Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВАТА В СВЕТА ОДОБРЕНА ИНХАЛАТОРНА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

07.09.2022

Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19, съобщи производителят на ваксини CanSino Biologics. Тази ваксина се вдишва през устата като фина мъгла.

Новоодобрената ваксина, наречена Convidecia Air, използва части от генетичен материал, транспортирани от безвреден аденовирусен вектор, така че тялото да може да бъде обучено срещу вируса. Китайската национална администрация за медицински продукти одобри ваксината за използване като бустер.

Безиглената ваксина е първата одобрена от над 100 орални или назални ваксини, които в момента се разработват по света, според базата данни на Световната здравна организация (СЗО). Учените се надяват, че прилагането на ваксини през носа или устата може да подготви имунните клетки на лигавицата, предотвратявайки разпространението дори на леки случаи на заболяването.

Самоприложената доза „може ефективно да предизвика цялостна имунна защита в отговор на SARS-CoV-2 само след едно вдишване“, казаха представители на CanSino Biologics в изявление.

CanSino Biologics вече има инжекционна форма на същата ваксина, използвана в Китай и одобрена в няколко други страни. Според клинично изпитване фаза III, публикувано на 23 декември в списанието The Lancet, инжектираната ваксина е била 57,5% ефективна за предотвратяване на всякакви симптоми на COVID-19 и 91,7% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване след четири седмици или повече след еднократна приложена доза.

Друго клинично изпитване, публикувано на 26 юли в The Lancet , показа, че нивата на имунитет, произведени от две инхалации на ваксината през 28 дни, достигат същите като тези, получени от една интрамускулна инжекция.

Новият формат за инхалиране напомня на назално прилаганите противогрипни ваксини. Тъй като ваксините от този тип са насочени към белите дробове и горните дихателни пътища, където вируси като грип и COVID-19 навлизат в тялото, учените смятат, че инхалаторните ваксини могат да бъдат много по-ефективни за спиране на разпространението на инфекции и изискват много по-ниски дози.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |