Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

АНТОШКА – ЛУНИЧАВИЯТ ЧЕРВЕНОКОСКО

01.06.2023
Кадър от мултфильма „Риж, риж, луничав“

Антошка е главен герой от съветска детска песен и четири анимационни филми, заснети в периода 1969-1993 г. Харесван и обичан от публиката, той e запазил популярността си и до днес.

Малко вероятно е да има поне един човек в Русия, който да не знае думите на тази забавна песен от детството. Песента "Антошка" е създадена през 1968 г., а нейният автор е композиторът Владимир Шаински, създател на много „вечнозелени“ песни за деца, в това число и музиката за мултфилмите за Чебурашка и Крокодила Гена. Текстът на песента е написан от Юрий Ентин. Леката и непретенциозна песен веднага е харесана много от всички слушатели, малки и големи.

Автор на текста е известният детски поет - Юрий Ентин. След като напуска училище, той постъпва в Педагогическия институт в Москва и въпреки че по време на обучението си осъзнава, че преподаването не е неговото призвание, както всички останали по онова време, след като завършва учебното заведение, той е принуден да работи известно време в училище. Особено се дразнел, когато учениците се отдавали на уроците, не се подчинявали и не се подготвяли за урока. В класа е имало един ученик на име Антон Петров - голям мързеливец. Всеки път, когато идвал на училище неподготвен, имал постоянно оправдание: „Не сме минали тази тема и вие не сте ни я обяснявали“. И така, съвсем случайно, на Ентин му хрумва малко стихотворение, разказващо за Антошка, картофи, гармошка и лъжица. И в споменатата песен червенокосото момченце с лунички, на име Антошка, пее думи, подобни на тези на ученика Петров.

Антошка

Юрий Ентин по-късно напуска работата си в училище. Съдбата го довежда в звукозаписната компания "Мелодия", където веднъж се среща с композитора Владимир Шаински. Тогава Ентин си спомня това комично стихотворение и предлага на Шаински да напише музика по него.

Поетът си спомня как е протекла работата по песента. „Помолих Шаински да изчака до края на работния ден, за да може по-късно да седне на пианото. „Не ми трябва пиано, композирам на масата“, така отговори той.
След като прочита текста, композиторът забелязва, че няма припев, но веднага почуквайки ритъма на масата, той изпява мелодията на бъдещата песен, добавяйки към нея известното „Тили-тили, трали-вали“. Песента се „ражда“ точно в този ден.

В детското издание на телевизията, където Владимир Шаински и Юрий Ентин носят запис на „Антошка“, леката хумористична песен за хитрото забавно момче не е оценена.

Когато двамата представят "Антошка" на художествения съвет на детската телевизионна редакция, те се срещат с вълна от възмущение.Шаински веднага бил помолен да напусне, тъй като членовете на комисията били бесни, че се появява в тениска и джинси в такава солидна организация. След това цензорите изляли целия си гняв върху Ентин, като казали, че песента е глупава и посредствена и композитор като Шаински не трябва да се допуска да създава песни за деца.

Авторите обаче не се отчайват, а предлагат песента в радиото. И накрая, в редакцията на програмата "Добро утро", късметът им се усмихва и „Антошка“ бива излъчена в ефир!

Въпреки това, дори след като песента достига до публиката, тя не я харесва веднага. Едва година по-късно, след като на екраните се появява първият брой на анимационния сборник "Весела въртележка", в който прозвучава песента "Антошка", тя става обичана и разпознаваема.


Веднъж в приятелски разговор Ентин попитал Шаински: „Какво е хит?“ Владимир Яковлевич веднага отговорил по обичайния си начин, че хит е песен, която пеят пияни хора. И се случва чудо: в същия ден, когато песента „Антошка“ била излъчена за първи път по радиото в предаването „Добро утро“ в 9.15 московско време, късно вечерта Ентин чул добре пиян мъж да се тътри по улицата и да пее ревливо, приканвайки Антошка да отиде да копае картофи.

Песента получава своето признание, а в анимационното списание "Весела въртележка" всеки вижда своя герой на телевизионния екран. В създаването му участва великолепния аниматор и режисьор Леонид Носирев.

Ето какво си спомня той за „раждането“ на Антошка: „Харесах песента за Антошка. Весела мелодия, палави думи. Веднага представи образа на момчето. Първото впечатление е много важно. Реших, че Антошка определено трябва да бъде червенокосо, слънчево, свободно човече, което седи някъде сред природата под слънчоглед“.

Много години по-късно Юрий Ентин с гордост пише в книгата си: „Неопитният „Антошка“ не издържа първия изпит, но според мен издържа основния тест, теста на времето“.

Кадър от мултфильма „Два весели гъсока“

Червенокосото момче Антошка става "визитната картичка" на Леонид Носирев. Режисьорът използва този герой в анимационните филми „Антошка“, "Риж, риж, луничав", "Два весели гъсока" и "Мечтателите от село Угори", където се паявяван и други главни герои.

Късометражният мултфилм „Антошка“ е заснет през 1969 г. по песента „Антошка“. Песента се изпълнява от детска хорова студия "Спътник".  Поради широкото си разпространение сега е част от руското културно наследство и все още е познат на децата от XXI век. Песента от филма придобива допълнителна известност, когато Серьоша Парамонов (1961–1998), известен в началото на 70-те години, я изпълнява по време на свои музикални изяви.

Филмът разказва за Антошка, който след като е повикан от децата да копае картофи с тях, не иска да ходи, а след това неохотно се съгласява да свири на гармошка по тяхно желание, но след това променя решението си и вместо това изсирва раздразваща мелодия. Но той не само не отказва поканата за обяд, а и взима огромна лъжица със себе си. Придружава го една врана, която му прави компания постоянно. Но в купата си (най-голямата на масата), вместо каша, ленивият симпатяга намира жаба, която децата слагат там, за да му дадат урок, и той пада от стола си от страх. В следващите филми Антошка коригира поведението си.

„Риж, риж, луничав“ е съветски късометражен анимационен филм от 1971 г., режисиран от Леонид Носирев. Третият от трите сюжета на мултипликационния сборник „Весела въртележка“ № 3.

Във филма се разказва за Антошка (този, който е извикан да копае картофи), на когото всички се смеят и го дразнят: „Риж, риж, луничав, дядо с лопата е убил!“. Антошка отива при дядо си, но дядо му казва в отговор: „Аз също имам лунички!“ Момчето се качва на покрива и слънцето му казва: „И аз съм родено рижо. В крайна сметка, ако искам, ще позлатя всички подред. Е, виж какво стана!“ Антошка поглежда и вижда, че всички са почервенели: „Но ако луничави са всички, откъде да вземем лопати за всички?“

„Два весели гъсока“, съветски късометражен анимационен филм, заснет през 1970 г. в студиото „Союзмултфилм“ от режисьора Леонид Носирев. Третият от трите сюжета на мултипликационния сборник „Весела въртележка“ № 2.

Мултфилмът е заснет въз основа на игривата песен "Весели гъсоци". Думите са написани от поетесата Мария Клокова около 1927 г. въз основа на украинска народна песен (според други източници - руска), считана за образец на украинското народно творчество.

След ареста на съпруга си Мария Петровна става „съпруга на врага на народа“, стихотворението е критикувано на страниците на списание „Детска литература“. Въпреки това, по стихотворението музика пише Михаил Красев, през 1939 г. песента е записана на диск с М. Клокова като преводач на украинската народна песен. В бъдеще - не е известно точно кога - авторството на поетесата е забравено, а произведението е характеризирано само като украинска песен. Песента във филма се изпълнява от Юрий Филимонов, Юлия Юлская и Клара Румянова.

Кадър из мултфилма „Мечтателите от село Угори“

„Два весели гъсока“ се смята за една от книгите, препоръчани за незрящи деца и за тях е издадено специално издание с пластмасови покрития. Няколко детски книги с тази песен са публикувани под името „Два весели гъсока“.  

По тази песен са изнасяни представления за детска публика, както и детски куклени представления.

Мелодията на песента „Два весели гъсока“ звучи и в епизод от съветския анимационния филм "Казаци на сватбата" (1984), епизод от мултисериала „Казаци“, режисиран от Владимир Дахно, където дяволът изхвърля от чувала пияница, който се приближава до масата, на която седи дяволът, и спи под нея.

През 2000 г. групата "Multi-K" записва ремикс, наречен "Sager", базиран на тази песен и заснема видеоклип.

Двата гъсока се смятани също и за героите на съветския анимационен филм "Баба имаше коза" (1983), режисиран от Леонид Носирев.

„Мечтателите от село Угори“, руски анимационен филм от 1994 г., режисиран от Леонид Носирев в стихове. Това е приказка, в която Антошка, дядо му и двата весели гъсока се изправят срещу Баба Яга, Кошчей Безсмъртни, Змей Горянин и котката Мяучер.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |