Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ГРОЗНИ ЖИВОТНИ: БРАЗИЛСКИ ГЪРБАТКО

05.04.2019
Модел на бразилски гърбатко (bocydium globulare), изработен от Алфред Келър през 1953 г. Природонаучен музей в Берлин. (CC BY 3.0)

Бразилският гърбатко (Bocydium globulare) е сред най-странните насекоми, които човек може да срещне. Прилича на някакво хеликоптерно същество от чужда планета.

Първото нещо, което може да забележите, са странните кръгли придатъци, подобни на антени, на главата му. Приличат на очи, но всъщност са сфери от хитин с все още неизяснена функция.

Някои изследователи смятат, че тези придатъци възпрепятстват хищниците. Едва ли странните атрибути са свързани с битката за намирането на партньор, понеже се срещат и при двата пола. Понеже по израстъците има много власинки, има хипотеза, че са свързани с някакви сензорни функции.

Фото: Sérgio Monteiro (public domain)

Бразилският гърбатко принадлежи към семейството на цикадите. Води доста самотен живот на върха на дърветата. Подобно на останалите членове на това семейство, възрастните и техните ларви се хранят с растителен сок.

Разпространени са по целия свят, но най-голямо разнообразие от тези удивителни насекоми може да се наблюдава в тропическите гори на Южна Америка. Странната форма, която са придобили е тяхното оръжие в битката за оцеляване в тропиците.

 Ваньо Янков