Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЙЧЕТО С КАРИРАНИТЕ УШИ

15.06.2023
Зайчето с карираните уши

„Зайчето с карираните уши“ е унгарски анимационен сериал, излъчван в много страни, сред които и България. Неговият главен герой бързо се превръща в любимец на детските зрители.

„Зайчето с карираните уши“ (на унгарски: A kockásfülű nyúl) е 26-сериен телевизионен мултсериал за деца, чиято премиера се състои на 26 август 1977 г. Продуциран е от Pannónia Filmstúdió по поръчка на Унгарската телевизия. Създаден е от всепризнатата детска писателка и график Вероника Марек и аниматора, графичен дизайнер и художник Жолт Рихли, който е режисьор на първите два сезона на поредицата.

Първият сезон е излъчен през 1977 година, а вторият – през 1979 г. Третият сезон на сериала е създаден 40 години по-късно.

В началото зеленото зайче с уши на червени квадрати се появява на екрана всяка събота в детската програмна секция на единствения тогава унгарски телевизионен канал Magyar Televízió. 7-минутните епизоди се състоят от обикновени истории, в които зайчето помага на един или повече от другите главни герои в поредицата, четири деца, наречени Криста (тъмнокосо момиче), Менюс (червенокосо момче), Кистьофи (русо малко момче) и Moздони (лошо момче; в превод от унгарски думата „моздони“ означава „локомотив“) в различни ситуации.Зайчето с карираните уши е герой, надарен със специални качества: името си е получил от дългите си уши, които, усукани заедно, се използват като витла и така може да лети като хеликоптер. То живее в куфар високо в многоетажна сграда. Във всеки епизод зайчето наблюдава през своя телескоп града и вижда различни проблеми, които имат децата. То не използва магически трикове и е винаги наоколо, докато проблемите се решат сами. За тази цел зайчето използва специалните си способности, но основно му помагат неговите вътрешни качества. То се бори на страната на справедливостта против злото. Основното послание на сериала се състои в това да се подчертае важността на една „вечна“ ценност – оказването на помощ на онзи, който се нуждае от нея.

Зад граница поредицата е излъчена първо в страните около Унгария, а след това в близо 90 други страни по света. Тъй като няма говорен диалог, епизодите не се нуждаят от дублаж (с изключение на текст), а универсалните сюжетни линии са лесно разбираеми, което прави сериала адаптивен в различни страни.

Славата на дългоухото зайче нараства рязко в Унгария и в чужбина с нарастването на популярността на ретрото не само в модата и дизайна, но и с преоткриването на качествата на културата на Централна и Източна Европа отпреди 80-те години на XX век. Също така, то придобива известна популярност в САЩ, където често се описва като „зайчето в куфара“ и бива припомняно от честите му показвания по кабелната програма Pinwheel на Nickelodeon. По времето на създаването на анимационната поредица мърчандайзингът е непознат термин в Унгария, но със завръщането на сериала (както и други регионални популярни детски програми от 70-те и 80-те години на миналия век) образът на зайчето вече може да бъде намерен на училищни принадлежности, възглавници, както и под формата на плюшени играчки.

През 2002 и 2003 г. в Унгария са издадени два DVD комплекта от поредицата, всеки от които съдържа 13 от 26-те епизода.

Третият сезон на сериала е представен на 24 юни 2018 г. от унгарския телевизионен канал M2. Музиката е композирана от Адам Балаш, син на Арпад Балаш, композирал музиката за първите два сезона. Режисьор е Барбара Бакос.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |