Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НЕБЕТ ТЕПЕ

02.08.2022
Изглед от върха на Небет тепе

Небет тепе е един от днешните шест хълма на Пловдив – втория по големина град в България. Заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе образува т. нар. Трихълмие, в наши дни по-известно като Старинен Пловдив.

Името "Небет" идва от турските думи nevbet (което означава "страж") и tepe (което означава "хълм") или "Хълмът на стражите". Предполага се, че в древността на хълма е бил разположен гарнизонът, който е охранявал града. В древността хълмът има и друго име - "Музеев хълм", което се свързва с тракиеца Музей, който е най-талантливият ученик на Орфей. В по-късни времена се използва и името Евмолпия, с което античните автори са наричали Пловдив.

За кратко Небет тепе е носило и името на новородения наследник на българския престол княз Симеон Сакскобургготски.

Археологическият обект „Небет тепе“, разположен на хълма, е едно от най-популярните туристически места в Пловдив и е паметник на културата от национално значение.

Върху Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе е разположен архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“ (известен и като Стария град).

Небет тепе

Небет тепе е един от хълмовете на Пловдив (заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе), върху който започва да възниква античния град Пловдив. Смята се, че в Пловдив е имало няколко праисторически селища. Най-старото и най-важно е селището, разположено на Небет тепе. Първото селище е създадено на естествено укрепено и защитено място пред северния хълм и постепенно се разпростира върху други хълмове. По това време градът е обитаван от тракийското племе беси. Учените все още нямат единно мнение дали се е казвал Евмолпия или Пулпудева. През 342 г. пр.н.е. Филип Македонски превзема тракийското селище на Небет тепе и го преименува на Филипопол. През периода на елинизма градът се разраства в източна посока, предимно в пределите на Трихълмието и тяхното подножие. През елинистическия период градът се разраства на изток, особено на Трихълмието и в подножието им. Комплексът Небет тепе има много допълнения и подобрения през античността и средновековието продължава да играе важна роля като част от укрепленията на града до XIV век.

Гравюра на Трихълмието, 1885 г.

При разкопките на Небет тепе са открити останки от градски стени, кули и дървени сгради. Най-старата част от стената на хълма е от IV век пр.н.е. и е построена от големи блокове сиенит. Изградена е без хоросан с минимално разстояние между съседните блокове. Останките от западната стена с нейната великолепна четириъгълна кула и нейния вход датират от елинистическия период, когато старият град се разширява под хълма и мястото на Небет тепе се превръща в цитаделата на градския акропол. На тепето има запазени и дебели каменни зидове от по-късни периоди, както и други антични сгради.

Едно от най-интересните открития е уникална потерна със стълбище от римско време. Тайният тунел под северната стена е построен през VI век от н.е. по време на управлението на Юстиниан I. Някои историци казват, че апостол Павел е минал през този тунел. Предполага се, че последната част на тунела е водила до бреговете на река Марица. На хълма са били разположени и водохранилища, използвани за водоснабдяване. В южната част на Небет тепе е запазен голям правоъгълен водоем с обем 350 кв. м. Изградена е от редуващи се слоеве камъни и тухли, като вътрешните стени и подът са обработени с хидрофобно покритие.

Вътрешността на водохранилището, разположено на Небет тепе.

При разкопки през 2016 г. е открит римски бастион от I век сл.н.е.

През XVII в. в описанието си за Пловдив османския пътешественик и поет Евлия Челеби споменава и Валели тепе. По това време в града е имало и махала със същото име. Гръцкият историк Козмас Апостолидис предполага, че става дума за разрушеното северозападно разклонение на Небет тепе. В своето допускане Апостолидис посочва доста точно мястото на тепето – намирало се при кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Цар Борис III“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |