Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СМАЖЕНИЦЕ – ГЪБЕНИЯТ СПЕЦИАЛИТЕТ НА ЧЕШКАТА КУЛИНАРИЯ

15.11.2022
Смаженице с горски гъби

Смаженице е традиционно чешко ястие, популярно и в Словакия, чиято основа са пържени гъби и яйца. Много чехи смятат, че лятото е било пропиляно, ако изобщо не са консумирали тази гозба.

Гъбите са оригинална част от чешката кухня. Най-известното чешко ястие с гъби се нарича смаженице (чеш. smaženice), наричано също и миханице (чеш. michanice). То води произхода си от Бохемия и Моравия – исторически области, днес част от Чешката република. Името му произлиза от глагола „smažit'“, който означава „да пържиш“, а другото му название – миханице, произлиза от глатола „michat“, означаващ „да разбъркаш“, „да смесиш“.

Това е популярна храна, съставките за нейното приготвяне са достъпни и евтини, а самото приготвяне е лесно. Най-вкусното ястие смаженице се получава от пресни горски гъби, но го има само през есента - през сезона на гъбите. През останалите сезони се приготвят или от сушени гъби, или от изкуствено отгледани. Закупените гъби могат да се използват за пържене. За разлика от горските гъби, те не трябва да се варят във вода. По време на приготвянето на смаженице могат да се използват нетрадиционни гъби като шийтаке, която е много здравословна. Може да се използва пресен лук или шалот, а вместо кокоши яйца могат да се използват гъши, патешки, фазанови, пуешки или дори щраусови яйца.

Смаженице е специалитет, който представлява сварено олющено зърно (ечемик), прецедено, смесено със сварени гъби, пържен лук, чесън, мазнина и черен пипер и запечено на фурна. Има и варианти на това ястие, които включвнат бекон и зеле. Смаженице е блюдо, което трябва да се консумира горещо, веднага след приготвянето му. Гарнира се с хляб. Обичайно е да се постави готово смаженице върху топинки (пържени или препечени филийки хляб), получава се сандвич с гъби, който е много оригинален.

Като много нетрадиционна гарнитура може да направи брускета, гарнирана с домати, босилек, сол, черен пипер, зехтин и чесън. Подходяща гарнитура са и варените картофи. Като мазнина за пържене може да се използва масло, мас или олио. За подправка могат да се използват пресен и пържен лук или шалот, черен пипер, сол или сос Уорчестър, а вместо кокоши яйца могат да се използват гъши, патешки, фазанови, пуешки или дори щраусови яйца.

Ястието смаженице може да се класифицира като по-здравословно ястие, особено ако се използват млади гъби, които съдържат много активни вещества (витамини и минерали). Но те не трябва да се приготвят на пара, защото тогава могат да предизвикат стомашни и чревни проблеми.

Смаженице с гъби и яйца

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Казват, че не трябва да се пие алкохол по време на консумация на смаженице. Това обаче важи само за определени видове гъби, като например огнената манатарка.

Алкохолът във всеки случай удължава времето за варене на гъбите. Следователно, ако възникне отравяне, алкохолната напитка може да увеличи токсичността.

Казват също, че гъбеното смаженице не трябва да се нагрява. Но ако се спазват хигиенните принципи, това не е проблем.

Тези, които не обичат много гъбеното смаженице, могат да опитат да опитат добавят към тях бекон или свинска мас.

От друга страна, дори не е нужно да използват яйца, когато се приготвя смаженице. Тогава това е ястие, подходящо и за вегани.

Смаженице с гъби и яйца

РЕЦЕПТА ЗА ПРИГОТВЯНЕ

Съставки:
500 г пресни гъби
2 супени лъжици кимион
сол
млян черен пипер
1,5 супени лъжици свинска мас
2 яйца
1 глава жълт лук

Начин на приготвяне: В тиган (обикновено се използва свинска мас за пържене) първо се запържва ситно нарязан лук на кръгчета до златисто, след което се добавят ситно нарязани гъби. Те се пържат заедно до готовност за не повече от 15 минути, след което се добавят подправките, всичко се залива с разбитите яйца, разбърква се добре, така че яйцата да се разпределят равномерно. Ако е необходимо при запържването се добавя малко вода. Смаженице трябва да се консумира веднага след приготвянето. Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |