Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПРИ ПИНГВИНИТЕ СА ОТКРИТИ ЗАЧАТЪЦИ НА САМОСЪЗНАНИЕ

28.01.2023
Пингвин Адели

За да разберат дали животното отделя своето „Аз“ от външния свят, най-често проверяват дали то се разпознава в огледалото. И сега дивите пингвини Адели, живеещи в Антарктида, са добавени към списъка с животни, потенциално способни да преминат този тест.

Самосъзнанието, тоест съзнанието на субекта за себе си, за разлика от другите околни обекти, е рядкост в животинския свят. Най-често, за да идентифицират способността на даден вид за самоосъзнаване, учените използват огледален тест, при който ярък знак (най-често с боя) се нанася незабележимо върху тялото на животно, разположен така, че то да може да го види в огледало. След това учените предоставят на животното огледало и наблюдават поведението му.

Дори малките деца не могат да преминат огледалния тест до възраст от около година и половина, а сред бозайниците някои маймуни, слонове, делфини и прасета успешно се справят с него, сред птиците - врани, свраки и гълъби. Любопитно е, че онези видове, които смятаме за много „интелигентни“ (например кучетата и новокаледонските гарвани), може да не се разпознаят в огледалото.

За да разберат дали пингвините могат да се разпознаят в огледалото, индийски учени са пътували до група острови в източна Антарктика, за да проведат четири експеримента с дивите пингвини Адели. По време на експериментите птиците попадат на огледала в различни ситуации: изследователите просто поставят огледалата на земята, поставят ги в картонена кошара, залепват стикери върху тях, които имитират външния вид на друг пингвин, и поставят специални нагръдници върху животните, участващи в експеримента, заменяйки ги със следи от боя.

Най-любопитни са били резултатите от експеримент, при който птиците влизат в ограда, направена от картон с огледало в далечния край. Когато са стигнали до огледалото, пингвините се се държали така, сякаш се изучават в отражението, обръщали са глави и са пляскали с крила. Те обаче не са реагирали по никакъв начин, когато са се видяли с нагръдник, а при среща с огледало със стикери са се притеснили и активно се опитали да ги махнат.

С други думи, резултатите от проучването все още са нееднозначни. Въпреки това, поведението на пингвините пред огледалото и освен това, липсата на специална реакция към случайно видяно отражение (много животни веднага се „провалят“ на теста, когато започват да се държат с отражението си като с роднина) предполагат, че тези птици имат зачатъци на самосъзнанието.

Проучването е публикувано в bioRxiv.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |