikasa прави официалните топки на Fédération Internationale de Volleyball и CEV - Европейската волейболна конфедерация (плажни и закрити).

Molten прави официалната топка на американския волейбол.

Molten прави официалната топка на NCAA Volleyball (на закрито).

Уилсън прави официалната топка на Асоциацията на професионалистите по волейбол (плажен).

Анекдоти

Волейболната топка има своя собствена роля в киното, откакто във филма „Корабокрушенецът“ на Робърт Земекис Том Ханкс се озовава сам на безлюден остров с волейболна топка като негов единствен спътник, който той нарича "Уилсън" в препратка към известната марка спортно оборудване. Топката от филма е наградена с награда на 6th Critics' Choice Movie Awards в категорията за най-добър неодушевен предмет.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |