Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ХАНДБАЛ НА ТРЕВА

25.09.2022
Хандбален мач в гр. Йена, ГДР, 1953 г.

Хандбалът на трева, наричан също и полеви хандбал, хандбал на открито, както и голям хандбал, е предшественикът на хандбала в зала. Създаден е през 1919 г. в Германия.

Хандбалът на трева има два варианта: хандбал на голямо поле и хандбал на малко поле. В днешно време хандбалът на голямо поле се практикува спорадично.

През 20-те години на миналия век торболът, основна форма, практикувана от жени, се използва в Германия като допълнение към тренировките от федерациите по гимнастика и лека атлетика. Атлетите веднага го възприемат като идеалния поддържащ спорт през зимния сезон. След като бива кодифициран, хандбалът се създава под формата на отбори от 11 играчи, съсезаващи се на футболно игрище, но за да се адаптира към играта с ръце, се въвежда зона, забранена за атакуващи играчи, което дава шансове на вратаря.

През 1934 г. под ръководството Ханс фон Чамер унд Остен, комисар по спорта на националсоциалистическата държава, е извършена унификация на този спорт, което впоследствие е ратифицирано от Спортния конгрес в Нюрнберг през 1935 г. и бригаденфюрерът от СС Рихард Херман е назначен за президент на Германската федерация. 

Защитаван от нацисткия режим заради основните му качества и научаването на колективна дисциплина , хандбалът на трева също така служи като пропаганда за превъзходството на арийската раса.  Този спорт придобива популярност в тази страна през 1930 г. Според първоначалното предположение, хандбалът на трева е трябвало да привлече голям брой почитатели и в известен смисъл да се превърне в един от най-популярните спортове в тогавашния Трети райх, като тази идея се реализира частично.

През 1936 г., по заповед на Адолф Хитлер, хандбалът на трева е обявен за олимпийски спорт. Но хандбал на трева се играе само на Олимпийските игри през 1936 г. в Берлин; по-късно, след Втората световна война , тя е премахната от списъка на олимпийските дисциплини. Преди това, обаче, хандбал на трева се играе и на Световното първенство в Германия през 1938 г.

Хандбалистки в игра, гр. Йена, ГДР, 1953 г.

След Втората световна война се провеждат още няколко световни първенства по хандбал на трева - последното се провежда през 1966 г. След това вече не се организират големи състезания в този спорт и хандбалът в зала става популярен.

В следвоенния период някои правила са променени, за да го направят по-привлекателен: премахване на наказателната линия през 1948 г. и засадата (както във футбола) през 1950 г., увеличаване на играчите до 13 през 1954 г. (двама резерви, включително вратар). През 1956 г. е решено теренът да бъде разделен на три зони, като двете зони от 35 м  близо до вратата са ограничени до 6 нападатели и 6 защитници, за да се благоприятства изчистването на нападателите. Вратарското поле е ограничено от полукръг, начертан на 13 м, приближаващ крилото до вратата. Но играта не предизвиква много по-голям интерес и нейното изчезване е било неизбежно в полза на хандбала със 7 играчи и на закрито.

Развитие на голямо поле

Хандбалът на голям терен е бил популярен спорт, особено в немскоговорящите страни. През 1953 и 1954 г., например, са проведени два международни мача на стадион Розенау в Аугсбург срещу Австрия и Швеция, които са посетени съответно от 35 000 и 40 000 зрители. Мачът срещу Швеция е наречен "Битката на гигантите". 25 000 зрители присъстват на финала на германското първенство по хандбал през 1954 г. ( Фриш Ауф Гьопинген – ТуС Линтфорт 18:8) на стадион Некар в Щутгарт.

През 1959 г. националната селекция на ГДР печели вътрешногерманското съревнование срещу националния отбор на Федералната република и след това е избрана за отбор на годината на ГДР.

В седем световни първенства за мъже печелят почти изключително немски отбори. Единственото изключение е първото световно първенство след Втората световна война през 1948 г., когато титлата отива при Швеция. В резултат на войната нито един германски отбор не бива допуснат до участие.

Правила

Правилата са променяни многократно, за да направят спорта по-привлекателен и по-специално да спрат упадъка на играта на голям терен, който е бил предвидим от 50-те години на миналия век.

От началото на 1950 г. някои промени в правилата първоначално бяха тествани само в Германия на няколко етапа, повечето от които бяха включени в правилата на IHF през 1956 г.

Размер на хандбално игрище за полеви панбал, според размерите, приети на Олимпийските игри в Берлин 1936 г.

По-конкретно, Техническата комисия на Международната федерация по хандбал, събрана на 6 и 7 юли 1956 г. в Еденкобен (Германия), разглежда следните нови разпоредби:

Зоната на вратата (модификация): определя се от 13-метров полукръг, чийто радиус започва в средата на вратите.

Линия на свободно хвърляне (модификация): определя се от пунктирана линия в полукръг с радиус от 19 метра, чийто център започва в средата на вратите.

Линията за наказателни удари (модификация): пред средата на всяка врата, на 14 метра от гол линията, е 14-метровата марка за хвърляне (1 метър дълга линия).

Наказателно ъглово хвърляне (отмяна): наказателното ъглово хвърляне се отменя. Грешките, довели до това хвърляне, вече ще бъдат наказвани с наказателно хвърляне. Наказателното хвърляне ще бъде изпълнено на пунктираната линия от 19 метра в пресечната точка на тази и линията, минаваща през средата на вратите и точката, където е допусната грешката.

Тризон (създаване): разделяне на полето на три части.

Целта на това разделяне е да избегне концентрацията на играчи пред вратите и да направи играта по-зрелищна, като ограничи броя на играчите в крайните зони. Само шестима играчи от всеки отбор могат да играят в крайните зони; с изключение на вратаря на защитаващия се отбор. Така че общо 12 полеви играчи, плюс един вратар.

когато нападател навлезе в крайната зона на противника в повече (7-ми играч), реферът свири свободно хвърляне в полза на защитаващия се отбор. Свободното хвърляне се изпълнява от мястото, където се намира играчът, извършил нарушение.

ако защитник навлезе в собствената си крайна зона (7-ми играч) в излишък, за да подсили защитата на своя отбор, трябва да се разгледат два случая:

- противниковият отбор преследва атаката при добри условия: реферът трябва да приложи правилото за предимство, т.е. да позволи игра,

- противниковият отбор — атакуващ отбор — губи топката или е очевидно e затруднен поради превъзождащия брой състезатели на другия отбор: реферът трябва да даде сигнал за свободното хвърляне в полза на контузения отбор и то да бъде изпълнено на точното място, където е топката разположен в момента на изсвирването.

Забележка: В случай на отстраняване на един или повече играчи, наказаният отбор запазва възможността да атакува или да се защитава с шестима играчи.

Крайните зони се определят от плътни линии или пунктирани линии, начертани успоредно на голлиниите и на 35 метра от тях (за предпочитане са плътни линии, но пунктирани, ако теренът се използва за други спортове). Дължината на средната зона зависи от общата дължина на терена. В пресечните точки на линиите на тризона и тъч линиите се поставят знамена, подобни на тези, които маркират ъглите на терена.

Други общи правила включват:

Хандбалът с отбори от единадесет души се играе на футболно игрище.

Мачът се играе с два отбора, всеки от които се състои от 11 полеви играчи (1 резерва) и 2 вратари, които могат да бъдат сменени в движение по всяко време. Всеки отбор на терена се състои от 10 полеви играча и един вратар.

Наказанията за време са 5 или 10 минути. Предупрежденията и дисквалификациите не се съобщават с карти, а директно на провинилия се играч или треньор. Има също отстраняване (отстраненият не може да бъде заменен) и дисквалификация (дисквалифицираният може да бъде заменен).

Най-важната разлика с хандбал с отбори по седем души се отнася до дрибъла, тъй като в хандбала на трева е възможно играмът да спре и след това да възобнови дрибъла (следователно няма „възобновяване на дрибъла“). За разлика от правилото в ханбала в зала, топката може да бъде уловена между отскоците и след това да отскочи отново.

Развитие на хандбала в зала

Към края на 60-те години хандбалът на трева все повече се заменя с хандбал на закрито. Причината за това развитие е преди всичко зависимостта от времето, което значително възпрепятства разпространението на спортовете на открито, особено в Северна Европа. Особено в скандинавските страни, времевите периоди, което е било подходящо да се играе полеви хандбал, е било много ограничено поради преобладаващите неблагоприятни климатични условия.

Преместването на хандбала на закрито също има предимството – освен че играта е независимо от времето – че можете да се играе на равна повърхност. Така биват гарантирани същите условия за състезание, какъвто не е случаят с естествените терени. Тъй като повечето клубове не са имали тревно игрище по това време, повечето мачове са се играели на повече или по-малко груби твърди терени. В резултат на това много играчи поручават редица охлузвания през целия хандбален сезон. Играта на равните подове в залата е била много по-приятна и удобна.

Поради необходимото намаляване на игралното поле и адаптиран набор от правила, темпото на играта също беше значително повишено. За разлика от полевия хандбал, където обикновено малко се случваше в халфовата линия, при хандбала на закрито действията се простираха върху цялото поле. Умелото използване на пространството става все по-важно за успеха. В резултат на разнообразната и трудна игра спортът на закрито с течение на времето печели нови почитатели и все повече измества играта на големия терен.

Международно развитие 

Игрите на закрито са популярни в Скандинавия от 30-те години на миналия век. Вариант на хандбал на закрито на открито, известен като малък хандбал, става популярен след Втората световна война, особено в Югоизточна Европа, където времето е топло и използваемите закрити съоръжения са били малко на брой, но пък малките открити площадки за игра са били на разположение. Чак през 80-те години шампионатните мачове в Югославската Бундеслига - по това време една от най-силните лиги по хандбал на закрито в света - редовно са се играели на открито. От друга страна, полевият хандбал на голям терен никога не е бил наистина популярен нито в северните, нито в южните страни на Европа и всъщност успява да се наложи само в Централна Европа.

Олимпийски игри 

През октомври 1965 г. на своята LXIV сесия, проведена в Мадрид, МОК взема решение за включване в програмата на Олимпийските игри от 1972 г., само на хандбала на дакрито, но не и на хандбала на трева Единственото включване на хандбала на закрито в олимпийската програма - хандбалът на трева вече е бил част от същата веднъж през 1936 г. - най-накрая дава окончателния решаващ фактор за хандбала в зала, тъй като повечето международни асоциации оттогава се концентрират върху играта на закрито. 

Световно първенство

 МОК проследява със своята оценка развитието на световните първенства по хандбал, за който вече е било трудно да се намерят участници в края на 50-те години на миналия век, особено след като двата германски национални отбора явно доминират на международната сцена и не са губили нито един мач от световно първенство срещу друг национален отбор през цялата си турнирна история - единственото поражение на Германия на световното първенство е на Федералната република във финала през 1963 г. срещу ГДР – мачът завършва 14:7 в полза на ГДР. Провеждането на международни турнири по хандбал на поле постепенно намалява в последвалия период. Световното първенство през 1966 г., което Федерална република Германия изпреварва ГДР (мачът между тях в групата завършва15:15), е последното голямо международно събитие в този спорт. Световното първенство, планирано за 1969 г., отменено поради липса на участници. 

THW Кил срещу Виктория Хамбург, финален кръг на немското първенство по хандбал на поле, 12 май 1957

Национални първенства

Още през 1967 г. хандбалът на трева е прекратен в ГДР. Във Федерална република Германия състезанията по хандбал на трева се провеждат до по-късно време; Бундеслигата , например, започва да функционира едва през пролетта на 1967 г., след решението на МОК от 1965 г. Играе се до 1973 г. и след това хандбалът на трева е премахнат. По-късно се провеждат регионални лиги в продължение на две години и се определят шампионите на Германия. Интересът на зрителите спада рязко от края на 60-те години. Предишните финали понякога са били посещавани от повече от 30 000 зрители - рекордът е поставен през 1965 г. на финала между БСВ Солинтен и Грюн-Вайс Данкерсев в гр. Вупертал с 35 000 зрители - но финалът от 1973 г. привлича по-малко от 4 000 зрители. Последното първенство на Германия за мъже се играе през 1975 г. Последният германски шампион е ТСГ Хаслох , който печели финала, последния официален хандбален мач на терен, на 10 август 1975 г. на стадиона в гр. Любек с 15:14 срещу домакина  ТуС Нетелщедт. След този „финал“ полевият хандбал е обявен за приключен на национално ниво.

Ситуация в Швейцария: Националната лига се провежда под различни имена от 1932 до 1971 г. SHV Grossfeld Cup е въведена през 1943 г. и все още се провежда. Това е най-старото активно състезание в Швейцария. Освен това през 2015 г. стартира нов турнир, Winterthur Large Field Trophy, който служи като квалификация за Large Field Cup.

Малък хандбал

Малкият хандбал всъщност е същата игра като хандбала на закрито, само че се играе на открито. Може да се играе на трева, пепел или синтетични повърхности. В международен план малкият хандбал е обичайният стандарт за хандбални игри (вместо хандбал на закрито) до 1980 г., особено в страните от Югоизточна Европа. Например до 1975 г. националното първенство на Люксембург се провежда само на малък терен. 

В някои случаи шампионатните мачове се провеждат и на закрито или на малкото открито игрище, в зависимост от времето. В Германия, от друга страна, малкият хандбал почти не се разпространява. От 1969 до 1973 г. мачовете от лятното първенство за жени се играят на малкия вместо на големия терен. Последните регионални първенства за мъже в Северногерманската хандбална асоциация (1973 до 1975) също се провеждат на малък терен. 

В ГДР, след ранното прекратяване на операциите на пълен терен (още през 1967 г.), се провеждат няколко летни първенства на отборите от Оберлигата на малки игрища като заместител, които обаче не предизвикват голям отзвук и скоро биват заменени от състезания на закрито. Днес хандбалът на малки терени се играе предимнж само на специални турнири през лятото и най-вече на трева. Това често са многодневни събития за младежки отбори. Едно от предимствата е, че в зависимост от броя на отборите е възможно да се играе на няколко полета едновременно, което дава възможност за турнири със сравнително голям брой участници и в различни възрастови групи едновременно. 

През лятото на 2011 г. повече от 180 отбора от почти 90 клуба взимат участие в Hamborner Löwencup, най-големият малък турнир в Германия. Официалният състезателен спорт вече не се практикува на малки полета в Германия.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |