Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАЙ-ЗЪБАТИТЕ ЖИВОТНИ

27.03.2019
Umbraculum umbraculum (CC BY-SA 2.0)

Кое животно може да се похвали с най-голям брой зъби? В статия на Live Science биолозите назовават три вида едновременно.

На сушата

В тропическите гори на Южна Америка живее гигантският броненосец (Priodontes maximus). Той има 74 зъба. Цифрата не е много впечатляваща на пръв поглед. Но това е рекорден брой зъби за бозайниците, които всъщност са едни от най-малко зъбатите същества на Земята.

Гигантски броненосец

„Бозайници като птицечовката изобщо нямат зъби, торбестите имат около 50, а хората - жалките 32“, казва Робърт Вос, куратор на Департамента по гръдна медицина в Американския природонаучен музей в Ню Йорк.

„В този контекст гигантският броненосец е аномалия. За това има интересна причина. Повечето бозайници са хетеродонти, т.е. техните зъби имат различна форма, всеки зъб изпълнява своята функция. Но гигантските броненосци са хомодонти, всичките им зъби са почти еднакви. Това е достатъчно, за да сдъвкват термити, ларви и паяци.“

В морето

„Тук първенци са сивите акули“, казва Гавин Нейлър, директор на Флоридската програма за изследвания на акулите.

„Това са най-зъбатите от всички гръбначни същества на Земята. Те имат няколкостотин зъба в устата си.“

CC0 Public Domain

„Акулите периодично губят зъбите си в битки с плячката. На тяхно място израстват нови. Така в живота си сивата акула може да има до 30 хиляди зъба. Това е истински дентален конвейр“, казва Нейлър.

Най-зъбатите от всички

За да видите най-зъбатите на Земята, трябва да погледнете в микроскопа. При коремоногите в устата им има истинска гора от тръни, при някои видове зъбите са няколкостотин хиляди.

„Това не са съвсем привични зъби. Зъбите на гръбначните животни са съставени от калциев фосфат. Зъбите на коремоногите, известни като радула, са основно ленти от хитин, същия материал, от който са изградени екзоскелетите на насекомите“, казва Питър Унгар, палеоантрополог от университета в Арканзас.

Тези зъби помагат на коремоногите, наричани още морски охлюви, буквално да изстъргват и след това да смилат на каша това, което ядат. Когато зъбите се износват, на тяхно място израстват нови. Например, при Umbraculum umbraculum през целия им живот могат да се сменят 750 000 хитинови зъби.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net