Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО КОНЕТЕ СПЯТ ИЗПРАВЕНИ?

09.06.2023

Ако някога сте минавали през нощта покрай поле с коне, вероятно сте забелязали, че повечето от тях не лягат да спят.

Защо тези бозайници спят изправени?

Отговорът е за оцеляване: конете спят, без да лягат, за да комбинират нуждата си от сън и защитата на живот си от хищници. Ако са изправени те имат по-добър шанс да се измъкнат.

Конете са големи животни и им трябва време и енергия, за да станат от земята. Следователно изправен кон има по-големи шансове да избяга, когато е събуден от сън. Същото важи и за други големи тревопасни животни, като зебри, бизони, слонове и жирафи, те също могат да спят без да лягат.

Конете имат специални анатомични характеристики, които им позволяват да останат на копитата си, докато спят. Тези характеристики включват различни сухожилия и меки тъкани, които свързват мускулите и костите, минавайки през предните и задните крака. Когато конят отпусне мускулите на краката си, връзките и сухожилията на поддържащия апарат действат като опънати ленти, които стабилизират раменните, коленните и глезенните стави на краката. Това позволява на коня да остане прав, без да се налага да поддържа голямо напрежение в мускулите си.

Въпреки, че конете спят в по-голямата част от живота си в изправено положение, те имат нужда и да легнат за по-пълен и възстановителен сън. Възрастните коне имат нужда от около 5 часа сън на ден и могат да получат по-голямата част от него, докато стоят прави. Но пълното им възстановяване изисква поне 25 минути сън на ден в легнало положение.

Конете трябва да се чувстват комфортно и в безопасност, преди да решат да спят легнали. В популациите на диви коне, ако няколко коня легнат, за да получат по-възстановителен сън, винаги ще има поне един кон, който остава прав, вероятно за да наблюдава за потенциални хищници. Ако не се чувстват в безопасност, или няма други коне около тях, или ако са изолирани, тогава е малко вероятно да се чувстват достатъчно сигурни, за да легнат да спят.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |