Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОЛАЧ – ПРАЗНИЧНИЯТ ДЕСЕРТ

09.09.2022
Колач, приготвян в чешката етнограхфска област Ходско

Колач е вид печиво, представляващо малки парченца тесто с или без плънка, или голям лист тесто с плънка, която може да бъде сладка или солена.

Десертът колач е с чешко-словашки произход. Този специалитет става част от трапезата на чехите и словаците преди повече от 200 години. В началото е приготвян като полусладък сватбен десерт. Обикновено се прави за Коледа, Великден, други големи празници или за кръщенета или сватби. В миналото в богаташките къщи това печиво се е приготвяло и в неделните дни.

Думата "колач" е чешка и означава „торта/пай“, а на старославянски език думата „коло“ означава "кръг" или "колело". Умалителното название на сладкиша е колачек.

В зависимост от вида, който ще се приготви, десертът колач може да се направи от различни видове тесто.

Колач е печиво, което обикновено съдържа плодово сладко, заобиколено от слой хрупкаво тесто. При приготвянето му, към брашното и маята се добавя тварог (твърд ферментирал млечен продукт), плодово сладко и маково семе, смесени със сладко от сливи.

В чешката област Бохемия колач най-често се нарича по-малко кръгло печиво, което има сладък пълнеж в центъра си (мак, сирене, орех, мармалад и др.). Традиционно чешките колачи се използват в селата по време на освещаване на храмове или при важни събития (напр. сватба). В някои части на Чехия се пече сватбен колач, който е много по-голям, а младоженците го консумират едновременно.

Обикновено чешките колачи са малки, с диаметър не повече от 8 см и само с един вид плънка и поръсени със сладки трохи или захар. Пекат се от тесто с мая.

Чешкият колач се приготвя от тесто с мая с мазнина и яйца. Кръгли изрязани блатове тесто се пълнят с плънка и се пекат без форма. Пълнежът може да се състои от маково семе, тварог, ядково масло, сладко от сливи, сладко, плодове или комбинация от тях. Възможни са и декорации с бадеми, стафиди или поръска. Приготвянето на тварог се приготвя чрез смесване на извара, захар, яйчен жълтък, възможно и масло, царевично нишесте и подправки. Маково семе смесва с мляко и захар, консистенцията се сварява и след това се подправя с канела, ванилия, бадеми, карамфил или ром. Колачът обикновено е с диаметър около 10 см. Има и по-малка версия, наречена колачек, представляваща печиво с диаметър около 5 см.

В чешката област Моравия най-често се сервират големи кръгли сладки. Правят се от втасало тесто и най-често се пълнят с ябълки, круши или сливи.

Традиционни чешки сладкиши с мак и плодово сладко.

В Южна и Западна Бохемия (особено в района на етнографската област Ходско) колачите също са с голям диаметър и са украсени с контрастиращи орнаменти, най-често от сладко, мак и извара. Сервират се нарязани на триъгълници, подобни на пица. Ходският колач се нарича точ или бач.

В областта Хулчин, Опавска Силезия (субрегион на Чешка Силезия) се прави местна разновидност на колач (чеш. prajsky kolač). В домашни условия печивото се приготвя по повод на кръщенета, сватби, погребение или имен ден. Ежедневно се продава в пекарни и сладкарници в региона и извън него.

Първоначално десертът колач се е консумирал в Централна Европа. По-късно се превръща в сладкиш за закуска в Южен Лондон. През първата половина на XIX век това печиво се появява в САЩ и бързо става известно, особено в щата Тексас.

Десертът колач е свързан с градовете Сидър Рапидс и Покахонтас, щата Айова, където чешката общност за първи път въвежда това печиво през 1870 год. То често се сервира на църковни вечери и по време на празници, а също и като ежедневна закуска. Рецептата за приготвяне на този сладкиш често включва екзотични съставки като мацис (наричан също и мускато цвят) индийско орехче. Освен това, се добавят аромати на сини сливи, кайсии, крема сирене и маково семе.

В някои части на САЩ печивото клобасник, което съдържа наденица или друго месо, се нарича също и колач, тъй като се използва същото тесто. За разлика от десерта колач, който започва да се прави в Съединените щати от чешки имигранти, печивото клобасник, което е което е популярно в Централен и Югоизточен Тексас, по-специално Хюстън, е направено за първи път от чехи, които се заселват в Тексас. При приготвянето на клобасник често се използва подобен хляб, но печивото се пълни с наденица или кайма. Някои го наричат ​​колач, но клобасникът могат също да съдържа шунка, сирене, халапеньо (вид люта чушка), яйца и бекон / наденица , картофи и  др. и са подобни повече на т. нар. „прасе в одеяло“ (кифличка, която е „загърнала“ кренвирш или наденица). Чешките заселници „измислят“ клобасника, след като имигрират в Тексас. За разлика от него, чешкият колач е винаги сладък.

Печивото клобасник, съдържащ наденица или друго месо, често се счита за вариант на печивото колач; повечето чехи обаче смятат, че тортите се пълнят само с безмесни продукти. За разлика от десерта колача, който идва в Съединените щати с чешки имигранти, печивото клобасник е приготвено за първи път от чехи, заселили се в Тексас.

Чешкото село Буянов е място, където се провежда ежегодния фестивал на колача (Koláčové slavnosti) и маратон на колача (Koláčové běhy).

Някои места в Съединените щати също провеждат годишни фестивали на печивото колач: град Табор, щата Южна Дакота; село Вердигре, щата Небраска; град Уилбър, щата Небраска; село Прага, щата Небраска; град Колдуел, Тексас; град Ийст Бърнард, щата Тексас; Кросби, щата Тексас; град Халетсвил, щата Тексас; град Прага, щата Оклахома; град Kеуони, щата Уисконсин;  Църква Св. Людмила в град Сидър Рапидс, щата Айова.

Ягодов колач в нюйоркски стил.

Село Вердигре и град Монтгомъри претендират да са ​​"световната столица на колача". Село Прага е известно с производството на най-големия колач в света. Освен това има два града в САЩ, Колдуел и Уест, които претендират да са „държавна столица на колача“. Колачите са много популярни в Централен и Източен Тексас. От 1880-те години в Тексас има доста общности, основани от чехи, които са специализирани в продажбата на колач.

Село Хауген, щата Уисконсин, е известно място за продажба на колач. Селото населено с чехи, които всяка година организират ежегодния фестивала Haugen Fun Days. По-специално, десертът колач е „душата“ на този фестивал, където се това печиво се приготвя, продава и дегустира. Десертът колач може да бъде намерен на всеки фестивал, провеждан от чехи, живеещи в САЩ.

Обществото за Чешко Наследство в Тексас се фокусира предимно върху генеалогията и подкрепя усилията на някои чешки американци да намерят своите родословия. Те организират състезания като "Мис Тексас от чехословашки произход", в които кандидатките се състезават на модния подиум в традиционни носии. Състезанието за таланти включва пеене на народни песни, танцуване на полка или печене на колачи. След това се провежда и състезателен конкурс за красота, Мис Колач. Избира се ежегодно през септември по повод фестивала на колача в Колдуел.

През 2007 г. печивото колач е избрано като промоционален образ, представящ Чешката република по време на културния фестивал Café Europe, проведен по инициатива на Австрия, в поредица от събития за честване на Деня на Европа.

Метров колач (други имена: метрови филийки, метрово руло; разговорно: метър, тунелов колач) е двуцветно тестено изделие, подобно на руло от жълто и какаово тяло и крем от масло или пудинг , което е покрито с шоколадова глазура. Пече се под формата на сърна и се сервира нарязано. Този специалитет е част от чешката и словашката кухня.

Името на метровия колач често е хипербола, получена от дължината му, която обикновено е по-малка от метър, но я нарежда сред най-дългите печени сладкиши. Метровият колач традиционно се сервира като десерт по време на Коледа или Великден.

Приготвяне на колач в пекарна

В Полша сладки колачи или колачики (някои със сметанов пълнеж) се даряват на булката и младоженеца като сватбен подарък. Сватбеният хляб Хлеб веселни или сватбената торта Колач веселни се състоят от сладко тесто с мая и са обилно украсени със символични птици и цветя.

В Полша широко разпространен е сладък колачик с „бяло сирене“ често приготвян и със сливи или ябълки.

В полската кухня обаче преобладават обилните пълнежи с лук, кисело зеле и прясно овче сирене бриндза. Koлачики от този тип обикновено се използват като добавса към супи като червен борш или супа от гъби.

Една от регионалните разновидности на полския традиционен колач е силезки колач (пол. kołacz śląski), характерен за района на Горна Силезия. Този десерт се приготвя не само за ежедневна употреба, но и като ритуално печиво. Най-популярните видове колачи са: ронлив сладкиш (без пълнеж), чийзкейк, маков сладкиш и ябълков пай.

Словашки поговорки за печивото колач:

„Каквато е областта, такъв е и колачът“.

„Без работа няма колач“.

„С колач се преяжда, с хляб – не“.

„По-добре хляб в стаята, отколкото колач в ръката“. Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |