Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

СТРАПАЧКИ

18.09.2022
Страпачки

Страпачки е традиционно словашко ястие, популярно също в Чехия и Унгария. Сервира се като гарнитура или основна гозба. Названието му идва от думата „разрошен“.

Страпачки (слов. strapačky; това название се среща предимно в градовете) е ястие от словашката кухня (предимно източнословашката), един от начините за приготвяне на халушки (слов. halušky) – традиционно словашко ястие, представляващо парченца тънко тесто, сварени във вряща вода, като освен брашно (и евентуално яйце) често се добавят и настъргани картофи. Названието му идва от думата страпати (слов. strapatý), която означава „разрошен“, „несресан“ „разчорлен“.  Наречено е така, тъй като настърганите сурови картофи правят халушките „разрошени“. 

Въпреки че под думата „страпачки“ най-често се разбира като халушки със зеле, тя често се използва в по-широк смисъл като синоним на думата „халушки“, така че името на ястието често съдържа уточнение: страпачки със зеле (слов. strapačky s kapustou) или зелеви страпачки (слов. kapustové strapačky).

Страпачки е специалитет, подобен на ястието бриндзови халушки (слов. bryndzové halušky), където основата на ястието са халушки; в Словакия обаче вместо сиренето бриндза се използва задушено кисело зеле. Ястието страпачки е популярно също и в Чехия, особено в етнокултурния район Моравска Влахия, област Моравия. В Унгария това ястие е известно под името страпачка (унг. sztrapacska), но с една разлика в рецептата – при приготвянето му вместо кисело зеле се използва сирене бриндза (унгарският еквивалент на бриндзата е сиренето juhtúró).

Унгарците консумират страпачките с овче сирене и бекон или със задушено зеле с черен пипер и сметана. В Унгария, в района Нирсег (географски и етнографски регион, разположен на границата на източната част на страната и Западна Румъния), това ястие е известно също като халушка с кълнове (csírásgaluska), но се използват и шеговито изразите „стенене“ и „пъшкане“ (nögő, nögvenielő). Селяните от планините в този регион приготвят специалитета страпачка като ежедневно ястие.

На територията на Кралство Унгария (държава, съществувала от 1000 до 1918 г. и от 1919 до 1946 год)., към което е принадлежала и Словакия, се появяват едновременно два вида халушки, високопланинска халушка от картофи и равнинна халушка без картофи, която по-късно получава гражданското си наименование. 

Картофената халушка се приготвяла от хората, живеещи в по-бедните планински райони. В днешна Словакия халушките с овча извара, направени от меко тесто и варени картофи, се наричат ​​„бриндзови халушки“, което е словашкият еквивалент на унгарската страпачка. В Словакия под ястието „страпачки“ се разбира халушки, приготвени основно от картофи, за разлика от специалитета ньоки, който не съдържа картофи, а думата халушки се отнася за гъста паста.

Страпачки (на преден план и халушки)

Ястието страпачки се приготвя традиционно по различни начини, в зависимост от предпочитанията на потребителя, от картофи и брашно или само от брашнено тесто, към което се добавят яйца. 

Основата на гозбата се състои от варени халушки от картофено тесто, които се смесват със задушено нарязано кисело зеле и малки парченца запържен бекон, т. нар. пръжки. Обикновено се добавя и настърган кашкавал.

Ястието страпачки, като гарнитура, се сервира към различни словашки ястия. Освен това е и питателно основно ястие (в този случай, освен пържен бекон и зеле, се сервират с извара, печен лук  ​​или пушено месо). Различава се в зависимост от регионалните си рецепти или по използването на различни съставки като освен споменатите съставки, в някои случаи се използват сирене фета или заквасена сметана, а има и вариант на страпачки с мак и захар, заляти с масло. Срещат се и спанакови страпачки, където халушките се приготвят от спанак, към когото се добавят брашно, яйца и сол.

Страпачките се приготвят като отделно се сваряват халушки, направени от сурови, настъргани картофи, яйце и пшенично брашно (които се смесват в тесто и след това се поставят във вряща вода или на ръка, или със сито и се варят там), а киселото зеле се задушава в тиган с лук и подправки, включително кимион. Халушките се смесват със зелето, след което се поръсват с телешки пръжки.

Страпачка (Унгария)

Любопитно

Жителите на унгарското село Ванярк, разположено на около 80 километра от Будапеща, провеждат Фестивал на Халушките (Vanyarci Haluskafesztivál) всеки септември в продължение на почти 40 години. 15 процента от населението на Ванярк се състои от словаци. Етнически словаци, живеещи и на други места в Унгария, се състезават за награди на този фестивал.

На фестивала журито и посетителите могат да опитат над петдесет вида халушки, програмата е подправена от популярния конкурс по ядене на халушки, танц по разрязване на халушки и демонстрации на народни носии. Години наред т. нар. Фестивал на Халушките насърчава тези посетители, които могат, да носят свои собствени прибори за еднократна употреба. Освен готварската надпревара, там се провеждат народни детски игри, езда, дори истински полицейски парад или разходки с трактор.

Рецепта за страпачки със зеле

Необходими продукти

800 г сурови картофи

250 г обикновено брашно

1 яйце

сол

30 г свинска мас

100 г бекон

200 г лук

500 г кисело зеле

шепа пресен магданозНачин на приготвяне

Суровите картофи се настъргват на ситно ренде и се смесват с брашното, яйцето и солта. Добре обработеното тесто трябва да има полугъста консистенция (не трябва да тече), за да може добре да се прецеди през сито за ньоки.

Халушките се сваряват във вряща подсолена вода, щом изплуват на повърхността се варят за кратко (3 минути), отцеждат се и се смесват с малко свинска мас.

Нарежете бекона на кубчета, лука на кубчета. Запечете бекона, върху него запържете лука, добавете нарязано кисело зеле, затоплете и накрая смесете със сварените ньоки и ситно нарязания магданоз. Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |