Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ДЖОН БУЛ

02.01.2023

Джон Бул е шеговито прозвище, хумористичен събирателен образ на типичния англичанин, една от персонификациите на Обединеното кралство като цяло и в частност на Англия.

Джон Бул (англ. John Bull, букв. — „Джон Бик“) обикновено е изобразяван като здрав, на средна възраст, живеещ в провинцията, весел и спокоен мъж. Той произхожда от сатирични произведения от XVIII век и поддържа "правата на англичаните" в опозиция на революционерите. Популярен е през XVIII и XIX век до времето на Първата световна война, когато като цяло престава да бъде разглеждан като представител на "обикновения човек".

Джон Бул възниква като сатиричен герой, създаден от шотландският лекар, сатирик и ерудит Джон Арбътнот, приятел на Джонатан Суифт и Александър Поуп. Бул се появява за първи път през 1712 г. в брошурата на Арбътнот „Законът е бездънна яма“.

През същата година Арбътнот публикува политически разказ от четири части „Историята на Джон Бул“. В това сатирично разглеждане на Войната за испанското наследство Джон Бул завежда дело срещу различни фигури, предназначени да представляват кралете на Франция (Луи Бабун) и Испания (лорд Стрът), както и институции, както чуждестранни, така и местни.

Остроумната алегория е замислена предимно като атака срещу херцог Марлборо, вигите, тяхната външна политика и техните финансисти, които печелят от войната. Целта на алегорията е да охлади желанието на англичаните да воюват с Франция, създаденият от него образ на Джон Бул се превръща в символ на Англия за дълго време.

Уилям Хогарт и други британски писатели превръщат Бул, първоначално осмиван, в „героичен архетип на свободнородения англичанин.“ По-късно фигурата на Бул бива разпространена в чужбина от илюстратори и писатели като американския карикатурист Томас Наст и ирландския писател Джордж Бърнард Шоу, автор на „Другия остров на Джон Бул“.

От 1760 г. Джон Бул е представян като англосаксонски селски жител. Той почти винаги е бил изобразяван в светлочервена жилетка и обикновен сюртук (в миналото тъмносин, но напоследък с цветовете на Union Jack – националния флаг на Обединеното кралство). Британия или лъв понякога се използват като алтернатива в някои редакционни карикатури.

Бул става по-популярен след театралната пиеса на Джон Колман Младши „Джон Бул, или семейният живот на един англичанин“ (1803), поставена в театър „Хеймаркет“.

Понякога изображението се използва за представяне на цяла Великобритания, но не е прието в Шотландия и Уелс, тъй като има повече Англия, отколкото Великобритания. В Северна Ирландия, за разлика от националистите, Бул е добре приет от юнионистите.

Плакат за вербуване от Първата световна война

Джон Бул е червенолик нисък дебелак, червенокос, с хитра физиономия (понякога груб, упорит, откровен, надарен със здрав разум, патриот и презиращ всичко неанглийско), с неизменни бакенбарди, облечен в червен сюртук, бели панталони или клин (задължителен костюм в цветовете на британското знаме) и къс цилиндър или шапка, понякога с далекоглед, през който той, в безопасност и комфорт, гледа от своя остров през Ламанша събитията, които се случват на континента. Той е постоянно готов за битка (бокс).

Това го отличава (обратното на външния вид) от неговия "роднина" американски чичо Сам, обикновено изобразяван като слаб, хилав, блед, с тънки издължени хищни черти, с козя брадичка, бизнесмен в синя ливрея и висока тясна шапка.

Като литературна фигура, Джон Бул е добронамерен, разочарован, изпълнен със здрав разум, с роден селски произход. Той не е авторитетна фигура, а по-скоро йомен (свободни дребни собственици на земя във феодална Англия, които, за разлика от дворянството, самостоятелно обработват земята), който предпочита малката си бира и домашния покой.

Джон Арбътнот му осигурява сестра на име Пег (Шотландия) и традиционен противник в Луис Бабун (Къщата на Бурбоните във Франция). Пег продължава да фигурира в изобразителното изкуство след XVIII век, но другите фигури, свързани с оригиналната картина, отпадат. Самият Бул продължава да се появява често като национален символ в плакати и карикатури до края на Първата световна война.

По време на периода на управлението на Джордж V жилетката му е червена и/или сюртукът му е кралскосин, което, заедно с неговите кафяви или бели панталони, може да се отнася в по-голяма или по-малка степен към схемата „синьо и кафяво“; това се използва от поддръжници на политиката на вигите, което е било част от това, което Джон Арбътнот е искал да осмее, когато създава и проектира героя. До XX век обаче жилетката му почти винаги изобразява Британския флаг, а сюртукът му обикновено е тъмносин. (В противен случай обаче облеклото му все още отразява модата от периода на Регентството.)

Той също така носи къс цилиндър (понякога наричан цилиндър на Джон Бул) на главата си и често е придружен от булдог. Джон Бул е бил използван в различни рекламни кампании през годините и е често срещана гледка в британските редакционни карикатури от XIX и началото на XX век. Певецът Дейвид Бауи е носил палто в стил Бул.

Американският писател Вашингтон Ървинг го описва в главата си, озаглавена "Джон Бул" от „Книга на ескизите“:

...[Един] обикновен, откровен, небрежен човек, с много по-малко поезия за него, отколкото богата проза. В природата му има малко романтика, но много силно естествено чувство. Той се отличава повече с хумор, отколкото с остроумие; по-скоро е весел, отколкото радостен; меланхоличен, а не мрачен; лесно може да бъде развълнуван до внезапен плач или изненадан до звучен смях; но той ненавижда чувствата и в поведението му няма място за леки любезности. Той е благоприятен спътник, ако му позволите да има своя хумор и да говори за себе си; и той ще застане до приятел в кавга с живота и кесията си, колкото и силно да може да бъде бит.

Джон Бул и Наполеон

Анимационният образ на твърд, набит, консервативен и добронамерен Джон Бул, облечен като английски селски оръженосец, понякога изрично контрастиращ с конвенционалните мършави, френски революционни санкюлоти якобинци, е разработен от около 1790 г. от британските сатирични художници Джеймс Гилрей, Томас Роуландсън и Айзък Круикшанк. (По-ранна национална персонификация е сър Роджър де Ковърли, от издание на „Спектатор“ от 1711 г.)

По-негативно представяне на Джон Бул се появява в карикатурите, нарисувани от египетския журналист националист Якуб Сану в неговия популярен ъндърграунд вестник „Абу-Наддара Зарка“ в края на XIX и началото на XX век. Карикатурите на Сану изобразяват Джон Бул като груб и невеж пияница, побойник, който потиска обикновените египтяни, докато краде цялото богатство на Египет.

Голяма част от хумора на Сану се върти около алкохолизма на Джон Бул, глуповата грубост, невежеството му за почти всичко, освен алкохола, и неспособността му да говори правилно френски (езика на египетския елит), който той весело обезобразява за разлика от египетските герои, които говорят правилен френски.

В началото на XX век Джон Бул все повече е възприеман като неособен представител на „обикновения човек“, а по време на Първата световна война тази функция до голяма степен се поема от фигурата на Томи Аткинс. Според Алисън Лайт през годините между двете войни нацията изоставя „предишната героична... публична реторика на националната съдба“ в полза на „една английска идентичност едновременно с по-малко имперска и по-насочена навътре, по-домашна и по-лична“. Следователно Джон Бул е заменен от Малкия Човек от предградията, образ, създаден от британския карикатурист Сидни Струб като олицетворение на нацията. Някои виждат замяната на Джон Бул от Малкия човек като символ на упадъка на Великобритания след Първата световна война; Стихотворението на У. Х. Одън от 1937 г. „Писмо до лорд Байрон“ благоприятно създава контраст между Джон Бул и Малкия Човек. Одън пише:

Първо попитайте карикатуриста, защото той знае най-добре.

Къде е Джон Бул от добрите стари времена,

Напереният побойник с несръчната шега?

Неговият месест врат отдавна е положен за почивка,

Неговите декари самочувствие за продан;

Той почина в Ипр и Пашендал.


Фамилното име на Джон Бул също напомня за предполагаемата привързаност на англичаните към говеждото месо, отразено в les rosbifs - френския прякор за англичаните, израз, който се превежда като „Печените говежди“. То също напомня за животното и за причината, поради която Бул е изобразяван като "мъжествен, силен и упорит", като бик.

През 1966 г. ежедневникът „Таймс“, критикувайки юнионисткото правителство на Северна Ирландия, нарича региона „политическият бедняшки квартал на Джон Бул“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |