Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ДУКАТОВИ БУХТИЧКИ

06.08.2022
Дукатови бухтички с ванилов крем в училищна столова, 2014 год.

Тези миниатюрни питчици, заляти с топъл ванилов крем или шодо, са част от чешката и словашката кухня. Наречени са така, заради външното им сходство им с дукатите – средновековните венециански монети.

Чешките и словашките бухтички са получили прилагателното "дукатови", тъй като се консумират покрити с жълта пяна или сметана, имат повече или по-малко кръгла форма и са големи и жълти като златни дукати – монети, които започват да се секат във Венецианската република след 1284 г. и са използвани като платежно средство из цяла Европа до началото на Първата световна война. 

Дукатовите бухтички (чеш. dukátové buchtičky, слов. dukátové buchtičky ), наричани също и бухтички с крем или бухтички с шодо, могат да се се приготвят както по чешко-словашка рецепта, така и съгласно френска рецепта, която е по-стара. Това е рецептата с шодо - винена пяна, състояща се предимно от бяло вино и яйца, като могат да се сервират с пресни ягоди, ментови листа или настърган шоколад. Към винената пяна често се добавя и захар. Думата шодо (фр. chaudeau) означава „горещ“ или „топъл“. Бухтичките с шодо са традиционно ястие за Централна Европа, техен вариант се прави в Бавария. Подобни ястия обаче се приготвят и в Англия, Италия и Франция, където се използва крем от яйчни жълтъци, захар и сладко вино, наричан забайоне (забайон, сабайон).

Плодове, заляти с шодо

Сладкият сос шодо, който е с румънски произход, е добавен към бухтички за пръв път през XVI век във Франция, когато кралица Катерина Медичи прави десерта популярен в цяла Европа. Едва тогава ястието се разпространява до немскоговорящите страни.

Подобно на много сладки деликатеси, този специалитет идва в чешките земи от Виена, по онова време столица на Австрийската монархия. Дукатовите бухтички присъстват на чешките трапези поне от средата на XIX век. В началото тези бухтички са били покрити с шодо и поднасяни са като топъл десерт. Първоначално са се консумирали само от висшите слоеве на обществото. По-късно бухтичките навлизат в менюто на хората от широките народни маси. Но виното е било скъпо, докато млякото и яйцата са били по-достъпни – и така по някакъв начин са създадени вид кремчета като основно ястие.

Стара чешка рецепта за приготвяне на бухтички с шодо включва свинска мас и мед. Рецептата за бухтички с крем се появява в издадената през 1826 г. „Домашна готварска книга“ на Магдалена Добромила Ретигова (1785 – 1845) – чешка будителка и писателка, авторка на художествена проза, поезия и готварски книги.

В основаната през 1918 г. Чехословакия бухтичките с крем първоначално се сервират с шодо. По-късно, когато яйцата поскъпват значително, а млякото и картофеното нишесте са все още евтини, пяната бива заменена с обикновен ванилов крем, с използване на мляко, за да може да отговаря на критериите на училищните и заводските столови. Благодарение на това ястието става изключително популярно сред децата.

В крайна сметка, този деликатес се разпространява в чехословашките домакинства, където някои семейства подобряват крема, прибавяйки към него домашен ром. По времето на социализма бухтичките с крем стават истински хит, благодарение на това, че са били евтина храна. А чужденците, посещаващи Чехословакия, са гледали изумено как чехите и словаците ядат десерт от дълбока чиния, използвайки лъжица.

След падането на социализма и последвалото разделяне на Чехословакия през 1993 г. чехите и словаците възвръщат интереса си към първоначалния начин на приготвяне на дукатовите бухтички. И през последните години някои ресторанти отговарят на този интерес (включително и от страна на чуждестранните туристи), като отново приготвят бухтички по оригиналната рецепта – с шодо. Същото важи и за някои училищни трапезарии, където децата могат да се насладят на този сладкиш във вида, в който се е приготвял в миналото. Дукатовите бухтички са много евтина храна, поради което се включват доста често в седмичното меню на заведенията за обществено хранене, особено детските - за да отговарят на ежедневните стандарти за хранене. Дукатовите бухтички с ванилов крем са приятно ястие за приготвяне, особено когато се сервират като основно ястие. Същият специалитет, но с шодо се сервира в малки количества като топъл десерт или лека следобедна закуска. Дукатовите бухтички се появяват в различни форми в бистра и кръчми, но също така украсяват менюто на реномирани кафенета и луксозни ресторанти.

Французите сервират това ястие с по-рядък сос и по-малки бухтички, които буквално плуват в т. нар. шодо.

Дукатовите бухтички са популярни също и в Полша и Унгария.

Ягодово шодо

Любопитно

Думата шодо се среща и в японския език. Това е обозначение за японска калиграфия.

Бухтичките с крем съществуват и във вариант "за възрастни", към който се добавя ром.

Гранулираната захар често се добавя към т. нар. шодо и също се включва натрошена ванилия.

Днес можете да си купите бухтички за това ястие в пекарни, супермаркети и други магазини в Чехия и Словакия.

Бухтичките с крем или с шоколад могат да се направят специални, като се използват на различни лакомства. Може да се сервират заедно с пресни ягоди, листенца мента или настърган шоколад.

Дукатови бухтички с ванилов крем

(Съставки за 4 порции)

бухтички:

500 г полуедро брашно

20 г мая

100 г масло

2 супени лъжици захар

300 мл мляко (по желание)

1 яйце

щипка сол

разтопено масло за намазванекрем:

1 шушулка ванилия

3 яйчни жълтъка

1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора

4 супени лъжици захар

200 г (чаша) бита сметана

200 мл мляко

Начин на приготвяне: Натрошете маята в чаша, налейте част от хладкото мляко, добавете захарта и оставете да втаса на топло. Разтопете маслото и го оставете да изстине. След това смесваме всички съставки (добавете мляко според нуждите) и правим тесто, което оставяме да втаса. Оформяме малките бухтички от тестото и ги поставяме една до друга в намазана с масло тава. Не ги слагаме близо един до друг, тъй като ще бухнат. Намазваме ги с масло, за да не слепнат. Оставете тестото да втаса за около 30-45 минути, след което го сложете в загрята на 180-200°C фурна и печете до златисто, около 30-35 минути.

Крем: Изсипете сметаната и млякото в тенджерата, добавете кората и нарязаната шушулка ванилия, от която сте изстъргали зърната. На възможно най-слаб огън загрявайте бавно, около 10 минути. След това разбийте жълтъците със захарта на пяна. Бавно добавете сварено ванилово мляко към жълтъците, като бъркате бавно и непрекъснато с бъркалка.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |