Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

АРАБСКИ ЛИ СА АРАБСКИТЕ ЦИФРИ?

27.03.2023

Наистина ли арабите са измислили арабските цифри? Ами римските цифри, дали изобщо са дело на древните римляни?

Цифрите, които използваме, се наричат ​​арабски. Това е най-разпространената система за символно записване на числа. Първото документирано споменаване за тях датира от 976 г. Въпреки, че ги наричаме ​​арабски, тези цифри идват от Индия. Знаците за тях са еволюирали от писмеността Брахми. В Индия десетичната система, използваща нула, става широко разпространена около 700 г. Арабските математици и астрономи са разпространили индийското обозначение на числата в Европа и така цифрите били наречени арабски.

След като известният средновековен математик Фибоначи популяризирал числата в Европа, европейците започнали да ги използват повече от римските цифри, които преобладавали дотогава. Новите знаци били по-лесни за писане и по-удобни за ползване в университетите и търговията. Това се е случило въпреки твърденията на църковни сановници и светски служители, че арабските цифри улесняват измамите. Въпреки ограниченията и забраните арабските цифри започнали да се използват навсякъде.

Дори римските цифри, които все още използваме на определени места, не идват от древните римляни, а от напредналата етруска цивилизация, живяла предимно на територията на днешна Тоскана.

За съжаление, не всички европейци знаят, че цифрите които ползват се наричат арабски. Наскоро полската интернет телевизия Refleksja TV направи подвеждаща анкета, като обяви, че "Европейският съюз иска да въведе задължителни арабски цифри в училищата заради мигрантите". Някои от коментарите на интервюираните бяха следните:

„Ние сме суверенна държава. Имаме свои идеи за образованието и за това как да учим децата си. Ние имаме свой собствен език, така че нека учим по нашия си начин. Нека си пазим цифрите.“

„Те не уважават нашата култура, защо да се приспособяваме към тяхната?“

„Аз съм против децата да учат такива неща в нашето полско училище.“

„В училищата всеки трябва да има избор какви числа иска да научи, според това, което го интересува.“


Преди време словашка телевизия и малко момче от моравската интернет телевизия в Напайедле направиха същата анкета с подобни резултати.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |