Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterКАШУБИТЕ – СЛАВЯНИТЕ СЪС СГЪНАТИТЕ ОДЕЖДИ

02.04.2019
Кашубската конвенция, 2005 г. Маршът на Посетието на Вейхерово. (CC BY-SA 2.5)

Кашубите са представители на западнославянски етнос, обитаващи историческата област Кашубия, намираща се в Северна Полша.

Неофициалната столица на кашубската етническа територия е град Картузи. От големите градове най-много хора с кашубски произход живеят в град Гдиня. Първоначално основната дейност на повечето кашуби е била риболов; сега мнозинството работи в областта на туризма. Основната организация, която се грижи за запазването на идентичността и традициите на кашубите, е Кашубско-Поморският съюз.

Етнонимът за първи път в латинската форма Cassubitae се появява в ръкописи от 13-ти век, по-специално в „Хроника Великополска“:

Има славянски хора с името кашуби, наричани така заради широчината и дължината на дрехите, които те били длъжни да събират в гънки поради тяхната широчина и дължина. На славянски език бръчките или сгъването на дрехите се нарича “хуба”, оттук “кашуби” , т.е. „сгъвай гънките“. Повечето от тях живеят около Северно море.

„Хроника Великополска“, пролог


Жена в национална кашубска дреха. (CC BY-SA 2.5)

Има различни оценки за броя на кашубите. Смята се, че над 300 000 души живеят в Полша. Според други данни има от 50 000 до 500 000 души.

Повечето от кашубите предпочитат да казват, че те са поляци по гражданство, а кашуби по етническа принадлежност, т.е. те считат себе си за както за поляци, така и за кашуби.

По религия повечето от кашубите са католици, част от тях са лютерански протестанти.

При кашубите различията в езика и културата се забелязват или отбелязват в различни региони на етническата им територия. Различни етнографски особености са причина за образуването на няколко относително изолирани групи. Техните имена, като правило, са свързани с характера на местността на тяхното селище:

лесоки, моряни; с исторически район - забаряки; с диалектни черти – биляки, гохи; с вид на професията - рибаки, гбури; с особеностите на националната носия – кабатки, йозки, както и с класовите различия – перчанската шляхта.

Някои субетнически групи съчетават малки местни групи. Така групата на биляитек включва рибаки, гбури и други. Някои групи включват други в себе си само частично. Редица субетноси имат две или повече имена (крубяни, иначе заборяки ). Някои от групите, като например кабатките , които са живели до словените, били германизирани през първата половина на 20-ти век. Всяка група се характеризира със свой собствен диалект или няколко близки диалекта. Понастоящем етнографските различия на различните групи кашуби практически са изчезнали, имената на много от тях рядко се използват - етнонимът кашуби е широко разпространен.

История

Кашубите са пряк потомък на славянското племе на поморяните, които се заселват на територията на съвременните Поморски, Западнопомоски и Куявско-Поморски провинции на Полша. Предполага се, че предшествениците на кашубите са дошли в района между реките Одер и Висла по време на великото преселение на народите. Най-старото споменаване на тяхното име се отнася до XIII век (печат на херцога Барним I от Померания). В същия период поморските славяни, притежаващи земите около Шчечин, за първи път се наричат кашуби(съвременното Западнопоморско воеводство), докато съвременните кашуби живеят в полското Поморско воеводство, т.е. на изток. В следващите периоди в западните части на техния ареал поморските славяни били почти напълно германизирани. Единствената група от преки потомци на поморските славяни, които до края на Втората световна война не са се озовали напълно в съвременното западнопоморско воеводство на Полша, са словинците. Това е името на потомците на поморските славяни в западните части на древна Померания, а името кашуби е това на техните източни роднини. Въпреки това, след края на войната и влизането на земите на бившата Померания в Полша, последните словинци, заедно с германците, били почти изцяло изгонени от поляците от техните земи. Същата съдба сполетява много кашуби през тези години.

След Вестфалския мир през 1648 г., след края на Тридесетгодишната война, част от Западна Померания става шведска, а шведските крале си добавят титлата "херцог на Кашубия" от 1648 до 1720 година.

Ландтага на Прусия, заседаващ през 1843 г. в Кьонигсберг, решава да промени официалния църковен език от полски на немски , но скоро решението е отменено, а от 1852 г. в гимназиите в град Вейхерово преподаването се извършва на кашубски език.

Емиграция

Трудната икономическа ситуация в Кашубия през първата половина на XIX век кара кашубите да отидат първо в съседните региони за сезонна работа, а след това да емигрират в други страни, която започва през 1831 г. и става широко разпространена в края на XIX век. Кашубите пътували до Вестфалия и други райони на Райнланд в Германия , както и до САЩ и Канада. През 1860 г. в канадската провинция Онтарио се създава кашубското селище Вилно , чиито жители и до днес запазват кашубските традиции и дори родния си език. Център на американската емиграция се превръща град Уинона , в който е живял известният кашубски писател И. Дердовски. Дердовски събира информация за кашубската емиграция от края на XIX век. Според сведенията му в САЩ (главно в щатите Ню Йорк, Мичиган, Минесота, Илинойс, Уисконсин ) са живели 90 700 кашуби, в Канада - 25 000, в Бразилия - 15 000. Малки групи кашуби също живеели в Австралия и Нова Зеландия. Броят на кашубите в канадската провинция Онтарио през втората половина на 20-ти век е приблизително от една до две десетки хиляди. Според свидетелството на писателя Й. Джейджън, който посещава Канада, канадските кашуби от по-старото поколение са запознати с кашубския фолклор, а представители на по-младото поколение могат да говорят кашубски. Й. Перковски е изучавал кашубския език и фолклор в Америка, а в речите на няколко кашуби от Минесота, които са родени в САЩ и са били потомци на имигранти от Кашубско Поморие, той отбелязва освен южнокашубските диалектни черти, също и смес от английски и полски, както и някакво влияние от славянски езици, чиито носители са живели в Минесота, заедно с кашубите.

През 20-ти век поетът е автор на песни Ян Трепчик написва неофициалния химн на кашубите.

С кашубски произход са бившият министър-председател на Полша и сегашен председател на Европейския съвет Доналд Туск, както и германският писател Гюнтер Грас.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |