Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПТИЦИТЕ ЛИРИ – ШАМПИОНИ В ИМИТИРАНЕТО НА ЗВУЦИ

09.01.2019

Австралия винаги е впечатлявала света със своите уникални растения и животни. Такива са и птиците от рода Лири, които са развили невероятни способности да имитират всевъзможни звуци.

Името на птицата идва от нейната красива опашка, която прилича на лира. Но не по-малко забележителна е способността й да имитира всевъзможни естествени и изкуствени звуци. Известният учен Дейвид Атънбъро я представя, като претендент за птицата с най-сложната и прекрасна песен на света.

Във видеото по-долу може да се види и чуе как птицата Лира копира звуците на други видове птици и животни, до такава степен, че ги обърква. И за да стане още по-сложно, добавя звуци, които е чула случайно в гората, като прещракването на фотоапарат, аларма на автомобил и верижен трион:При много видове птици способността да издават звуци се развива само в определен етап от живота им. При птицата Лира способността да заучава и изпълнява нови звуци е в продължение на целия й живот. Видеото по-долу показва способностите й да имитира електронни звуци:А в следващото видео попадаме на птица Лира, присъствала на строежа на дървена къща:Женските птици Лири не притежават красивата опашка и способността да имитират звуци. Те отделят много време за изграждане на гнездото и отглеждане на малките и са много придирчиви към мъжките партньори. Избират според оперението, дългата опашка и способността на мъжките да имитират нови и интересни звуци. С цел да станат по-привлекателни, мъжките заучават нови звуци през цялата година, като кулминацията на певческите им способности е от юни до август, когато е техния размножителен сезон. В този период, песните на някои от тях могат да достигнат продължителност от 4 часа.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |