Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГОТАЙ - ДЕЛИКАТЕСЪТ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА

11.03.2023
Готайски салам, изпечен с яйца на очи. Подходяща гарнитура: различно приготвени картофи, маринована леща, грах, грахова каша, печен боб за квасен хляб и хляб

Готайският салам, наричан често Готай, е „изобретен“ в Германия в края на XIX век, но е продукт, станал част от кухнята и на други две страни, където се произвежда и до днес.

Готайският салам (чеш. Gothajský salám; слов. Gothajská saláma) или Готай (Gothaj), е вид мек салам, чието производство започва в Чехословакия от 20-те години на миналия век. Състои се основно от смес от смлени постни меса (говеждо и свинско) и свинска мас. Днес се счита за типично чешки деликатес, въпреки че името на този продукт показва, че това не е така. Твърди се, че рецептата за този салам е създадена в края на XIX век в немския град Гота, петият по големина град в Тюрингия. Ето защо истинският салам Готай се нарича Готаер (нем. Gothaer Wurst) в Германия, а на някои места се нарича и Тюрингски (нем. Thüringer Land Wurst). Казват също, че рецептата е измислена от местния месар Йохан Даниел Кестнер като "закуска на работническата класа". Истинският готайски салам обаче първоначално е бил направен предимно от конско месо! Смята се, че използваните подправки са изключително от околностите на Гота. Производството на този салам става възможно благодарение на внедряването на нови машини в края на XIX век.

Черният пипер, индийското орехче и чесънът придават характерен вкус на готайския салам. За да не стегне много, към салама се добавят свинско месо, качествена мас и мазнина. По този салам винаги трябва да има тлъсти зрънца. Често се използва за приготвяне на топли и студени ястия, или консумиран като отделно ястие. Някои го харесват с лук и оцет, а други го загряват на тиган. Трябва да бъде правилно нарязан на фини късчета с голям диаметър, за да покрие цялата филийка хляб. Идеално се комбинира с пресен хляб и хубаво масло.

Готайски салам. Мек салам произведен по Чехословашкия хранителен стандарт.

Готайският салам е типичен и традиционен чешки продукт, който се произвежда и в Словакия. Мнозина чехи и словаци със сигурност си спомнят със значителна доза носталгия т. нар. студентски шницел - паниран готай в хлебче. Така или иначе, готайският салам, наричан също чешка мортадела и чешки хамбургер, е един от основните деликатеси в чешките кръчми и много редовни посетители не могат да му устоят. Социалистически евтин "шницел" с готайски салам се е предлагал почти навсякъде, хората също са го приготвяли у дома. Днес студентският шницел се завръща и може да бъде намерен в менюто на някои ресторанти в Чехия и Словакия.

Готай е награден е за неговото качество със знака „Чешки продукт – гарантиран от Хранителната камара на Чешката република“. По този салам се познава изкусния колбасар. Приготвянето на смес от говеждо и свинско месо по такъв начин, че да остане плътна и гъвкава в същото време, освен че е просмукана с достатъчно зърна черен пипер, не е лесна работа.

Съгласно задължителния стандарт готайския салам се е произвеждал до началото на 90-те години от следните съставки (за 100 кг готов продукт):
29 кг телешки гръб
29 кг постно свинско месо
5,5 кг тлъсто свинско месо без кожа
35 кг свинска мас на връх<
6 л питейна вода
подправки
сол

Покрита багета с готайски салам.

След премахването на обвързващия характер на бившите държавни и корпоративни стандарти в началото на 90-те години в Чехословакия се наблюдава рязко намаляване на качеството му. Има частично подобрение с приемането на Указ 264 от 2003 г., (след като Чехия и Словакия стават независими държави), който постановява готайският салам да съдържа поне 40% месо. Въпреки това, това е продукт с по-ниско качество, съставен главно от заместители като карантии от домашни птици, кожа, сланина, вода, нишесте и други пълнители и сгъстители.

Въпреки че се използват същия стандарт (Чехословашки държавен стандарт, ČSN) за производство, според който те също са произведени през 1977 г., някои съставки вече не съществуват днес. По време на социализма например са се използвали само екстракти от подправката Saromex, която е била индустриално произведена съставка, добавяна към суровините.

При месните продукти принципът на производство не може да се промени. Така че готайският салам се произвежда също като в миналото. Днес не се спазва първоначалния му начин на опаковане. нито един салам по онова време не се продавал с вакуумна опаковка в нарязано състояние.

Готайският салам се доставя в магазините приблизително 48 часа след началото на производството.

Освен високото съдържание на мазнини, този салам съдържа и доста вредни добавки. Най-лошите от тях са токсичните нитрити Е250.

С приемането на Указ 264 от 2003 г. се казва, че има частично подобрение (указът постановява, че готайският салам трябва да съдържа най-малко 40% чисто месо), но все още почти винаги е „продукт с по-ниско качество, съставен главно от заместители, като птиче месо, кожа, свинска мас, вода, нишесте и други пълнители и сгъстители".

Сегашният продукт, който се продава в супермаркетите в Чехия (под името Gothaj krájený ), гласи, че е "термично обработен месен продукт", с тегло 100 g, който трябва да съдържа 26% свинско месо, 14% говеждо месо, свинска мас, свинска кожа, картофено нишесте, готварска сол, калиев йодат, соев протеин, смес от подправки и екстракти от подправки, смляно бяло синапено семе, декстроза и питейна вода. И тук е уловката: има максимум 40% чисто месо и мазнини. Така че трябва да се допълва с нещо - предимно картофено нишесте и соево брашно. Но преди всичко вода! И явно има толкова много вода, че трябва да е свързана с нещо с месото. Разбира се – използвайки Е-тата: сгъстител Е412, емулгатор Е471, стабилизатор Е450, антиоксиданти Е300 и Е316, консервант Е250, оцветител Е120 и регулатори на киселинността Е330 и Е500.

Свинско руло - резен месо с пълнеж. Универсален кафяв сос Универсален кафяв сос ( популярен термин за тъмен сос, който се е сервирал в чехословашките расови и училищни столове).

Любопитно

В Чехословакия по времето на социализма готайският салам е бил доста некачествен колбас, който бързо се е поддавал на влиянието на времето. Ето защо много местни музиканти го наричат ​​"евъргрийн", т.е. „вечно зелен“.

Готай е любимият салам на президента на Чешката република Милош Земан.

Някои съвременни коментари наричат ​​готайския салам "мортаделата на бедния човек".


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |