Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterНАЙ-ГОЛЯМАТА РИБА НА ПЛАНЕТАТА СЕ ОКАЗА ВСЕЯДНА

05.08.2022
Китова акула в Океанариум Джорджия, Атланта, щата Джорджия, САЩ

Дълго време се смяташе, че китовите акули се хранят предимно с малки животни. Но учените вече знаят, че диетата им включва доста водорасли. С други думи, тази риба е най-голямото всеядно животно на Земята.

Китовата акула (Rhincodon typus) е най-голямата от акулите и най-голямата риба на планетата: нейната дължина достига 20 метра, а теглото й е 34 тона, което е сравнимо с размера на среден кашалот. Въпреки че на сушата най-големите животни са тревопасни, в морето сините китове и китовите акули се хранят предимно с малки животни, от планктон и ракообразни до малки риби. Дълго време се смяташе, че растителните храни са слабо питателни, за да ги консумират такива огромни животни. Но сега, с резултатите от биопсията (медицинска процедура, чрез която се взема малко парченце тъкан от различни органи на тялото) на китови акули, учените са открили, че тези риби всъщност усвояват почти всичко, което попадне в устата им.

За да разберат точно какво ядат китовите акули, изследователите са взели проби от възможни източници на храна, вариращи от малък крил (разред скаридоподобен зоопланктон, образуващ големи ята) до големи водорасли. След това те са сравнили състава на аминокиселините и мастните киселини на потенциалната храна с този на самите китови акули, както и техните изпражнения.

Оказва се, че значителна част от диетата на изследваните животни не е планктон и малки животни, а саргасум (род кафяви макроводорасли), които често се откъсват от дъното и се носят свободно по течението, образувайки слоеве. За разлика от резултатите от анализа на изпражненията на акулите, тези данни доказват, че водораслите не се поглъщат просто от акулите: те се усвояват и се използват за изграждане на тялото, което значи, че влизат в нормалната диета на животното.

Любопитно е, че в изпражненията на китови акули са открити следи от крил, но в полусмляно състояние. Тоест, въпреки че акулите ядат малки ракообразни, те почти не ги използват за изграждането на своите организми.

Новите данни не само разширяват познанията за диетата на гигантските риби, но също така позволяват да се преоцени тяхната уязвимост към продължаващото замърсяване на океана и да се коригира диетата на китовите акули, отглеждани в аквариумите по света.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |